Lohjan kahvakuulaurheilijat järjesti Virkkalapäivien aikaan 13.8. super- ja extreme kahvakuulamaratontapahtuman. Lohjalaisista Merja Jossfolk nosti ensimmäisenä naisena maailmassa 12 tunnin extreme-maratonin ja Taina Riihimäki neljän tunnin supermaratonin.

–12 tunnin kahvakuulatyöntö, 8 kg kuula, 8 143 toistoa, 65 144 nostettua kiloa ja 5 505 poltettua kaloria. Ensimmäisenä naisena maailmassa 12 tunnin extreme maraton suoritettu IKMF:n sääntöjen mukaan ja tuomareiden valvonnassa, Jossfolk kertaa.

–Fiilis noston jälkeisenä päivänä on aika huikea. Viimeisillä minuuteilla meinasi itku päästä, kun tajusin, että todella tein sen! Näin pitkään suoritukseen pitää lähteä aika nöyränä, koska ei voi tietää, miten oma keho reagoi, hän jatkaa.

–Nostostrategiana oli nostaa rytmillä 40 min nostoa / 5 min huilia niin pitkään kuin se tuntuu hyvältä. Noin puoliväliin asti menin tällä tahdilla. Sen jälkeen päätin, että millä tahansa taktiikalla kunhan pääsen loppuun asti.

Jossfolk kertoo, että noston aikana nopeasti ja hitaasti kuluneet tunnit vaihtelivat, mutta aika meni lopulta yllättävän nopeasti.

–Tavoitetta on vaikea asettaa näin pitkään ja ainutkertaiseen suoritukseen, mutta 8 000 toistoa oli jonkinlainen tavoite. 4 000 toistoa tuli täyteen vähän ennen puoliväliä, mutta tiesin, että tahti siitä hidastuu. Kun aikaa oli jäljellä 2,5 h, mieheni alkoi laskea miten pitäisi nostaa, että tavoite 8 000 toistoa tulisi täyteen. Siinä vaiheessa mietin, että ei taida onnistua, mutta sisuunnuin niin että sain pari reipasta settiä tehtyä ja tavoite alkoikin näyttää mahdolliselta.

Eniten ongelmia oli vähän yllättäen varpaiden kanssa.

–Välillä päkiä ja osa varpaista oli tunnottomina ja välillä pikkuvarpaisiin sattui kengän paine tosi paljon. Olin jo etukäteen teippaillut varpaita ja tauoilla, kun otti kengät pois, helpotti taas vähäksi aikaa. Lopussa olin niin väsynyt, että en jaksanut enää riisua kenkiä, joten silloin kipu oli vaan kestettävä.
Työnnössä kipeytyvät yleensä hartiat ja ojentajat.

–Noston aikana ei ollut onneksi mitään tuntemuksia hartioissa ja ojentajissa. Toki loppua kohti lihakset kovettuivat ja liikeradat muihin kuin nostosuuntaan pienenivät. Nostoa seuraavana päivänä sattuu vähän kaikkialle, mutta ei mihinkään tuskaisen pahasti.

–Tällaiset suoritukset ovat mahdollisia vain upean talkooporukan ansiosta. Kiitos kaikille!

Jani Sipponen ja Merja Jossfolk tekemässä 12 tunnin urakkaa.Myös Riihimäellä on takanaan kova suoritus.

–Huh, eilen 4 h nosto, 12 kg, oalc ja toistoja 1 810. Lepo tapahtui kuula kädessä. Eli kuulaa ei saanut koko aikana laskea maahan. Kädet pysyivät yllättävän hyvässä kunnossa, vain pikkurillit piti teipata suorituksen aikana, Riihimäki kertaa.

–Meinasi kolmen tunnin kohdalla tulla noutaja, kun energiat hävisi kokonaan ja kiisseli oli kotona jääkaapissa, mutta onneksi kahvi sokerilla antoi virtaa sekä vieressä puurtaneet 12 h nostajat Merja ja Jani sekä stemppaus sieltä tuomareiden takaa.

–Aivan huippukokemus ja taas voin olla jälkiviisas, mikä olisi pitänyt tehdä toisin ja paremmin. Rankinta suorituksessa oli tauon puute. Paras lepo tulikin yläasennossa. Kuulan roikottaminen kahdella kädellä oli myös ihan ok.

–Kiitos kaikille tuomareille, mukana olleille vierailijoille. Ilman teitä olisi jäänyt kesken tällä kertaa. Ja suurin kiitos omalle miehelle, kun ilmestyit viimeisen minuuttien aikana oven pieleen.