Galleria Lutsissa on parhaillaan esillä Mammu Rauhalan Valeasussa-näyttely. Se koostuu kahdesta eri teosten sarjasta, jotka kytkeytyvät toisiinsa. Näyttely sisältää käsin tehtyjä naamioita, omakuvia sekä paperimassa- ja sekatekniikkaveistoksia.

–Näyttelyni on karnevalistinen ja leikittelevä, mutta töistä voi aueta katsojalle myös syvempiä merkityksiä. Taiteilijana kuljen eri taidemuotojen rajapinnoilla ja vaikka näyttely on kuvataidetta, on töissä vahva yhteys myös esittäviin taiteisiin eli teatteriin ja performanssiin, Rauhala kertoo.

Naamioiden sarja on saanut alkunsa koronapandemian aikana voimaan astuneesta kasvomaskisuosituksesta, joka innoitti Rauhalaa käsittelemään kasvojen kätkemistä taiteen keinoin. Teatterin ja esitystaiteen parissa toimineelle Rauhalalle naamiot, naamioituminen ja roolit ovat olleet keskeisesti läsnä jo ennen pandemiaakin.

Esittävän taiteen historiassa naamiot ovat edustaneet usein esi-isiä, kulttuurisia sankareita, jumalia tai kosmista järjestystä, ja niiden avulla on voitu etsiä tai ilmentää väliaikaista ja rituaalista hengen läsnäoloa ihmisessä. Luomiensa naamioiden kautta Rauhala haluaa tutkia niin yhteiskunnan rooleja, statuksia ja normeja kuin myös omaa sisäistä maailmaansa ja tunteitaan.

–Jokainen tekemäni naamio ja puettava veistos ovat omakuviani ja tuovat esiin erilaisia puolia minussa. Naamioteatterissa ihmisen fysiikka ja eleet korostuvat, kun naamio asetetaan kasvoille. Näin ihmisen kehollisuudesta tulee näkyviin jotain uutta, toisinaan vahvaa ja toisinaan haurasta.

Monissa Rauhalan luomissa naamioissa on esillä myös ihmisen suhde luontoon tai ihminen osana luontoa. Rauhalan taidenaamiot ja pienet veistokset on valmistettu useimmiten paperimassasta ja lisätty niihin elementtejä, kuten pieniä leluja tai helmiä sekatekniikan avulla. Rauhala on pyrkinyt hyödyntämään kaikessa työskentelyssään kierrätettyjä materiaaleja.

Osa naamioista toimii itsenäisinä veistoksina eli ilman valokuvaa tai naamioon pukeutunutta ihmistä. Toiset naamioista taas ovat ‘’elossa’’ vain päälle puettuina, kontaktissa yleisön kanssa, valokuvissa tai videoilla. Naamioihin liittyvät performanssit ja niiden valokuvaaminen ovat kiinteä osa Rauhalan projektia.

Koulutukseltaan Rauhala on teatteri-ilmaisun ohjaaja, mutta hän on ilmaissut itseään aina kehon lisäksi myös kuvalla. Esittävän taiteen koulutuksensa myötä Rauhala on asemoitunut taiteellisessa työskentelyssään esitystaiteen, teatterin, performanssin, kaupunkitaiteen ja kuvataiteen välimaastoon. Tällä hetkellä taidenaamiot ja niihin liittyvät performanssit ovat hänen työnsä keskiössä.

Kuvassa paperimassaveistos nimeltä Yllätys. Se on kakku, jonka sisällä asustaa naishahmo.

Taidetta ei ole yhtä oikeaa tapaa katsoa

Galleri Lutsissa voi vierailla turvallisesti. Galleriaan tulijoilta toivotaan maskin käyttöä ja edellytetään turvavälejä. Galleriaan otetaan kerrallaan enintään kuusi henkilöä. Näyttely on avoinna 30.4. saakka.

–Toivoisin, että kaikenlaiset ihmiset piipahtaisivat rohkeasti galleriaan sisälle. Näyttely, niin kuin galleriat yleisestikin, on maksuton. Taidetta ei ole yhtä oikeaa tapaa katsoa, eikä teosta tarvitse mielestäni ymmärtää. Jokainen katsoo taidetta oman itsensä kautta ja jokainen tulkinta on oikea. Toivon, että näyttely tuo ihmisille iloa ja elämyksiä nyt, kun melkein kaikki paikat ovat kiinni, Rauhala sanoo.

Myös taidelainaamo on avoinna.

–Taidelainaamon ripustus on uusittu kokonaan. Siellä on paljon uusia töitä, jokunen aiemmin nähtykin vilahtaa toki joukossa. Ihanaa, että tila voi piristää lohjalaisia ja siellä voi vierailla turvallisesti. Kävijöiden määrä onkin lisääntynyt, ihmiset kaipaavat taidetta, kertoo Seija Sainio Länsi-Uudenmaan taiteilijaseurasta.
Galleria Luts on avoinna ti-pe klo 14.00–18.00 ja la klo 10.00–14.00.