Lohjan Huoneteatterin uusi näytelmä Kokonainen saa ensi-iltansa 28.11. Minna Hakalan, Marja Kosken ja Hannamaija Nikanderin esittämä näytelmä kertoo kolmen naisen tarinan yhden päivän ajalta.

–Naiset liittyvät toisiinsa, mutta ei kerrota vielä miten. Se on aika yllätyksellistä, Koski raottaa tarinaa.

Näytelmän kolmen naisen päivään mahtuu paljon, kun aika on otollinen tunteista puhumiselle. Kokonainen pohdiskelee draaman ja komedian keinoin mm. häpeää, äitiyttä, ihmissuhteita, itsensä löytämistä ja sitä, mitä kaikkea kannamme mukanamme ja ojennamme seuraavalle sukupolvelle – tahtomattammekin. Näytelmässä matkataan riemusta suruun ja takaisin, nauretaan itselle ja toisille, kannatellaan jokaista vuorollaan.

Tarinoita lohjalaisilta naisilta

Kokonainen on toteutettu poikkeuksellisella tavalla, sillä näytelmä perustuu lohjalaisten naisten tarinoihin heidän omasta elämästään. Projektin alkuasetelmana oli lähteä tarkastelemaan sitä, mitä on olla nainen tässä ajassa ja tällä historialla. Mitä kannamme mukanamme ja mihin olemme menossa? Työryhmä toteaa, että kaikilla on tarina kerrottavanaan, jos on vain joku, joka kuuntelee.

–Aloimme syksyllä 2019 kerätä naisilta tarinoita. Pidimme avoimia teeiltoja, kävimme martoissa, monitoimikeskuksessa, MLL:n äideille suunnatussa kokoontumisessa ja maatalousnaisten illassa. Kerroimme ideastamme, että kaipaamme tarinoita naiseudesta tässä ajassa. Nämä tapaamiset olivat valtavan mielenkiintoisia, Koski kertoo.

Yhteensä tarinoita kertyi noin 40. Osa niistä oli hyvin henkilökohtaisia ja koskettaviakin. Mukana oli surullisia tarinoita, mutta myös onnellisuutta. Koski kiittää tarinansa kertoneita luottamuksesta ja vakuuttaa, että työryhmä kohtelee tarinoita kunnioituksella.

–Olemme todella iloisia joka ainoasta tarinasta. Näytelmä ei olisi syntynyt ilman niitä. Se tuo myös yhteisöllisyyden tunteen, kun niin moni on osallistunut tähän. Se tekee projektistamme erikoislaatuisen.

Idea tarinoiden keräämisestä ja koko projektista syntyi jokunen vuosi sitten.

–Istuimme naisporukassa ja juttelimme avoimesti siitä, millaisia kokemuksia itsellä on naisena olemisesta, ulkonäöstä, parisuhteesta ja siitä, miten naisia kohdellaan. Ajattelimme, että olisipa kiva tehdä näytelmä tästä aiheesta ja sitten vain tuli se hetki. Joku keksi, että ei oteta valmista tekstiä, vaan lähdetään keräämään tarinoita naisilta, Koski avaa.

Käsikirjoituksen kirjoittamisessa auttoivat myös Eila Sarin ja Jaakko Kivistö. Nikander, Koski ja Hakala ovat ohjanneet näytelmän itse, mutta Anna Rimpinen on tukenut heitä näyttelijän työn kanssa.

Hannamaija Nikander (vas), Minna Hakala ja
Marja Koski tuovat Harjulan lavalle lohjalaisten naisten tarinoista kootun näytelmän. (Kuva: Peter Kavonius, HOHTO Studios)

Tarinoista näytelmäkäsikirjoitukseksi – avaimet harjoitukset osana yhteisöllistä projektia

Työryhmällä on riittänyt tekemistä, kun tarinoista on koottu yksi yhtenäinen käsikirjoitus.

–Luimme tarinat monta kertaa läpi ja teimme useita käsikirjoitusversioita. Paljon istuttiin, keskusteltiin ja kirjoitettiin. Tämä on ollut rikasta meille tekijöille, kun olemme puhuneet niin paljon näytelmämme teemoista, Koski sanoo.

Hän kertoo, että kaikki heille lähetetyt tarinat ovat jollain tavalla mukana näytelmässä. Ne on kuitenkin sekoitettu keskenään siten, ettei kenenkään tarina erotu joukosta. Osa tarinoista on mukana suoremmin, toiset sivulauseissa, kolmannet vahvana inspiraationa tekstin taustalla.

Näytelmän yhteisöllisen tekotavan vuoksi teatteriväki järjestää Harjulassa 6.11. klo 17.00–18.00 avoimen harjoituksen, johon kaikki ovat tervetulleita. Harjoitus on esimerkiksi tarinoitaan kertoneille naisille hieno mahdollisuus päästä seuraamaan näytelmän rakentumista. Avoimia harjoituksia ei ole ennen järjestetty, joten tilanne on uusi kaikille. Yhteisöllistä linjaa haluttiin kuitenkin jatkaa ja tarkoituksena on antaa yleisölle mahdollisuus olla normaalia kiinteämmin mukana siinä prosessissa, joka johtaa valmiiseen näytelmään.

Turvallisesti teatteriin

Vaikka Kokonainen kertoo naisten elämästä, sopii näytelmä kaikille. Yleisöön toivotaankin myös miehiä. Koski kertoo, että näytelmä on jo herättänyt kiinnostusta.

–Ihmiset ovat sanoneet, että kuulostaapa mielenkiintoiselta ja todenneet, ettei tällaista ole ennen tehty.

Ensi-iltansa Kokonainen saa 28.11. klo 16.00. Muut esitykset ovat 3.12. klo 18.00, 9.12. klo 18.00 ja 12.12. klo 16.00. Näytöksiä on siis vain neljä ja jokaiseen otetaan 40 ihmistä, joten liput kannattaa varata ajoissa. Esitykset pidetään Toimintakeskus Harjulassa.

–Turvallisuudesta huolehditaan tarkasti ja kaikki lipun varanneet saavat turvallisuustiedotteen. Koska näytöksiin otetaan vain 40 henkeä, turvaväleistä pystytään pitämään hyvin, Koski sanoo.

Hän kertoo, että esityksen voi myös siirtää toiseen tilaan, sillä lavasteita on vähän. Alle tunnin kestävä esitys sopii monenlaisiin tilaisuuksiin.

–Tätä voi esittää esimerkiksi työväentaloilla. Yksi ostettu esitys meiltä onkin jo varattu työhyvinvointitapahtumaan, Koski iloitsee.

SMS