Vinkkejä viimehetken tuliaisten ja lahjojen hankintaan, jotta sinun ei tarvitse saapua tyhjin käsin.

Vihdoin koronasta ollaan selvitty (koputtaa puuta) ja kesä on kohta ovella. Niinpä myös mahdollisuudet kauan odotettuihin kesän juhliin ovat täällä. Rippi-, ylioppilas-, ja rapujuhlat, juhannus sekä ihanat kesähäät saadaan tänä vuonna juhlia rajoituksetta ensimmäistä kertaa pariin vuoteen. Ensimmäisille onnekkaille ovat kutsut jo saapuneetkin. Oletko sinä yksi heistä?

Lähes iäisyyteen ei ole tarvinnut pukeutua muuhun kuin verkkareihin ja nyt saa kaivaa kaapista ykköset päälle. Mikä ihana tunne! Tai siis olisi, mikäli ei ole kotitoimistopäissään tehnyt suursiivousta ja vannonut uuden alun ja tyylin päivittämisen nimeen heittäessään puolet vaatekaapin sisällöstä kierrätykseen. Jos näin kävi kohdallasi, on ostosreissu edessä.

Toinen asia, mikä juhlien lähestyessä pakottaa laittamaan ostohousut jalkaan, on viemiset. Oli kyseessä sitten tuliainen juhannusjuhliin tai lahja kesän sankarille tai hääparille, on viemisen keksiminen usein aivokapasiteettia vaativa tehtävä. Olemme koonneet alle muutamia ideoita lahjoista, jotka ilahduttavat useimpia sankareita sekä juhlan järjestäjiä.

Ensimmäiseksi, jos juhlan järjestäjä on erikseen sanonut, että mitään ei tarvitse tuoda, on täysin ok kunnioittaa tätä toivetta. Meillä on kaikilla useampi tarpeeton tuoksukynttilä- sekä kiertokuoharituliainen kaapissa, eikä useammalle ole oikeasti tarvetta.

Aineettomat lahjat

Yhä useampi toivoo nykyään aineetonta lahjaa, sillä tavaramäärä kodeissamme on jo ylitsepursuava. Sankarille, jolla on jo kaikkea tai jolla on vahvat arvot, voi aineettoman lahjan antaminen olla paras ratkaisu. Tämä voi olla esimerkiksi lahjakortti hemmotteluhoitoon, lahjoitus sankarin arvostamaan hyväntekeväisyyskohteeseen taikka jokin elämys, kuten laskuvarjohyppy tai melontareissu. Suuremmat elämykset voi antaa myös kimpassa muiden vieraiden kanssa – näin kuluja saa jaettua.

Tuliaisiksi, jotka eivät lisää tavaramäärää kodissa, sopivat erinomaisesti syötävät lahjat. Esimerkiksi hyvät kotimaiset sinapit, marmeladit, juustot, laadukas mehutiiviste ynnä muut syötävät eivät jätä ketään kylmäksi. Kesällä suklaa voi olla hieman riskilahja, jos se eksyy aurinkoiselle lahjapöydälle. Syötävät lahjat sekä kukkakimput ilahduttavat lahjan saajaa, mutta eivät kuormita kotia hetkeä pidempään.

Valmiista listasta valitseminen

Lahjan hankinta on helpointa sankarille, joka on tehnyt selkeän lahjatoivelistan. Juhlakalun toivoma lahja sopii saajalle varmasti ja tulee ostettua tarpeeseen. Nämä ovat yleensä elektroniikkaa, erilaisia asusteita tai koruja, astioita tai muuta käytännön tavaraa. Usein erityisesti rippi- sekä hääjuhlavieraille on annettu vinkkejä, joiden perusteella sopiva lahja voidaan ostaa. Kutsuvieraana on näin helppo vain kävellä kauppaan ja ostaa toivottu lahja.

Erityisesti monet hääparit toivovat nykyään rahaa esimerkiksi häämatkaa varten. Raha on aina helppo lahja ja antaa sankarille mahdollisuuden valita oma lahjansa. Se voi olla hyvä lahja myös siinä tapauksessa, jos sinulla ei ole varaa ostaa toivottua tavaraa, mutta haluat edesauttaa sankaria sen saamisessa. Tai jos sinulle ei juuri nyt ole lainkaan hajua, että mitä voisit antaa lahjaksi.

Henkilökohtaiset ja itse tehdyt lahjat

Itse tehdyt lahjat ovat hyvin suunniteltuina mitä parhaimpia henkilökohtaisia lahjoja. Esimerkiksi itse tehty keramiikka on tällä hetkellä kovassa huudossa. Tässä on yleensä avuksi, jos tuntee juhlan sankarin hyvin. Jos et itse ole näppärä sormistasi, voi lahjan myös teettää tai tuunata vanhasta ulkopuolisen avun turvin. Alusta loppuun itse tehdyt lahjat vaativat aikaa, joten aivan viime minuuteilla ei tätä lahjavaihtoehtoa voi alkaa valmistamaan.

Henkilökohtaisiin lahjoihin lukeutuvat myös sukukalleudet. Eritysesti sukulaisilla on usein tapana antaa suvussa kiertäneitä esineitä tai huonekaluja eteenpäin merkkipäivinä. Varsinkin, jos tiedät sankarin ihastelleen jotakin hallussasi olevaa esinettä aikaisemmin, voi tämä olla aivan erityinen tapa onnitella. 

Yksi hyvin henkilökohtainen lahja ja ainoa, jota varten ei tarvitse kääriä sukanvartta on yhteisen ajan tai ylipäätään oman ajan tai osaamisen lahjoittaminen. Tämä on lahjan antajalle maksutonta ja varmasti mieleinen monelle juhlapäivän sankarille.

Tässä siis muutamia ideoita kesän juhliin vietäväksi. Parhaiten lahjan tai tuliaisen valinta onnistuu, kun tiedät jotain lahjan saajasta ja hänen mieltymyksistään. Mitä vähemmän tiedät, sitä yleisluontoisempi on lahjan hyvä olla. Samalla on hyvä kuitenkin varmistua, että et osta överikallista tai täysin turhanpäiväistä lahjaa, joka jää lopulta pölyttymään ylähyllylle.

Uupuuko lahjabudjetista euroja?

Kesän juhliin on hyvä varautua ajoissa myös rahallisesti. Lahjan hankkiminen on harvoin ilmaista ja jos budjetti on jo valmiiksi tiukka, voi pienenkin lahjan hankinta tehdä siihen loven. Juhlakutsu voi tulla myös yllätyksenä tai lyhyellä varoitusajalla. Taloudellinen varautuminen on tällaisissa tilanteissa hankalaa, jos budjetissa ei jo valmiiksi ole lahjakassaa. Näinollen voi pikalainan ottaminen olla hyvä vaihtoehto. Ennen lainan ottamista kannattaa kuitenkin aina vertailla lainoja, jotta löydät sinulle sopivimman lainatyypin. Moneezy –sovellus auttaa sinua vertailemaan lainoja nopeasti ja ilmaiseksi, jotta et jää pulaan yllättävien kulujen kanssa. Saat lainatarjoukset hetkessä ja voit rauhassa valita mikä niistä on sinulle paras laina.