Sammatin perinteistä Kotokontupäivää vietetään Elias Lönnrotin syntymäpäivän (9.4.) jälkeisenä lauantaina 14.4. kello 10.00-14.00 Sammatin keskustan alueella. Kotokontupäivä tarjoaa vauvasta vaariin monipuolista toimintaa yli 20 yhteistyökumppanin voimin.

Tuomo Laine (vas), Stina-Maarit Elo ja Reino Rannikko toivovat, että Kotokontupäivä houkuttelee paljon väkeä Sammattiin.

 

Kotikontupäivän tapahtumapaikkoina ovat mm. paloasema, Sammatin sivuapteekki, Sammatin koulun ruokasali, nuorisotila Kellari, kirjasto, jääkiekkokaukalo, Steinerpäiväkoti Pääskynpesä, kirkko, Hiuskeiju, Sampaala, Tuuheikko ja taidelainaamo.

Ohjelmassa on mm. buffetti, arpajaisia, kirpputori, maksutonta poniratsastusta kello 10.30-12.30, askartelua, VPK:n näytöksiä ja kalustoesittely, frisbeegolfin esittely ja kokeilu, käsitöitä, tiekirkko, Nosh-vaate-esittely, omien rakkaiden kulkupelien tapaaminen, poistokirjojen myyntiä, PerheMölkky-kilpailu, tietoa Sammatin kesästä, VPK:n nuoriso-osaston näytös klo 11.30 ja hevosajelua. Pisteeltä toiselle voi siirtyä hevoskyydillä.

Marko Särmäharju tulee hevosvaljakon kanssa Kotokontupäiville. Valjakko kiertää tapahtuma-aluetta, ja missä tahansa kohdassa voi nousta kyytiin tai lähteä pois, kertoo Stina-Maarit Elo Sammatin aluetoimikunnasta.

Teatterillisia tunnelmia tapahtumassa tarjoaa Vaahterateatteri, joka pitää avoimet harjoitukset ensi kesän näytelmästä Sataa suolaista vettä. Perinteinen kesätorikokous pidetään Sampaalassa kello 14.30. Ajankohtaiseen aiheeseen taas päästään paneutumaan Sampaalassa Sammatin Maaseutunaisten ja Maamiesseuran järjestämän ruokahävikki-infon ja hukkaruokapöydän kautta.

-Tarkoituksena on esitellä, mitä ylijäämäruuasta voi tehdä, ettei se mene hukkaan. Tämä aihe on hyvin ajankohtainen nyt, Elo sanoo.

Sammattilaisilla on Kotokontupäivänä mahdollisuus tutustua myös Oma Lääkäri Lohjaan, joka esittelee toimintaansa koulun ruokalassa. Kilpailumieltäkin on luvassa, sillä KotokontuKeppareista löytyy sarjoja eri-ikäisille. Kyseessä on ensimmäistä kertaa järjestettävä Sammatin avoin keppihevosmestaruuskilpailu. Kilpailu käydään koulun juhlasalissa.

-Luvassa on hienot palkinnot, hehkuttaa Tuomo Laine Vaahterateatterista.

Paikalla on myös kello 12.00-13.00 Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula, jonka voi tavata koululla.

-Ideana on pitää kaupunginjohtajan kyselytunti, jonne ihmiset saavat tulla juttelemaan kaupunginjohtajan kanssa. Toivomme, että ihmisiä tulevat keskustelemaan, kun korkein päättävä virkamies tulee tänne, kannustaa Elo.

Kävijöitä kannustetaan tekemään Kontukierros eli kiertämään kaikki tapahtuman pisteet. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja. Pääpalkintona on neljän hengen lounas Sammatin Kievarissa.

-Kontukierros on herätetty uudelleen henkiin, jotta mahdollisimman moni kiertäisi kaikki pisteet. Pisteiltä kerätään kirjaimia, joista muodostuu sana, Laine avaa.

 

Sammatti tutuksi

Kotokontupäivä järjestettiin ensimmäisen kerran 12.2.2005, jolloin haluttiin tehdä Sammattia tunnetuksi hyvänä asuinpaikkana, jossa on palveluja esimerkiksi lapsiperheille ja vanhuksille.

-Silloin rakennettiin ja tuli uusia ihmisiä, joten Sammattia haluttiin tehdä tutuksi. Nykyään tapahtuma on enemmän nykyisille asukkaille, mutta toki uusillekin. Haluamme tehdä Sammattia ja sen palveluja ja yhdistyksiä tutuiksi mahdollisimman monille, kertoo Laine.

Tapahtuma on kerännyt Sammattiin mukavasti väkeä.

-On mukavaa, että kävijöitä tulee myös Sammatin ulkopuolelta iloitsee Elo.

Laine kertoo, että tapahtumissa on ollut todella hyvä tunnelma ja positiivista palautettakin on kuultu. Elo puolestaan muistuttaa, että tapahtumassa on hyvä tilaisuus tutustua kaikkeen siihen, mitä Sammatti on.

-Tänne on muuttanut paljon uusia asukkaita. Kun muutin tänne itse, olisin ollut aika pihalla kaikesta, jos en olisi lähtenyt mukaan tapahtumiin ja yhdistystoimintaan. Tapahtuman kautta pääsee paremmin sisälle siihen, mitä kaikkea toimintaa Sammatissa on. Sammatti on mm. yhdistysten luvattu paikka, Elo kertoo.

Säät vaikuttavat tapahtuman osallistujamäärään, mutta sateellakaan sitö ei kannata jättää väliin, sillä suuri osa ohjelmasta tapahtuu sisätiloissa.

-Viime keväänä oli upea sää, sellaista toivotaan nytkin, toteaa Elo.

Kotokontupäivän järjestää Sammatin aluetoimikunta.

-Kotokontupäivä on kova voimainponnistus meille ja kaikille yhdistyksille, yrityksille ja yksityisille henkilöille, jotka ovat mukana järjestämässä tapahtumaa, Elo sanoo.

Aluetoimikunta pitää poikkeuksellisesti avoimen kokouksen 8.5. kello 18.00 Sammatin koululla. Paikalla on Lohjan asiakkuuspäällikkö Taru Rahkama, joka kertoo kaupungin ja asukkaiden välisestä yhteistyöstä.

 

Kotiseututyötä

Tapahtuman kautta tuodaan tutuksi myös Sammatin historiaa mm. Elias Lönnrotin kautta. Järjestäjät korostavat kuitenkin, että menneeseen ei takerruta liikaa.

-Sammatissa eletään tätä päivää ja halutaan esimerkiksi järjestää palveluita eri-ikäryhmille, ettei aina tarvitse lähteä Lohjan keskustaan, Elo sanoo.

-Meillä on kaikenlaista suunnitteilla, kuten frisbeegolfrata, lisää Laine.

Sammattiseura ry:n Reino Rannikko näkee Kotokontupäivän myös kotiseututyönä.

-Tapahtumassa korostetaan sammattimaisuutta. Se on kotiseututyötä parhaimmillaan. Sammatti on edelleen Sammatti, vaikka ollaankin osa Lohjaa. Tämä on Lohjan kruunun jalokivi, Rannikko määrittelee.

Tapahtumalla kerätään myös rahaa vanhempainyhdistys Viidakkorummulle nuorten toimintaan. Viidakkorumpu järjestää Sammatissa mm. Haamujen kierros -tapahtumaa.

SMS