Fingerstylekitaristi Tomi Paldanius konsertoin Lohjalla Toimintakeskus Harjulassa lauantaina 28.9. kello 11.30. Konsertin ohjelmistossa on Paldaniuksen sovituksia monista suurista klassikoista, kuten Finlandia, Lapin Kesä, Sultans Of Swing ja Bohemian Rhapsody. Paldanius soittaa kappaleiden melodiat, soinnut, bassolinjat ja jopa kitarasoolot samanaikaisesti.

–Yhdellä kitaralla soitettuna näiden kappaleitten kuuleminen ja näkeminen on varmasti kokemisen arvoinen. Moni yleisöstä on antanut palautetta, että konserttini ei ole tavanomainen kitarakonsertti. Ehkä tavanomaisella on tarkoitettu sitä että, esiintyjä tulee lavalle, istuu tuolille, soittaa kappaleet ja lähtee pois. Itse soitan seisten, kerron tarinoita elämästä ja menen tilanteen ja sen mukaan, millaista yleisöä on paikalla. Joskus konsertti menee huumorin puolelle, joskus vakavaksi. Yksikään keikka ei ole samanlainen tai täysin valmiiksi suunniteltu. Joskus ajatuksiini tulee kuollut isäni ja haluan omistaa kappaleen hänelle, joskus taas mietin sotaa ja sen hulluutta ja soitan vaikka Dire Straitsin Brothers In Armsin. Tuon konserteissa esille myös esimerkiksi Suomen luontoa, Lappia ja kesää.

Sitä Paldanius ei osaa vielä tarkalleen sanoa, millainen juuri Lohjan konsertista tulee.

–Sen voin kuitenkin sanoa, että musiikki on minulle tunne. Joku lehdistön edustaja sanoi minulle joskus, että nykyaikana ongelma on usein se, että on erittäin taitavia soittajia, mutta tuntuu kuin lavalta puuttuisi ihminen. Ehkä moni on pystynyt samaistumaan kokemuksiini ja saanut konserteissani tunteita, jotka ovat tuoneet voimia ja hyvää oloa. Se riittää, Paldanius sanoo.

Paldaniuksen sovittamat hitit ovat sosiaalisessa mediassa saavuttaneet kymmeniä miljoonia katselukertoja eri kitaristien soittamina. Vuonna 2005 YouTubeen ladattu Bon Jovin Livin On A Prayer sovitus on yksi YouTuben ensimmäisiä suosittuja kitarakappaleita. Sovituksen innoittamana kitaransoittajat ympäri maailmaa alkoivat soittaa Paldaniuksen sovituksia. Paldanius kertoo, että yksi heistä on korealainen Sungha Jung, joka nousi tuntemattomuudesta YouTuben yhdeksi kirkkaimmista tähdistä.

Tomi Paldanius soittaa omia sovituksiaan tunnetuista kappaleista.

Kitara matkaan ja maailmalle

Paldanius valmistui musiikkipedagogiksi Turun taideakatemiasta vuonna 2003, mutta kyllästyi elämään Suomessa ja päätti lähteä kiertämään maailmaa.

–Itseäni en päässyt pakoon, mutta löysin itseni artistina. Vakaa ja turvallinen tulevaisuus sai jäädä taakse. Otin lopputilin kitaransoitonopettajan työstä, myin omaisuuteni, erosin tyttöystävästäni ja lensin New Yorkiin, Paldanius kertoo.

Tästä alkoi Paldaniuksen vaiheikas matka oman itsensä löytämiseen artistina.

–Ostin New Yorkista Takamine-merkkisen kitaran ja kuukauden junapassin, jolla saatoin matkustaa ympäri Yhdysvaltoja. Kiersin Yhdysvaltoja sen enempää suunnittelematta. Kävin mm. Bostonissa, Montrealissa, Chicagossa, Niagaran putouksilla, Washingtonissa ja Philadelphiassa. Vaikuttavin kokemus oli kuitenkin Nashvillessa Chet Atkins -kitarafestivaaleilla, joilla vierailin seitsemänä vuonna peräkkäin.

Paldaniukseen teki vaikutuksen festivaalien rento ja ystävällinen ilmapiiri.

–Ei tuntunut, että siellä olisi kilpailtu millään tavalla. Tuntui kuin kaikki olisivat yhtä perhettä.

Yhdysvaltojen seikkailun jälkeen Paldanius alkoi sovittamaan tunnettuja kappaleita soolokitaralle. Paldaniuksen Livin’ On A Prayer -sovitus on yksi Youtube ensimmäisiä suosittuja kitaravideoita. Sillä on jo yli 4 miljoonaa katselukertaa. Video valittiin myös Total Guitar -lehden best of Youtube -artikkeliin.

Tällä hetkellä Paldanius asuu Bangkokissa, jossa hänellä on viisivuotias poika.

–Lähdin aikoinaan kylmää ja pimeää pakoon, mutta nykyään elämän dynamiikkaan kuuluvat myös pimeys ja kylmyys.

Nyt Tomi Paldanius kiertää ympäri Suomea keikkailemassa.

–Lohja on minulle yksi tärkeä paikka esiintyä. Olen joskus jopa harkinnut sinne muuttoa ja ei sitä koskaan tiedä, jos joskus sinne muuttaisinkin. Ehkä ihanteellisin paikka Helsingistä länteen, jossa minulle tärkeä luonto on ihmistä lähellä.

Motivaation esiintymisen aloittamiseen Paldanius on saanut omalta pojaltaan.

–Haluan näyttää pojalleni, että olen muutakin kuin se hauska jammaileva isä sohvalla.

Paldanius teki ensimmäisen kiertueensa vuonna 2017 ja julkaisee nyt jo kolmannen levynsä, Suomiklassikot soolokitaralla 1. Konserteissa kuullaan suurimpia klassikoita suomalaisilta- ja kansainvälisiltä artisteilta, kuten Sibelius, Lasse Martenson, Jukka Kuoppamäki, J.Karjalainen, Queen, Dire Straits, Santana, Eric Clapton, Eagles ja Led Zeppelin.