Lohjan Pyhän Laurin kirkossa järjestetään Eero Hämeenniemen meditaatiokonsertti sunnuntaina 6.9. kello 18.00. Konsertti kestää maksimissaan tunti ja siihen on vapaa pääsy (vapaaehtoinen kolehti lähtiessä kirkon ovella). Pyhän Laurin kirkossa henkilömäärät suhteutetaan tilaan sopivaksi niin, että 1–2 metrin turvaväli säilyy. Konserttiin voidaan ottaa maksimissaan 120 kuulijaa. Konserttiin on luvallista ottaa mukaan viltti ja tyyny ja tehdä olonsa mahdollisimman rennoksi. Rentoa Hämeenniemen konserteissa on muutenkin: taiteilija ei kävele juhlallisesti flyygelin ääreen, vaan juttelee ihmisten kanssa ennen kuin alkaa soittaa, eikä hän kumartele konsertin lopuksi. Taputtaakaan ei tarvitse.

Hämeenniemi improvisoi jazzin, klassisen musiikin ja intialaisen musiikin teemojen pohjalta. Melodiat tarjoavat lähtökohdan soittajan mielikuvitukselle. Konsertissa voi olla myös improvisaatiota Hämeenniemen omiin teemoihin tai täysin vapaata soittoa.

Musiikki ja muusikko kohtaavat kuulijansa monella erilaisella tavalla. Musiikkia voi käyttää myös hiljentymisen, meditaation ja keskittymisen välineenä. Improvisoiva muusikkokin etsiytyy teemojen maailmaan ja kontaktiin oman mielensä syvien kerrosten kanssa.

Meditaatiokonsertti on erilainen kuin muut konsertit. Siitä puuttuvat perinteisen konsertin ulkoiset muodot: kumartelut, suosionosoitukset, tulemiset ja menemiset, kukitukset. Improvisaatiokonsertissa sekä soittaja että kuulija hiljentyvät yhdessä musiikin äärelle ja antavan mielelleen täyden vapauden reagoida musiikkiin. Jotkut lähtevät matkalle mielikuviensa maailmaan, toiset pyrkivät löytämään täydellisen keskittyneisyyden hetken. Ei ole yhtä oikeata tapaa kuunnella. Konserttiin voi osallistua tuolissa istuen tai (jos se mahdollista konserttitilassa) jooga-matoilla tai patjoilla maaten.

Toukokuun lopussa ilmestyi Hämeenniemen kirja Kun musiikki täyttää mielen (Basam books, 2019). Siinä hän käsittelee meditaatioperinteen ja musiikin suhdetta, sekä aiheen koko kulttuurihistoriaa, unohtamatta länsimaista tai kristillistä meditaatiota, koska nykyisin meditaatiosta puhutaan usein vain itämaisen kulttuurin näkökulmasta. Kirjassa toki käsitellään myös itämaista meditaatioperinnettä.

Eero Hämeenniemi.

Suomalainen säveltäjä

Eero Hämeenniemi on suomalainen säveltäjä, improvisoiva pianisti, taiteilijaprofessori (2012–2016) ja Sibelius-Akatemian dosentti. Hänen musiikkiaan on soitettu neljällä mantereella, mm. lähes kaikissa Euroopan maissa. Hämeenniemi on soittanut sooloimprovisaatiokonsertteja eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Itävallassa, Italiassa, Tanskassa, Saksassa ja Suomessa.

Monet kuulijat ovat kertoneet, etteivät he ole koskaan kokeneet musiikkia niin syvästi kuin noissa epämuodollisissa tilaisuuksissa, joissa konserttietiketin muodot eivät jäykistä kuulijan asennetta.

Improvisaatio on aina ainutkertainen luova tapahtuma: musiikki syntyy tässä ja nyt ja sitä ei koskaan tulla kuulemaan samanlaisena uudestaan. Tämä luo tapahtumaan erityisen intensiteetin.