Renkaat ovat tärkeä auton turvallisuuteen vaikuttava varuste, sillä ne ovat ajoneuvon ainoa kosketuskohta tienpintaan. Uusia renkaita ostaessa halvemmat renkaat voivat tuntua lompakon kannalta hyvältä vaihtoehdolta, mutta pidemmällä aikavälillä laaturenkaat ovat usein edullisemmat käytössä ja ennen kaikkea turvallisemmat.

Märillä teillä ja erityisesti sadekelillä kesärenkaan pito vaikuttaa merkittävästi ajoturvallisuuteen, sillä renkaiden ominaisuuksista ja kunnosta riippuvat jarrutusmatkan pituus ja vesiliirtoon joutumisen riski. Pohjoisten kesäteiden riskit ovat autoilijoilla tiedossa, sillä alkuvuodesta tehdyn kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset painottavat uusia kesärenkaita valitessaan ennen kaikkea turvallisuutta.

Kyselyyn vastanneista 42 prosenttia haluaa renkaat, jotka pitävät ja pysähtyvät täsmällisesti märällä tiellä, ja 37 prosenttia pitää tärkeänä, että renkaat toimivat mahdollisimman hyvin vesiliirtoa vastaan. Turvallisuuteen liittyvien ominaisuuksien jälkeen tärkeimpänä pidettiin renkaiden hyvää kulumiskestävyyttä, jota painottaa rengasvalinnassa 32 prosenttia vastaajista.

Parhaat ajoturvallisuuteen vaikuttavat ominaisuudet kulkevat useimmiten käsi kädessä renkaiden laadun ja hinnan kanssa.

– Märällä tiellä jarruttaessa laadukkaiden renkaiden ja edullisten renkaidenjarrutusmatkassa voi olla eroa useita metrejä, mikä voi äkkijarrutuksessa pelastaa oman tai muiden hengen. Renkaiden ominaisuudet korostuvat ääritilanteissa, kun on tärkeää, että renkaat reagoivat ohjaukseen nopeasti, kertoo tuotepäällikkö Marika Päiväniemi autonhuolto- ja rengaspalveluita tarjoavalta Vianorilta.

Ammattitaitoinen rengasmyyjä huomioi asiakkaan toiveet ja tarpeet

Uusi rengassetti on monelle isohko investointi, ja renkaiden halpa hinta onkin merkittävä ostopäätökseen tekijä 17 prosentille vastaajista. Uusia renkaita valitessa kuluja kannattaa kuitenkin miettiä pidemmällä aikavälillä. Merkkirenkailla on usein pienempi vierintävastus, minkä vuoksi polttoaineenkulutus on pienempää.

– Kevyesti rullaavat renkaat voivat säästää jopa puoli litraa polttoainetta sataa ajokilometriä kohti, kun renkaissa on ilmanpaine kohdallaan. Laadukkaan tuotteen valinta tuo rahallista säästöä ja on myös ympäristöystävällisempää, sillä laaturenkaiden valmistuksessa panostetaan kestävyyteen ja ympäristöystävällisiin materiaaleihin, Päiväniemi jatkaa.

– Vianorilla rengasvalikoimasta löytyy hyviä vaihtoehtoja kaikista hintaluokista, ja etsimme asiakkaille juuri heidän tarpeisiinsa sopivat renkaat. Ammattitaitoinen myyjä huomioi asiakkaan toiveet ja tarpeet, joiden perusteella tarjotaan kyseiseen autoon ja olosuhteisiin sopivaa ratkaisua. Rengasta valittaessa huomioidaan, millainen ajoneuvo on kyseessä, minkä verran kilometrejä kertyy sekä millaisilla teillä ja nopeuksilla ajetaan, Marika Päiväniemi summaa.

Rengasvalintaa miettiessä kannattaa huomioida myös ajomukavuus varsinkin, jos kilometrejä kertyy kesän mittaan runsaasti. Laaturenkaat ovat usein huomattavasti hiljaisemmat kuin edullisemmat renkaat, ja myös ajo-ominaisuudet ovat yleensä vakaammat ja tarkemmat, mikä lisää ajomukavuutta.

* Kyselyn teetti Nokian Renkaat, ja sen toteutti YouGov-tutkimuslaitos helmi-maaliskuussa 2020. Kysymykseen vastatessa sai valita kolme kesärenkaan ominaisuutta, jotka ovat tärkeimpiä ostopäätöstä tehtäessä. Kyselyyn vastasi 1000 suomalaista.