Lohjan asuntomessut lähestyvät hyvää vauhtia. Messut pidetään Hiidensalmessa 9.7.–8.8. Tällä hetkellä suuri osa messualueen taloista on jo lähes valmiita, mutta toisissa riittää vielä tekemistä. Suurella osalla edessä on vielä ainakin pihatöitä. Media pääsi tutustumaan alueeseen toukokuun lopussa. Tuolloin myös Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula kiersi tutustumassa alueen kohteisiin. Hän oli tyytyväinen näkemäänsä.

–Koko ajan näyttää paremmalta ja paremmalta. Alueella on todella mielenkiintoisia ja erikoisiakin kohteita. Asumistyyppejä on erilaisia kerrostaloista omakotitaloihin ja asumisosuuskunnasta vuokra-asuntoihin. Korjausrakennuskohdekin löytyy. Kaiken yllä on järven lumo. Se leimaa koko aluetta ja näyttää Lohjan parhaita puolia.

Hän muistuttaa, että asuntomessualueesta pääsevät nauttimaan myös muut kuin alueelle muuttavat.

–Rantapuisto on lohjalaisten yhteistä puistoaluetta. Se on todella kaunis, Lohjan helmi.

Juuri rantapuisto ja komea järvinäköala kiinnittivät myös mediaväen huomion.

–Kaavassa on onnistuttu siinä, että järvinäköala avautuu lähes kaikista taloista, Sivula iloitsee.

Hän odottaa asuntomessuja hyvillä mielin.

–Messuja on valmisteltu monta vuotta, joten nyt on hienoa päästä näyttämään koko Suomelle, millainen paikka Lohja on.

Sivula näkeekin asuntomessujen suurimpana merkityksenä Lohjalle nimenomaan kaupunkimme esille tuomisen.

–Usein kun markkinoimme ja tuomme Lohjaa esille, huomaamme, että hyötyisimme siitä, että Lohja tunnettaisiin paremmin. Meillä on paljon annettavaa, kuten hyvä sijainti ja edulliset hinnat. Lohjalle onkin tärkeintä, että nousemme hetkeksi kaikkien suomalaisten näköpiiriin. Hiidensalmen alue tarjoaa Lohjaan kurkistusikkunan. Se näyttää paljon niitä asioita, joita haluammekin näyttää, kuten järvi, teollinen historia ja palvelujen läheisyys. Toivomme, että ihmiset kiinnostuisivat Lohjan tapahtumista ja Lohjasta kaupunkina ja tulisivat tänne uudestaankin, Sivula sanoo.

Messutaloista löytyy myös väriä. Pinkki keittiö Aulis Lundell Oy:n rakennuttamassa talossa.

Kurkistus messutaloihin

Messutalot ovat toinen toistaan komeampia. Kotoisuutta, valoisuutta, ihania värejä ja isoja ikkunoita upeine järvinäköaloineen on tarjolla kaikkialla ympäri messualuetta. Monissa taloissa on panostettu mm. etätyö- ja harrastustiloihin sekä tiloihin, joissa on mahdollisuus viettää aikaa perheen ja vieraiden kanssa.

Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n kerrostalossa Luksian artesaaniopiskelijat ovat päässeet tuunaamaan sisustuksen kierrätysmateriaaleista ja katolta löytyy komea saunaosasto kattoterasseineen ja oleilutiloineen. Myös TA-Asumisoikeus Oy:n kerrostalon katolla pääsee löylyihin. Lisäksi siellä on jokaista talon asuntoa kohti yksi viljelylaatikko, jossa voi kasvattaa vaikka omat mausteet ja mansikat kesäksi.

Monesta messutalosta löytyi hienoja yksityiskohtia, kuten viimeisen päälle samaan tyyliin sisustettuja huoneita, taidetta ja asukkaille itselleen tärkeitä asioita. Esimerkiksi yksi asunto on sisustettu merihenkisesti sukeltajan kypärää ja laivan pohjasta tehtyä pöytää myöten. Siihen muuttavat merikapteeni ja hänen poikansa. Myös paikallisuutta on hyödynnetty. Hyvä esimerkki siitä löytyy Anders Berghällin ja Sara Lehtovuoren talosta, jonka seinällä komeilee Liessaaren siltaa kuvaava taulu. Talo on pitkälti valmis ja rakennuttajapari on lopputulokseen tyytyväinen. He etsivät pitkään taloa Lohjalta, mutta tarjonta oli heikkoa.

–Riittävän isoa taloa ei tahtonut löytyä tai sitten se olisi vaatinut remonttia, Berghäll avaa.

Tonttejakin katseltiin, mutta ihan mieleistä ei löytynyt, kunnes messualueelta tärppäsi. Päätös messualueelle rakentamisesta syntyi pian. Tällä hetkellä he odottavat jo kovasti, että pääsisivät muuttamaan.

–Talo näyttää juuri siltä, mitä halusimme ja suunnittelimmekin. Koko alue on todella hieno, rannasta on saatu näyttävä, Berghäll iloitsee.

