Kitaristi Santeri Rautiainen konsertoi Lohjan kirkossa sunnuntaina 18.10. kello 18.00. Soolokonsertissa kuullaan musiikkia 1500-luvulta 1900-luvulle. Rautiainen kuvailee konserttiohjelmistoaan värikkääksi ja monitasoiseksi, sillä moderni, klassinen kitara tarjoaa kiehtovan portin astua niin renessanssin, barokin, klassisromantiikan kuin impressionisminkin maailmaan. Luvassa on sekä kitaralle alun perin sävellettyjä teoksia että sovituksia eri säveltäjiltä (de Fossa, J.S. Bach, de Narváez ja López-Chávarri).

–Klassiselle kitaralle on olemassa paljon ohjelmistoa, jota pystyy esittämään soolona. Nyt esittämääni ohjelmistoa olen harjoitellut vuoden alusta ja kerännyt 60 minuutin ohjelmaan musiikkia, joka puhuttelee itseäni ja josta pidän. Musiikkia, josta koen, että ihmisten pitäisi kuulla sitä, Rautiainen avaa.

Konsertti on osa kahdeksan konsertin syyskiertuetta. Aiemmin Rautiainen on ehtinyt vierailla jo noin 40 kirkossa ympäri Suomea, mutta Lohjan Pyhän Laurin kirkkoon hän on tulossa nyt ensimmäistä kertaa.

–On miellyttävää tulla uuteen paikkaan konsertoimaan. Tulossa on kiireetön sunnuntaipäivän konsertti. Ne ovat aina todella mukavia hetkiä, Rautiainen sanoo.

–Olen tehnyt vuodesta 2018 lähtien kesäkonserttikiertueen kirkoissa ja jatkanut syksyllä saman ohjelmiston esittämistä. Talvella alan taas opetella uutta ohjelmistoa, hän jatkaa.

Rautiaisen kokemuksen mukaan Suomen kirkot ovat hyviä konsertointipaikkoja.

–Kirkoissa on keskimäärin loistava akustiikka. Seurakunnat ovat merkittäviä konserttien järjestäjiä Suomessa. He tekevät siinä arvokasta työtä, Rautiainen kiittää.

Hän sanoo, että myös näin pandemia-aikana kirkkoon voi tulla kuuntelemaan konserttia, koska tilat pystytään järjestämään turvallisiksi.

–Ymmärrettävästi ihmiset ovat nyt tavallista varovaisempia lähtemään konsertteihin, mutta ne jotka ovat tulleet, ovat kertoneet, että yhdessä koettu elävän musiikin hetki on ollut heille todella tärkeä.

Santeri Rautiainen haluaa soittaa yleisölle musiikkia, joka on antanut paljon hänelle itselleen.

Harvinaista herkkua

Rautiainen kertoo, että Suomessa soolokitarakonsertit on melko harvinaista herkkua.

–Joillain paikkakunnilla olen pitänyt tämän vuosituhannen ensimmäisen kitarakonsertin, hän toteaa.

Ihmisillä saattaakin olla vääriä mielikuvia kitarakonserteista.

–Tämä on vähän vieraampaa ihmisille ja usein kysytään esimerkiksi, laulanko, koska mielletään, että se liittyy kitaransoittoon.

–Kitara on monipuolinen soitin, jossa riittää äänen väriä. Mahdollisuuksia on rajattomasti lähtien siitä, mistä kulmasta kieltä näppäilee. Kielisoittimissa on ihmisäänimäistä lämpöä ja jotain ajatonta. Pianossa on korkeampi ääniala, mutta myös kitaralla pystyy yhtä lailla moniääniseen ilmaisuun ja moneen samanaikaiseen melodiaan. Kitaran dynaaminen skaala on todella iso. Modernin kitaransoitto ei ole vain hentoa näppäilyä, vaan se soi voimakkaasti. Joskus olen saanut yleisön säikähtämäänkin, Rautiainen kuvailee.

Oma ilmaisukanava löytyi klassisesta kitarasta

28-vuotias Santeri Rautiainen on Suomen nuoremman polven kitaristeista aktiivisimpia konsertoijia sekä aktiivinen kitarakulttuurin esiin tuoja. Kitaransoiton hän aloitti 8-vuotiaana. Harrastus alkoi arkisen kaavan mukaisesti; Rautiaisen vanhemmat veivät hänet kitaratunnille.

–Kun soitin matineoissa ja musiikkiopistolla, huomasin, että soittaminen on hauskaa. Viihdyin, koska pääsin jo todella nuorena syvien kokemusten äärelle musiikissa. Olen perheestä, jossa arvostetaan taiteita ylipäätään ja isäni on huilunsoiton opettaja. Sekin saattoi vaikuttaa, Rautiainen naurahtaa.

Myöhemmin Rautiaisen tie vei Savonlinnan taidelukioon ja edelleen Sibelius-Akatemiaan. Hän viimeistelee parhaillaan tutkintoaan, jonka on tarkoitus valmistua vielä tänä syksynä.

Lisäoppia Rautiainen on hakenut myös Espanjasta ja Hollannista. Hänen pitäisi olla tälläkin hetkellä Hollannissa, mutta koronapandemia on muuttanut suunnitelmat ja vaihtanut matkakohteen perheen kesämökiksi.

–Opiskelen nyt etänä Savonlinnan mökiltä. Täällä tuli vietettyä myös koronakevät. Yleensä musiikin opiskelu on hektistä, mutta nyt on ollut enemmän aikaa lenkkeillä, harjoitella paljon kitaransoittoa ja nukkua. Tämä on ollut tutkiskelun ja pohdiskelun aikaa. Luonnon hiljaisuuttakin on ollut aikaa kuunnella.

Opiskeluaikana Rautiainen kokeili sähkökitaraakin, mutta hän kokee juuri klassisen kitaran omimmaksi ilmaisukanavakseen. Valinnan taustalta löytyy myös Rautiaisen elämänfilosofia, joka vaikutti valintoihin opiskeluaikana.

–Ajattelin elämän olevan niin lyhyt, etten nähnyt mahdolliseksi olla todella hyvä molemmissa. Lisäksi minulla on todella syviä kokemuksia klassisen kitaran parissa. En ole kranttu musiikin suhteen, mutta kun palaan takaisin Bachiin, tuntuu, että se on se, mistä jaksaa ammentaa. Haluan myös soittaa yleisölle sitä musiikkia, josta niin kovasti pidän, Rautiainen kertoo.

Konsertin järjestää Lohjan seurakunta. Konserttiin on vapaa pääsy.

SMS