Lohjan kaupungin yhteysjohtaja Hanna-Maria Grandell korostaa, että lähidemokratiaa pitää tuoda tutuksi asukkaille. -Lähidemokratia on eri kaupunginosien asioiden ylläpitämistä ja niihin vaikuttamista, Grandell avaa.

 

Lohjan kaupungin yhteysjohtaja Hanna-Maria Grandell kertoo, että lähidemokratia on heikosti tunnettua asukkaiden keskuudessa ja itse termikin on vaikeasti ymmärrettävä.

-Tavallisella kuntalaisella ei ole välttämättä tietoa lähidemokratiasta, ja termi pitäisi saada käännettyä kansankielelle. Lähidemokratia on eri kaupunginosien asioiden ylläpitämistä ja niihin vaikuttamista, Grandell avaa.

Lähidemokratiaa halutaan tuoda yhä enemmän kuntalaisten tietoisuuteen. Yksi keino on eritellä kaupungin verkkosivuille Lohjan eri alueet (8) ja koota niiden alle aluetta koskevia asioita. Verkkosivulle on tulossa myös kohta, jossa avataan vaikuttamiskeinoja.

Grandell kertoo, että adressi on tyypillinen keino, jolla ihmiset lähtevät ajamaan omia asioitaan, mutta muitakin keinoja löytyy. Esimerkiksi kuntalaisaloitteita tehdään Lohjalla aktiivisesti ja eri alueilta löytyy aluetoimikunnat, joista viesti alueen asioista kulkee viranhaltijoille.

-Alueiden toimikuntien kokouksiin on pyritty saamaan mukaan myös johtava viranhaltija, jotta kuntalaiset tietävät, mitä on tulossa, kun asioita valmistellaan. Myös kaavoituspuoli järjestää asukasiltoja. Tarkoituksena on, että kuntalaisia kuultaisiin ja otettaisiin aidosti mukaan ennen päätösten tekemistä.

Alueiden johtokuntien kokoukset ovat kaikille avoimia ja niiden esityslistat löytyvät kaupungin verkkosivuilta viikkoa ennen kokousta. Kokouksia voi seurata myös netti-tv:n kautta.

Kuntaliitosten myötä laajaksi kasvanut Lohja tarvitsee eri alueiden asioiden ajamista.

-Tarkoituksena on, että kaikki alueet pysyisivät elinvoimaisina. Aktiivisinta toiminta onkin Sammatin, Karjalohjan, Pusulan ja Nummen alueella. Keskustan alueella taas on vaikeuksia saada ihmisiä kokouksiin.

Hän painottaa myös, että jokainen voi tehdä jotain Lohjan eri alueiden aktiivisuuden ja eläväisinä pysymisen eteen. Palvelut säilyvät, kun niitä käytetään.

-Myönteinen kehitys alueiden elinvoimaisina pitämiseksi tulee pienistä teoista. Minä esimerkiksi menen rankan työviikon jälkeen kahville Hilman Herkkuun Virkkalaan, Grandell kertoo.

 

Tukea pienhankkeille

Pieniin hankkeisiin on mahdollista saada tukea.

-Meillä on 50 000 euron budjetti pieniä hankkeita varten. Näiden pienhankkeiden kautta voidaan esimerkiksi kunnostaa pururata tai laituri, järjestää tapahtuma tai hankkia kukkaistutuksia kyläkeskustaan. Tarkoitus on saada aikaan hyvää isolle kansanosalle kohtuullisella rahalla ja parantaa alueen elinvoimaa ja kuntalaisten hyvinvointia. Alueiden toimikunnat voivat pohtia, mille hankkeille tukea haetaan, Grandell kertoo.

Hän muistuttaa, että pienhankkeilla ei ole tarkoitus korvata kaupungin palveluja, mutta kaikkea kaupunkikaan ei pysty tekemään ja esimerkiksi kunnostustyöt voivat siirtyä aina eteenpäin, kun niihin ei ole varaa. Tukea on myönnetty esimerkiksi frisbeegolf-ratojen rakentamiseen, kun Lohjan Liikuntakeskuksella ei ole ollut varaa rakentaa niitä.

Kohteiden kunnostaminen puhuttaa ihmisiä.

-Esimerkiksi Virkkalan urheilukentän kunnostamisesta on puhuttu paljon. Harjun kenttä kuitenkin remontoitiin hienosti. Ei monissa muissakaan kaupungeissa pystytä laittamaan montaa kenttää kuntoon isolla rahalla. Kokonaisuudessaan urheilualueita hoidetaan kuitenkin hyvin, Grandell toteaa.

Virkkalan urheilukenttää tullaan kehittämään ns. hopeatason liikuntapuistoksi. Aikataulu on kuitenkin kaupungin investointisuunnitelmissa vielä avoin. Osa pururadoistakaan ei kuulu Lohjan Liikuntakeskuksen ylläpitämiin kenttiin, kuten Virkkalan kuntorata. Sitä päästään kuitenkin kunnostamaan todennäköisesti ensi vuonna ulkoilureittitoimituksen valmistuttua ja kuntoradan hallinnan siirryttyä kaupungille/Liikuntakeskukselle.

Tuen saaminen pienhankkeelle edellyttää, että alueelta löytyy aktiivisia toimijoita, sillä rahaa ei ole tarkoitettu palkkojen maksuun, vaan tarvikehankintoihin. Työ pitäisi siis tehdä talkoo voimin.

-Tällainen toiminta lähtisi lentoon, kun joka alueella olisi aktiivisia ja kiinnostuneita ihmisiä. Monilla vain on kovin kiire, Grandell harmittelee.

SMS