Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Kisatarinaa painonnoston EM-kilpailuista

painonnosto

Lohjalainen Meri Ilmarinen menestyi hienosti painonnoston Euroopan mestaruuskilpailuissa Romanian Bugarestissa 31.3. Ilmarinen kilpaili alle 75 kiloisten naisten sarjassa. Tässä kisatarinaa paikan päältä.

Meri Ilmarinen toisena oikealla.

 

Meri Ilmarisen kilpailuun valmistautuminen ei alkanut toivotulla tavalla, ja koko Suomen joukkuetta mietitytti, miten kilpailupäivän aattona tullut flunssa tulee vaikuttamaan suorituksissa ja taistelussa arvokkaista arvokisamitaleista.

Painonnostossa juuri alkanut flunssa ei niinkään haittaa tempausnostojen suorittamista maksimaalisesti, mutta raskaammissa työntönostoissa tulee usein vaikeuksia saada lihaksisto palautumaan, mikä vaikuttaa juuri työnnössä tarvittaviin kehon suurimpiin lihaksiin. Jalkojen maksimivoimaa heikkenee. Jalkoja tarvitaan sekä vedossa että kyykystä ylös tulossa. Lisäksi näiden suoritusten jälkeen jalkojen vireystila tulisi olla vielä mahdollisimman hyvä, jotta kykenee terävään “potkuun” jolla raudat saa rinnalta ylös suorille käsille ja hyväksyttyyn ylös työntöön.

Tempausnostot Ilmarinen aloitti 99 kilosta. Kilpailujen ensimmäinen suoritus on usein se vaikein, kun pienessä ajassa on löydettävä kaukaisuudesta kiintopiste, saatava hyvä otetuntuma kilpailutankoon ja luotava sekunneissa myös kilpailulavan pintaan tuntuma. Nämä kun on “ladannut kovalevylleen” on se rajallinen aika, jolloin on nostettava alkupainot. Ilmarisen aloitus oli kevyt vedoltaan, alle menossa tuli pienen pieni hyppy taaksepäin ja raudat täten jäivät eteen. Epäonnisen aloituksen jälkeen Suomen valmennuskolmikko taktikoi rohkeasti ja korotti seuraavaan nostoon kilolla. Ilmarinen sai myös hieman enemmän aikaa palautua, ja kanssa kilpailijoille luotiin painetta, 100kg oli teknisesti hyvä, raudat olivat kohdillaan ja nosto oli jopa helpon näköinen. Loistava kaunis kilpailusuoritus ja tässä vaiheessa Ilmarinen meni johtoon.

Kilpasiskokset Puolan Malgorzata Wiejak ja Ranskan Gaelle Nayo Ketchanke lastasivat tankoon 101kg ja molemmat suoriutuivat nostosta. Ilmarisen viimeinen vastaus 102kg oli hieman edessä, veto jäi vajaaksi ja alle juoksemisenkaan mahdollisuutta ei täten ollut. Onnistuneella suorituksella olisi tullut pronssinen tempausmitali. Espanjan maailman tähti Lidia Valentin ei ollut vielä aloittanutkaan, hän nosti lopulta 115 kg ja tempausnostojen myötä Ilmarinen jäi neljänneksi vain kilon hävittyään pronssimitalin, mutta taistelu oli vasta puolivälissä.

Työnnössä mitaleista taistelevat naiset aloittivat niin, että Wiejak aloitti ja onnistui 118 kilosta. Ilmarinen lastautti tankoon 120 kiloa, jolla menisi kilolla edelle yhteistuloksessa Wiejakia. Rinnalle veto ei suuntautunut aivan kohdilleen ja kyykystä ylös tuloon Ilmarinen joutui käyttämään ylimääräistä energiaa, kun ei rytmillä saanut rautoja rinnalle. Ylös työntö onnistui, mutta se hylättiin tuomariäänin 2/1, suorille käsille työnnettyään kyynärpää hieman pumppasi, kun jalkojen potku rasituksesta hieman kärsi.

Nyt oltiin äärirajoilla jaksamisen kanssa ja huollonkin piti miettiä, miten palautua flunssaisena seuraavaan ehkä Ilmarisen tämänhetkisen uran tärkeimpään kilpailusuoritukseen. Päätettiin korottaa ja pakottaa Wiejak lavalle ja jäätiin katsomaan hänen työntöään. Wiejak sai kuin saikin työnnettyä 121kg, joten nyt Ilmarisen oli korotettava tangon paino 123 kiloon, vaikka ei ollut vielä tulosta työnnöstä. Vain näin hän säilyisi mitalitaistelussa mukana. Ilmarisen sydän hakkasi ja pulssi oli liian korkealla kuuluttajan kuulutettua Meri Ilmarinen Finland lavalle. Nyt  taistelu EM-mitalista oli kovimmillaan, ja myös flunssan oireet ilmoittivat itsestään korkean pulssin ja huonon palautumisen myötä. Edessä olivat kuitenkin tähänastisen urheiluelämän ehkä tärkeimmät raudat. Siitä huolimatta Ilmarisen ilme ja olemus lavalle noustessa olivat taistelutahtoisen ja luottavaisen urheilijan. Rnnalle veto lähti suoraan ylöspäin ja riittävän korkealle, jotta hän pääsi suoraan pompusta rytmillä kyykystä ylös, pompautettuaan  tangon olkapäille huolitellen otti keuhkot täyteen ilmaa ja pisti kaikkensa peliin ylös työnnön vaatimaan potkuun, jonka on myös lähdettävä millilleen oikeaan suuntaan. Se osui tanko suoraan ylöspäin ja reisissä oli vielä riittävää kimmovoimaa potkaisemaan tanko suorille käsille ja nyt ei tullut pumppausta, vaan Meri jäi odottamaan tuomarin alas komentoa välittömästi työntö suorituksen jälkeen jalat rinnakkain aseteltuaan. Alas-komennon jälkeen tunteen purkaus oli nähtävissä sekä Ilmarisessa että omen valmennuskolmikolla rajuina tuuletuksiln. Riski oli tuottanut tulosta ja nyt jäätiin odottamaan Wiejakin viimeistä korotusta. Hän yritti samasta, jolla saisi pronssia yhteistuloksessa, mutta jo tässä vaiheessa Ilmarisen historiallinen työnnön pronssi oli varma. Wiejak ei saanut rautoja edes rinnalle, joten tällöin varmistui myös se suuri mitali eli yhteistuloksen pronssi. Vielä korotus uusiin SE-painoihin 126kg, mutta se jäi vedoksi, sillä kaikki oli annettu EM-lavalla. Tunteet olivat valloillaan suomalaisilla niin Romaniassa kuin Suomen kisakatsomoissa Eurosport-kanavia katsoneilla.

Ranskan voimanainen työnsi vielä 126 ja myös 131 kg, Maailmantähti ja Euroopan mestari Espanjan Valentin työnsi 135kg.

Meri Ilmarinen Suomi ja Lohja EM-kilpailujen pronssia työnnössä 123 kg yhteistuloksella 223 kg sekä neljäs tempauksessa 100 kg.

Lohja-lifting ry.n PJ. Kimmo Salanto