Lehtovuori on samaa mieltä.

–Neljä lasta muuttaa kanssamme. Heille on koulu lähellä ja minulle työpaikka. Talossa on erillinen saunaosasto, josta löytyy lisätilaa myös kahdelle muulle lapselle, kun he tulevat käymään.

Anders Berghällin ja Sara Lehtovuoren talon sisustuksessa on huomioitu paikallisuus; Liessaaren silta tervehtii huoneeseen tulijaa.

Myös Jenni ja Jan Storbjörkin talo on jo valmis, vain piha kaipaa vielä laittamista. Talosta tuli juuri sellainen kuin he toivoivat.

–Satsasimme yhteisiin tiloihin. Talossa on iso yhtenäinen tila ja terassi, jossa voi viettää aikaa vieraiden kanssa, Jan Storbjörk kertoo.

–Voisimme jo muuttaa, kun talo on niin valmis. Kyllä sitä odottaa, mutta tässä välissä täytyy pitää vielä pienet messut, hän naurahtaa.

Asuntomessujen myötä myös Kokkokallio saa uuden elämän. Tarja ja Jussi Lönnström muuttavat sen yläkertaan, mutta alakerrasta pääsevät nauttimaan kaikki.

–Alakertaan tulee kahvila. Siitä on hienot näkymät järvelle, oli kesä tai talvi. Salissa voi pitää yksityistilaisuuksia, vaikka kahvila olisi auki samaan aikaan. Täällä voi järjestää myös erilaisia kursseja. Alakerrassa on myös vyöhyketerapiahuone. Rantasauna on ajateltu kunnostaa, jotta sitä voisi vuokrata, Tarja Lönnström esittelee.

Merikapteenin kotoa voi löytyä hieman erikoisempia sisustuselementtejä, kuten vaikkapa sukeltajan kypärä.

Espoosta Lohjalle

Janne Hirvosen perhe on ainoa Lohjan ulkopuolelta tuleva rakennuttajaperhe. Espoosta muuttavana hän on sitä mieltä, että markkinointia kannattaisi painottaa enemmän juuri espoolaisille eikä yhtenä alueena koko pääkaupunkiseudulle.

–Espoo ja Helsinki ovat niin erilaiset paikat. Espoossa voisi olla paljon Lohjasta kiinnostuneita ihmisiä, hän arvelee

Mikä Hirvosen sai rakentamaan Lohjalle?

–Olen pikkukaupungista kotoisin ja vaimo maalta, joten tämä on juurille palaaminen. Lähdimme hakemaan helppoutta, pikkukaupungin kotoisuutta ja luontoa. Järvi on vetovoimainen, se on unelma.

Tähän mennessä he eivät ole ehtineet vielä kunnolla tutustua Lohjaan, sillä rakennuskiireet ovat vieneet ajan. Messujen ja muuton jälkeen tilanne on toinen ja aikomuksena on perehtyä tarkemmin uuteen kotikaupunkiin, sen luontoon ja lähiympäristöön.

Hirvonen kertoo, että tässä vaiheessa matkaväsymys alkaa jo hieman painaa, vaikka talonrakennusprosessista olikin ennestään kokemusta.

–Tämä on jo kolmas talo, joten osasin varautua rakennusprosessiin, mutta messurakentaminen on erilaista tiukan aikataulun vuoksi. Hyvä asia on se, että talo tulee kerralla valmiiksi, mutta samalla dead linet painavat päälle. Nyt ollaan loppusuoralla. Aika lailla sellainen tästä tuli kuin mitä lähdimme hakemaankin, Hirvonen sanoo.

Luksian artesaaniopiskelijat ovat suunnitelleet Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n kerrostalon sisustuksen. Esimerkiksi tuolista ja matkalaukusta saa tuunattua hienon yöpöydän.

Ennakkolipunmyynti ja ajanvaraus tuovat sujuvuutta messuvierailuun

Korona ei ole kadonnut maailmasta mihinkään ja tilanne elää Suomessa ja Lohjallakin, vaikka paikallisella tasolla ollaankin nyt hyvässä tilanteessa. Lohjan asuntomessujen tiedottaja Riikka Juva uskoo, että messut saadaan koronasta huolimatta pidettyä onnistuneesti.

–Meillä on koko ajan monta suunnitelmaa rinnakkain. Korona on huomioitu yhtenä asiana myös turvallisuussuunnitelmassa. Tuusulasta saimme viime kesältä hyviä oppeja messujen järjestämisestä. Ennakkolippusysteemi ja ajanvaraus olisi otettu käyttöön joka tapauksessa, koska niistä saatiin Tuusulassa niin hyvää palautetta. Ihmiset olivat tyytyväisiä, kun kohteisiin sai tutustua rauhassa, eikä jonoja muodostunut, Juva kertoo.

SMS

TA-Asumisoikeus Oy:n kerrostalon katolta löytyi oma viljelylaatikko jokaista asuntoa kohti.
Messualueelta löytyy hirsirakentamista mm. tästä Ollikaisen Hirsirakenne Oy:n talosta.