Siinä missä yleisestikin yhteiskuntamme on muuttunut melkoisesti viimeisten vuosien aikana digitalisaation tuodessa näennäistä vapautta ja vapaa-aikaa arkeemme, niin kirkollinen vihkiminen on säilyttänyt paikkansa osa evankelisluterilaista kulttuuria. Kylläkin nykyään vihkiminen voidaan toimittaa, vaikka puutarhassa tai kihlaparille rakkaassa paikassa. Me kävimme haastattelemassa Lohjan seurakunnan seurakuntapastori Paula Miettistä nykyajan häistä seurakunnan silmissä.

– Lohjalla Lohjan seurakunnan alueella on useita mahdollisia kirkkoja, joissa voidaan järjestää kirkkohäät, ja niistä kaikkein suosituin on Lohjan Pyhän Laurin kirkko. Ennen kirkollista vihkimistä on pari asiaa, jotka kannattaa muistaa ennen naimisiin menoa – ennen kaikkea se, että kirkollisesti vihittävien, siis molempien, tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Rippikoulu antaa mm. oikeuden kirkkohäihin. Kirkollisesti voidaan vihkiä myös pari, jossa toinen kuuluu ev.lut. kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai kristilliseen uskontokuntaan Suomessa tai ulkomailla, kertoo Paula Miettinen.

Nykyäänkin vielä suurin osa ripari-ikäisistä suomalaisista käy perinteisen rippikoulun, mutta rippikoulun voi suorittaa myös aikuisena joko pienessä ryhmässä tai yksityisesti. Aikuisten rippikoulun käymisen yleisin syy on nimenomaan kirkkohäät.

– Kirkkohäiden suunnittelut lähtevät kirkon ja papin valinnasta ja aikataulujen sopimisesta. Kannattaa muistaa, että jossain vaiheessa häähumuvalmisteluita pitää hankkia myös avioliiton esteettömyystodistus, joka pitää myös antaa vihkipapille viimeistään hääpäivänä. Itse pyrin pyytämään sen jo vihkiharjoituksissa, jotta hääparilta on ainakin yksi tärkeä asia pois muistettavien listalta sinä tärkeänä päivänä, kerto Miettinen.

– Ennen häitä tekemistä riittää, ja hääpari voi olla yhteyksissä kaikkien kysymystensä kanssa sähköpostitse tai soittamalla, jotta kaikki mahdolliset kysymykset saadaan vastattua. Musiikki, valot, esiintyjät, aikataulut, vieraat yms. on hyvä varmistaa jo hyvissä ajoin, ettei yllätyksiä tule sitten aivan viime minuuteille, kun jokin asia ei kirkossa välttämättä onnistukaan.

Häissä pappi toimittaa vihkikaavan, joka koostuu Raamatun säkeistä, mutta myös papin luomasta puheesta, jonka hän on kirjoittanut keskusteltuaan hääparin kanssa. Hääparilla on mahdollisuus itse rakentaa omanlaisensa puhe, ja antaa se papille valmiina. Pappi sitten itse päättää käyttääkö hän hääparin tekstiä sellaisenaan, vai muokkaako sitä tarpeen mukaisesti.

Mistä tietää minne ottaa yhteyttä ja koska

Jos et tunne yhtään pappia, tai ketään muutakaan seurakunnan työntekijää, voit aina mennä seurakunnan toimistolle kysymään neuvoja. Lisäksi silloin kun kirkot ovat auki, on paikalla aina vähintään yksi kirkon työntekijä auttamassa löytämään vastauksia.

– Monet tuntevat vähintään yhden papin jotain kautta ja monelle se hääpappi on se tuttu pappi. Mutta ei tuttu pappi ole mikään välttämättömyys, kysymällä näistä tilanteista selviää ja asiat ratkeavat, kertoo Miettinen, joka itsekin on urallaan useamman vihkimisen toimittanut.

