Viikonloppuna ammuttiin ilma-aseiden SM-kilpailut Lohjalla Kisakallion urheiluopistossa. Mukana oli kaikkiaan 650 ampujaa, kun neljään päivään oli mahdutettu kaikki sarjat ja ikäluokat. Kisojen huipentuma oli sunnuntaina, jolloin ammuttiin ilmapistooli ja ilmakivääri.

Kivääriampuja Juho Kurki piti pintansa nuoria haastajiaan vastaan ilmakiväärin SM-finaalissa ja uusi viime vuotisen mestaruutensa, tuloksella 249,3 pistettä, joka jäi SE-tuloksesta vain 1,5 pistettä. Jännittävä finaali oli saada tiukan käänteen toiseksi viimeisellä laukauksella, joka oli Kurjelle huono 9,6 pistettä, mutta viimeinen laukaus onnistui niin että kovin kilpakumppani, nuorten maailmanmestari Cristian Friman jäi 0,9 pisteen päähän.

-Ihan yleisöä varten ammuin tuon huonon laukauksen, Kurki nauroi kilpailun ratkettua.

Friman urakoi viikonloppuna yksitoista starttia, joista tuloksena oli neljä SM-kultaa ja Kurjen peesissä hopea. Finaalia Friman kiitteli mahtavaksi, yhdeksi uransa parhaimmista.

Cristian Friman ja Juho Kurki tarjoilivat yleisölle jännitysnäytelmän ilmakiväärin SM-finaalissa Lohjalla. (Kuva: Mika Vuolle)

Kaaro tuplamestariksi
Naisten ilmapistoolin voitti tasaisella finaalisuoriuksellaan Kotkan Ampumaseuran Kirsti Kaaro, joka nappasi uransa toisen mestaruutensa lajissa. Kaaron vahva vire näkyi jo lauantaina, jolloin hän ampui mestariksi SE-tuloksella 553 pistettä naisten ilmaolympiapistoolissa.

-Finaali sujui perustyöllä. Ei niin kovin paljon kymppejä, mutta paljon hyviä yhdeksikköjä, Kaaro tuumaili
kisan jälkeen.

Kirsti Kaaron viikonloppu Lohjalla onnistui täydellisesti: kaksi SM-titteliä. (Kuva: Pirjo Leinonen)

Kallio piti pintansa
Miesten ilmapistoolifinaali oli tiukka, mutta sen vei lopulta 0,3 pisteen erolla ennen Kokkolan Ismo Haapalaa nimiinsä Suomussalmen Ampujien Joonas Kallio, joka teki peruskilpailussa varmaa työtä hyvällä kärkituloksella 577 pistettä. Maailman toiseksi parhaan tuloksen tänä talvena kansainvälisissä kisoissa ampunut Kallio tekee nousujohteista ja määrätietoista uraa kohti maailman huippua ja oli kisaan lähdettäessä selvä ennakkosuosikki.

-Alku oli hankala, mutta sitten sain kaikki ajatukset pidettyä pois mielestä, kovana harjoittelijana tunnettu
Kallio sanoi.

Tyytyväisyyttä lisäsi ensimmäisen Suomen mestaruuden lisäksi peruskilpailussa rikottu MM-kisaraja.

Joonas Kallio ylitti MM-kisarajan miesten ilmapistoolissa ja otti ensimmäisen SM-kultansa. (Kuva: Mika
Vuolle)

Sipolalle ensimmäinen aikuisten mestaruus
Sodankylän Ampujien Laura Sipola, 19, voitti ensimmäisen mitalinsa naisten sarjassa ja heti kultaisen sellaisen. Se oli hänelle ”aika suuri yllätys”.

– Minulla meni eilinen N20-sarjan finaali vähän huonommin ja tämä päivä jännitti ihan hulluna. Ajattelin,
että menee, miten menee. Nyt tuli huikea parannus, Jukka Törmäsen valmennettava riemuitsi.

Tasaisen ja jännittävän naisten finaalin Sipola voitti lopulta 1,5 pisteen erolla keuruulaiseen Saana Peltoseen.  Kolmanneksi ampui viimevuotinen mestari, Simpeleen Emmi Hyrkäs, jonka tähtihetki osui lauantain komeaan Suomen ennätykseen 599 pistettä naisten ilmakiväärin asentokilpailussa.

Laura Sipola voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa naisten ilmakiväärissä. (Kuva: Mika Vuolle)

Kiväärissä lupaavaa kehitystä
Suomen kivääriammunta on hyvässä vedossa ja se näkyi myös SM-kilpailuissa. Maailman huipulle tähtääviä
nuoria riittää niin naisten kuin miestenkin puolella. Tulostasosta kertoo se, että Lohjalla syntyi
viikonloppuna kymmenkunta uutta Suomen ennätystä. Kisoja tiukasti seurannut Sydneyn vuoden 2000 olympiahopeamitalisti Juha Hirvi pitää tilannetta hyvänä.

-Taso on selvästi nousussa. Nuoret ovat kehittyneet hyvin ja näen menestyksen avaimena myös erilaiset
kivääritiimit, jotka treenaavat yhdessä.

Teksti: Mika Vuolle