Kryptovaluutat ovat tulossa yhä tunnetummaksi ja niihin perustuva lohkoketjuteknologia saattaa olla yksi lähitulevaisuuden teknisiä mullistuksia. Kryptovaluuttoja voi ostaa ja myydä eri kaupankäyntialustoilla ja niitä voi säilyttää eri tavoin. Kerromme yleisimmistä säilytystavoista tarkemmin tässä artikkelissa.

credits: https://unsplash.com/photos/CREGMs-LpCg

Kryptovaluutat ovat digitaalista valuuttaa, jotka toimivat täysin virtuaalisessa ympäristössä. Tunnetuin ja vanhin edelleen toimiva kryptovaluutta on Bitcoin, mutta digimaailmaan on syntynyt viimeisen vuosikymmenen aikana tuhansia eri kryptovaluuttoja.

Niiden toiminta perustuu lohkoketjuteknologiaan ja ne poikkeavat perinteisistä valuutoista muutamalla merkittävällä seikalla. Vieraile https://cryptomeister.com/fi/ täällä lukeaksesi kryptovaluuttojen toiminnasta tarkemmin.

Jos kryptovaluuttoja haluaa ostaa ja myydä tai lähettää ja vastaanottaa, joutuu varojen säilytystä harkitsemaan käytännössä väistämättä. Säilytystapoja on monenlaisia ja oikean tavan valinta riippuu melko pitkälle kryptovaluuttojen määrästä ja omista mieltymyksistäsi.

Hardwarelompakko turvallisimpia tapoja

Hardwarelompakko toimii fyysisenä työkaluna kryptovaluuttojen säilyttämiseen. Se on helppokäyttöinen ja moderni tapa säilyttää varoja. Yksi tunnetuimmista kylmäkompakoista on Ledger Nano S tai X, jossa salausavain on tallessa luotettavalla sirulla. Näin ollen salausavaimen muistamisesta ei tarvitse muilla tavoin huolehtia.

Hardware lompakko on tietoturvan näkökulmasta erittäin hyvä valinta, koska se on suojattu viruksia ja muita haittaohjelmia vastaan. Sitä ei voida hakkeroida, vaikka se kiinnitettäisiin tietokoneeseen. Laite toimii ainoastaan transaktion hyväksyvän napin painalluksen myötä, eikä varsinainen salausavain tule koskaan näytölle näkyviin. Jos harkitset fyysistä lompakkoa, kannattaa sinun ostaa se vain valtuutetuilta jälleenmyyjiltä.

Kryptolompakot puhelimessa

Kryptolompakoita voi asentaa myös älypuhelimiin, tarkemmin sanottuna ainakin iOS- ja Android-käyttöjärjestelmiin. Sovelluksia voi hankkia sovelluskaupasta ja käyttäjän kontolle jää pohtia parhaiten sopiva lompakko omille valuutoilleen sekä tietysti turvallisuuden ja latauslähteen tarkistaminen.

Muista olla tarkkana sovelluksen oikeellisuudesta. Kryptovaluutat kiinnostavat nimittäin erilaisia huijareita ja hakkereita ja niiden toiminnan tunnistaa muun muassa silloin kun sinulle tarjotaan mahdollisuutta louhia ilmaiseksi tuntematonta kryptovaluuttaa älypuhelimessasi.

Luotettavia toimijoita puhelinkäyttöön ovat muun muassa Binance ja hiljattain pörssiin liittynyt Coinbase, jotka molemmat tarjoavat omaa lompakkoaan asiakkaidensa käyttöön. Tämä lienee turvallisin tapa säilöä valuuttoja älypuhelimessa.

Tietokoneen selainlompakot

Kryptolompakoita voi käyttää myös tietokoneelle asetetaviin kevyisiin selainlompakoihin. Näitä on muun muassa BitGo, BTC.com ja Coin.Space. Muistathan kuitenkin, ettei niiden yksityisyyden suoja ole yhtä laadukas kuin omalla kovalevyllä sijaitsevalla lompakolla. Niitä voi kuitenkin käyttää ilman latauksia ja asennuksia nettiyhteyden puitteissa.

Lompakkosoftan asentaminen kokonaisuudessaan omalle tietokoneelle on puolestaan perinteisempi ja turvallisempi tapa. Siinä yksityisyytesi on paremmin suojassa, jos laitetta ei päästä hakkeroimaan ja virustorjunta on kunnossa.

Tässä kannattaa kuitenkin muistaa, että jotkut tämänkaltaiset lompakot syövät melko paljon tehoa tietokoneeltasi. Lisäksi omalla tietokoneella sijaitsevat lompakot kannattaa saannollisesti varmuuskopioida mahdollisia vahinkoja varten.

Pörssi vain kaupankäyntiin

Jos kryptovaluuttasi on pörssin lompakossa, on yksityisavaimesi silloin kyseisen palveluntarjoajan hallinnassa. Se voi olla kätevää kaupankäyntiä varten, mutta suurempien summien säilyttämiseen sitä ei kannata harkita. Yksityisavain ja lohkoketjun paikka annetaan jokaiselle käytetylle valuutalle, mutta asiakas näytöllään vain perinteisen nimi- ja numeronäkymän.

Kryptovaluuttoihin soveltuvia pörssejä käytetään runsaasti, mutta ne ovat tarkoitettu ainoastaan kaupankäyntiin. Niissä on aina hakkeroinnin ja muiden uhkien riski, joten suosituksena on sijoittaa osa kaupankäyntiin tarkoitetuista varoista eri pörsseihin ja pitää loput salausavaimet turvallisesti hardwarelompakossa.

Hajautus kannattavaa

Mikään yksittäinen kryptovaluutan säilytysvarma ole koskaan täysin takuuvarma, joten turvallisuuden ja sujuvuuden kannalta useampi säilytystapa on parempi, jos kryptovarallisuus kasvaa. Kryptovaluuttoihin ei kohdistu valtion takaamaa talletussuojaa ja salausavaimien säilytys on vain käyttäjän vastuulla.

Jos privaattiavaimet katoavat, häviävät ne lopullisesti, joten niiden turvallinen säilytys ja ylläpito on ehdottoman tärkeää. Varojen hajautus osiin ja kenties eri valuuttoihin kannattaa ja tili on hyvä avata muutamaan paikkaan, esimerkiksi Coinbaselle ja Binancelle. Lisäksi hardware- ja desktoplompakot tukevat kryptovaluuttojen turvallista käyttöä.