Lohjan kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan 13.10. mm. sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen hankintaa, Sporttikeskus Tennarin hankesuunnitelmaa sekä yksityisen varhaiskasvatuksen järjestämistä Lohjalla.

Sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen palvelutuottajiksi valittiin Lähitaksi Oy ja Menevä Oy. Keskustelun aikana sosiaalidemokraattien valtuutettu Leena Saari esitti asiaan lisäystä, että jatkossa vanhus- ja vammaisneuvostot osallistuvat kuljetuspalvelujen toteutumisen seurantaan. Valtuutettu Maarit Laine kannatti Saaren esitystä. Esitys hävisi kuitenkin äänestyksessä äänin 30–21. Myös Meidän Lohjan valtuutettu Hannele Maittila teki asiasta vastaesityksen. Hän esitti, että asia palautetaan valmisteluun ja siitä pyydetään lausunnot vanhus- ja vammaisneuvostoilta.

–Kysymyksessä ovat vammaisten ja vanhusten eli tämän palvelun käyttäjien neuvostot. Nyt näiden neuvostojen lausuntoja ei ole, vaan sellaisina pidetään erilaisten infojen antia. Mutkia ei tule suoristaa ja ohittaa neuvostoja, vaan oikeaoppinen kuuleminen olisi tärkeää, Maittila perusteli vastaesitystään.

Kristillisdemokraattien valtuutettu Heikki Linnavirta puolestaan oli sitä mieltä, että asian valmistelu on hoidettu oikein ja päätös voidaan siten tehdä. Maittilan esitys raukesi kannattamattomana.

Tennarin hankesuunnitelma hyväksyttiin

Valtuusto hyväksyi Sporttikeskus Tennarin hankesuunnitelman yksimielisestä eikä asiasta tarvinnut äänestää. Keskustelua asia silti herätti. Osa valtuutetuista oli huolissaan siitä, ovatko tilat riittävän isot ja tarkoituksenmukaiset monipuolisiin liikuntatarpeisiin sekä koululiikuntaan. Kokoomuksen valtuutettu Kaj Sundqvist pohti asiaa myös taloudellisesta näkökulmasta.

–Tennarin ja Taimiston hankkeet maksavat yhteensä yli kymmenen miljoonaa lähivuosien aikana. Onko meillä tähän kaikkeen varaa?

Toisaalta hän totesi, että liikuntaan sijoitetut eurot tulevat takaisin parantuneen hyvinvoinnin ja terveyden myötä, kun ihmiset tarvitsevat vähemmän terveydenhoitopalveluja.

–Lohjalle on tulossa monipuolinen liikuntakeskus, joka palvelee liikkujia ympäri vuoden. Lisäksi siellä voi järjestää muitakin tapahtumisia, kuten kokouksia ja messuja, iloitsi puolestaan sosiaalidemokraattien valtuutettu Markku Saarinen.

Sekä Saarinen että vihreiden valtuutettu Laura Skaffari muistuttivat parven tärkeydestä.

–Parvi olisi tarpeen. On hassua, jos meillä on kilpailutoimintaa ajatellen rakennettu sali, mutta ei katsomoa, Skaffari totesi.

Hän muistutti myös, että Lohjalla on ollut pulaa koululiikuntatiloista jo vuosien ajan.

–Lohjalle tarvitaan lisää liikuntatiloja, joita voidaan käyttää mahdollisimman monipuoliseen liikuntaan, Skaffari totesi.

Yksityisen varhaiskasvatuksen osalta valtuusto päätti, että palvelusetelin arvoa korotetaan 5 %:lla. (Kuvituskuva)

Yksityinen varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvoa korotettiin

Yksityisen varhaiskasvatuksen osalta valtuusto päätti, että palvelusetelin arvoa korotetaan 5 %:lla ja päiväkodeissa alle kolmivuotiaiden hoidon järjestämisessä käytettäväksi kertoimeksi tulee 1,6. Muutokset astuvat voimaan 1.1.2022 alkaen. Lohjalla yksityistä päiväkotipalvelua tuottavat Norlandia-, Touhula- ja Pilke-päiväkodit, Steinerpäiväkoti Pääskynpesä sekä perhepäivähoitajat. Touhula Vappulassa toimii myös yksi montessoripedagogiikkaa tarjoava ryhmä.

KokoomuksenvaltuutettuTuija Piekka ja sosiaalidemokraattien Maaret Laine totesivat, että ennusteiden vastaisesti alle kouluikäisten määrä ei olekaan laskenut Lohjalla. Kuluneen vuoden aikana etenkin 0–4-vuotiaiden lasten määrä on kasvanut. Päiväkotien täyttöprosentit ovatkin korkeita, eikä vapaita paikkoja juuri ole.

–Varhaiskasvatus pitää turvata ja pitää kiinni yksityisestä palveluverkosta. Subjektiivinen päivähoito-oikeus on hieno asia, eikä meillä ole muuta mahdollisuutta kuin hyödyntää yksityisiä palveluntarjoajia. Olisimmeko kuitenkaan perumassa näin pakon edessä aiempia säästötoimia, jos emme olisi lakkauttaneet muutamia kaupungin päiväkoteja? Sillä loimme tilaa yksityisille toimijoille, pohti Laine.

Hän totesi myös, että yksityisien toimijoiden kohdalla neuvoloiden ja koulujen kanssa tehtävä yhteistyö ei ole aina toiminut yhtä hyvin kuin julkisen puolen päiväkotien kohdalla. Asiaan tulisikin kiinnittää huomiota.

Meidän Lohjan valtuutettu Jan Tallqvist teki asiasta muutosesityksen. Hän esitti, että valtuusto päättää kannattaa 15.5.2019 säästöohjelmassa tehdyn 5% palvelusetelin arvon leikkauksen perumista ja käsittelee asiaa talousarvion yhteydessä. Siinä yhteydessä arvioitaisiin myös muita mahdollisia toimenpiteitä yksityisen varhaiskasvatuksen turvaamiseksi. Esitys raukesi kannattamattomana.

SMS