– Myös jos hääparin tilanne on syystä tai toisesta sellainen, että häihin ei ole tulossa häävieraita, ei hätä ole suuri. Vihkimisessä tarvitaan papin lisäksi kaksi todistajaa, ja kirkon ollessa avoinna ja häiden käynnissä, ovat paikalla myös kanttori ja suntio, joten tarvittavat todistajat löytyvät kirkon puolesta. Häät voivat olla kirkossakin pienet tai suuret, jokaisen hääparin omien toiveiden ja tahtotilan mukaisesti, kertoo Miettinen.

Häät voivat olla hääparille stressaavaa aikaa

Esteettömyystodistuksen saamiseen menee normaalisti viikon verran aikaa, ja se on voimassa vain neljä kuukautta. Tässä on hyvä tietää, että tämä todistus voidaan lähettää kihlaparille postitse tai sähköpostitse. Todistus on toimitettava papille ennen vihkimistä. Ilman tätä todistusta ei vihkimistä voida suorittaa.

– Monille hääpareille vihkiminen on heidän elämänsä yksi pääkohta, ja parit saattavat olla sekä väsyneitä kaikesta häävalmisteluista, että jännittää itse seremoniaa. Minä yritän tehdä parhaani jo harjoituksissa, jotta itse hääpäivä sujuisi mahdollisimman sujuvasti hääparin puolesta, ja että he muistaisivat itsekin mitä tapahtui, eikä vain tarvitsisi katsoa videolta jälkeenpäin. Nykyään useimmat vihkimiset kuvataankin sekä videolle, että ammattikuvaajan toimesta valokuvin. Monesti myös lisätään vihkiseremonian alkuun pienimuotoinen tiedotus, jossa toivotaan hääväen olevan käyttämättä omia kameroita tai älypuhelimia, sillä jokaiselle on sitten saatavilla häävideo ja kuvia vihkiäisistä.

Häiden valmisteluihin kuuluu myös musiikin valinta. Musiikissa on selkeästi havaittavissa iso muutos menneisiin vuosiin verrattuna.

– Yhä vielä perinteiset Mendelssohnin Häämarssi on se suosituin kappale, joka saattaa hääparin papin luo, mutta viimeisten vuosien aikana myös erilaiset pop-kappaleet, elokuvamusiikki, ja pelien tunnusmusiikit ovat nousseet lähes sen rinnalle. Monella parilla on omaan tapaamishistoriaansa liittyviä muistokappaleita, joita he saattavat toivoa kanttorilta soitettavaksi, kertoo Lohjan seurakunnan kanttori Pirjo Rajalin-Tymura.

Muutos kirkkomusiikissa ja häämusiikissa on tapahtunut vähitellen, ja se on huomattavissa virsien vähentymisessä ja popkulttuurin tulossa niiden tilalle myös vihkimisiin. Uudet ajat ovat oikeasti tuoneet esille kanttorien todella kovan ammattitaidon pop- ja elokuvamusiikin taittuessa soitettavaksi kirkon soittimilla. Ennen oli vaivan normaalia Suomessa laulaa virsiä 60-vuotispäivillä, mutta näin 2023 se saattaisi useimmissa perheissä herättää juhlavieraissa enemmänkin kysymyksiä, miettii Miettinen hää- ja kirkkomusiikkia edelleen.

Pastorin toive hääparille

Ihminen voi mennä häihin useamman kerran elämässään, mutta monelle häät ovat niitä juhlia, joita suunnitellaan kauan, ja niiden halutaan olla täydellisiä, sellaisia kuin hääpari itse on. Miettisellä onkin tuleville hääpareille yksi pieni vinkki.

– Nauttikaa hääpäivästänne ja kaikesta siihen liittyvästä. Kaikki ne suunnitelmat, mahdolliset kiireet yms ennen häitä on tehty sitä päivää varten. Pyrkikää löytämään siitä häitä edeltävästä ajasta tilaa myös levolle, jotta itse hääpäivänä jaksatte nauttia täysin rinnoin.