Kirsti Eliassonin taidenäyttely Maalauksia ja piirustuksia on esillä Taidegalleria Juha Vikholmissa 18.2.–21.3. Näyttelyssä on esillä Eliassonin teoksia kymmenen viime vuoden ajalta. Tuon ajanjakson aikana Eliasson kertoo maalaustekniikkansa muuttuneen ja kehittyneen.

–Öljyväritekniikkani on kehittynyt. En harrastanut sitä työaikana, vaan maalasin akryyli- ja pastelliväreillä. Olen piirtänyt myös hiilipiirroksia elävistä malleista. Niitäkin tulee esille näyttelyyn sekä ehkä pari keramiikkatyötä, Eliasson kertoo.

Näyttelyssä on niin abstrakteja kuin esittäviäkin teoksia.

–Osa on ihan minimalistisia. Minimalistinen värimaalaus viehättää minua maalausteknisesti. Keramiikassa on esittävämpiä teoksia, ihmisiä ja eläimiä. Kukkataulusarjakin saattaa olla esillä.

–Aiemmin tein pastellilla paljon asetelmia, mutta nyt olen tehnyt abstraktimpia teoksia. Ne ovat kiinnostavia, niihin uppoutuu välillä niin, että pitää laittaa munakello soimaan, jotta malttaa lopettaa, Eliasson kertoo.

Ripustuksesta riippuen näyttelystä löytyy parikymmentä teosta. Niiden ripustuksesta vastaa Hannu Lehtonen, joka oli ennen kuvataideopettajana työskennelleen Eliassonin oppilas ja sittemmin hänen opettajansa.

Kirsti Eliassonin maalauksista löytyy sekä esittäviä että abstrakteja teoksia.

Maalaamalla saa aikaan esineen, joka tuottaa mielihyvää

Eliassonin nykyinen maalausharrastus on jatkoa kuvataideopettajan työuralta.

–Aikoinaan se tuotti tyydytystä, kun oppilaat onnistuivat. Se oli kuin orkesterin johtamista, kun yritin saada heitä innostumaan. Heidän tekemistään oli hauska katsella ja välillä he tekivät todella hienojakin töitä, hän kertoo.

Työaikana oma maalausharrastus jäi sivummalle työn viedessä energian, mutta nykyään Eliassonilla on aikaa omalle harrastukselle. Kuvataiteen lisäksi aivan oleellinen osa harrastusta on sen sosiaalinen puoli. Hän maalaa mm. Onnen maalarit -ryhmässä ja kuuluu lisäksi sekä Länsi-Uudenmaan taiteilijaseuraan että Lohjan taideyhdistykseen, kuten moni taiteilijaystävänsäkin. Onnen maalarien kahdeksan jäsenen kanssa hänellä oli yhteisnäyttelykin samassa galleriassa joulukuussa.

–Vanhat ystävyyssuhteet säilyvät, vaikka väki vaihtuu. Kannustamme toisiamme, henki on kiva ja ihmiset inspiroivia. Kun juomme yhdessä kahvia, olemme välillä hiiren hiljaa ja toisinaan taas keskustelemme syvämietteisiäkin pohdintoja, Eliasson kertoo.

Hänestä on myös hienoa seurata, miten erilaisia teoksia samoista aiheista syntyy eri ihmisten käsissä.

–Aiheet ovat samat, mutta töistä tulee erilaisia ihmisten oman elämänkokemuksen mukaan, hän toteaa.

Omiin teoksillaan hän haluaa välittää katsojalle tunnetilan sekä jotain siitä energiasta, jolla teos on syntynyt.

–Ehkä joku lähtee mukaan ja saa tästä edullisen harrastuksen. Esimerkiksi Kässän talolla on parillisina lauantaina kello 10.00 elävistä malleista piirtämistä. Hannu ohjaa sitä.

Eliassonille itselleen maalaaminen on nautintokeino ja hetki, jonka aikana voi ajatella rauhassa.

–Raha mielessä ei kannata maalata, koska etenkään abstrakteja teoksia ei osteta helposti. Minua kiehtoo se, että maalaamalla saa aikaan esineen, joka tuottaa mielihyvää. Teoksen voi pistää seinälle ja katsella niin kauan kuin se kestää katsetta. Toisia on mukava katsella kauan, toiset taas voi työntää nopeammin kaappiin tai maalata uudelleen päälle. On myös mielenkiintoista, miten yhden ihmisen katse jää tiettyyn teokseen, mutta toinen ei näe siinä mitään, Eliasson pohtii.

Hän pitääkin taidelainaamoa hyvänä keksintönä. Hänellä on tällä hetkellä yksi teos Galleria Lutsin yhteydessä toimivassa taidelainaamossa.

–Sieltä teoksen voi lainata edullisesti ja katsoa, haluaako katsella sitä kuukauden vai ostaa omaksi

Galleria Juha Vikholm on avoinna ma-pe kello 12.00–17.00 ja la 10.00–13.00. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

SMS