Lohjan perinteiset kesän Torstain ovat alkaneet. Vaikean kevään jälkeen ne tarjoavat viikoittain erilaisia inspiraation lähteitä niin paikallisille, kesäasukkaille kuin muualta Suomesta tuleville matkailijoillekin.

Lohjan oppaat ovat suunnitelleet kierrokset mm. Sammattiin Elias Lönnrotin maisemiin, Virkkalaan, Lohjan harjulle ja Lohjan Pyhän Laurin kirkon kirkkomaalle. Kierroksilla on myös vaihtelevia teemoja, kuten Kalkki-Petterin valtakunta ja retki Lohjan Museolta Tytyrin avolouhoksille. Kulttuurikävelykierroksia järjestetään myös ruotsiksi Virkkalassa heinäkuun alussa ja Ojamon kartanolla elokuun loppupuolella. Yleisön kannattaa osallistua niin monelle kierrokselle kuin mahdollista, sillä jokainen kierros on erilainen ja tuo varmasti uutta näkökulmaan Lohjaan ja lähimatkailuun.

Torstain kulttuurikävelykierroksia on järjestetty yhteistyössä Lohjan Oppaat ry:n kanssa kesästä 2007 alkaen, jolloin vastavalmistuneille Lohjan oppaille kaivattiin opastuskokemusta ja vastaavasti oli herännyt tarve yksittäisten matkailijoiden opastetuille kierroksille. Näistä tarpeista nousi idea järjestää opastettuja kävelykierroksia torstaisin Lohjan keskustassa. Nyt 14. kertaa järjestettävä tapahtumasarja on vakiintunut odotetuksi kesätapahtumaksi Lohjalla ja se on myös kasvanut kattamaan koko Lohjan alueen.

Koronatilanteesta johtuen kuitenkin perinteiseen tapahtumaankin on tehty muutamia rajoituksia, sillä asiakkaiden ja oppaiden turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Tänä kesänä kierroksien osallistujamäärä on maksimissaan 20 hlö ja liput kierroksille ovat ostettavissa vain ennakkoon Netticketin verkkokaupasta tai Netticketin myyntipisteistä kortilla. Asiakkaita pyydetään myös pitämään sopiva etäisyys muihin kierroslaisiin ja huolehtimaan käsihygieniasta. Kierroksille ei saa osallistua nuhaisena tai muuten huonovointisena.

Kesän kulttuurikävelykierrokset: 18.6. Liessaari (oppaana Riitta Laine), 25.6. Elias Lönnrotin Sammatti (Timo Aunio), 2.7. Museolta avolouhokselle (Jarmo Kuningas), 9.7. I Kalk-Petters Rike (Gunilla Räikkönen, ruotsiksi), 16.7. Lohjan keskusta (Timo Aunio), 23.7. Elias Lönnrotin Sammatti (Timo Aunio), 30.7. Kalkki-Petterin Jäljillä Virkkalassa (Gunilla Räikkönen), 6.8. Lohjanharjun kierros (Elina Kaukojärvi), 13.8. Hiidensalmen asuntomessualueen historiaa, tätä päivää ja tulevaisuutta (Tarja Lönnström), 20.8. Ojamo Herrgård (Gunilla Räikkönen, ruotsiksi), 27.8. Lohjan Pyhän Laurin kirkkomaa (Virve Haahti) ja 3.9. Porlan kierros (Riitta Laine).

Torstain kulttuurikävelykierroksilla tutustutaan mm. Porlaan.