Samana aamuna maasta kaivettuja varhaisperunoita, omassa leipomossa leivottua leipää, käsitöitä, lähituottajien vihanneksia ja muita kausituotteita, Kirkkonummen Eestinkylästä löytyy Maatilapuoti, josta saa näitä kaikkia. Ostosten lomassa voi hörpätä kahvitkin.

–Meillä on tässä ideana myydä sekä omia että muiden toimijoiden tuotteita. Puoti on avoinna helmikuusta jouluaaton aattoon eli melkein vuoden ympäri, kertoo Ingemo Fröberg.

Tilan omaa tuotantoa ovat viljat, perunat ja apposet eli peltoherneenpalot.

–Viljasta leivomme omassa leipomossa tuotteita kahvilaan ja myyntiin. Leipiä ja pullia on laaja valikoima. On juureen leivottua, hiivataikinasta tehtyä ja paahtoleiväksi sopivaa leipää sekä sämpylöitä ja limppuja. Pulliakin on monenmoisia. Ne ovat suosittuja, kun ovat kuin kotona leivottuja. Kahvilasta löytyy kakkuakin, Fröberg kertoo.

–Juhannukseksi saadaan taas uudet perunat. Ne eivät ole luomua, mutta ilman lannoitteita viljeltyjä, joten makua on enemmän. Perunat nostetaan joka päivä tuoreina myyntiin.

–Apposet ovat rannikkoseudulla tunnettu herkku. Herneenpalot keitetään ja vedetään hampailla herneet palosta suuhun. Apposet nautitaan voin kanssa, Fröberg jatkaa.

Muiden tuottajien tuotteista monet ovat lähialueilta, mutta kauempaa tulevillakin täydennetään valikoimaa. Sesongin mukaan myynnissä on mm. erilaisia vihanneksia ja juureksia. Tarjolla on myös esimerkiksi makkaroita, juustoja, hilloja, hunajaa, munia, ternimaitoa sekä pienpanimoiden oluita ja siidereitä. Käsitöitä ja puusta veistettyjä esineitäkin löytyy. Vuoden verran yhteistyötä on tehty myös lohta loimuttavan naapurin kanssa.

–Hänelle on tässä kioski ja terassi, jossa lohiannoksen voi syödä. Annokset ovat olleet suosittua, kun ihmiset ovat voineet tulla vaikka lounaalle tai ostaa lohiannoksen mukaan, Henrik Fröberg kertoo.

Maatilapuoti avasi ovensa 28 vuotta sitten. Myöhemmin sitä laajennettiin ja perustettiin oma leipomokin. (Kuva: Ingemo Fröberg)

Uskollinen asiakaskunta pitää puodin pystyssä

Henrik Fröberg kertoo, että vakioasiakkaat pitävät puodin pystyssä ympäri vuoden, mutta kesäaikaan asiakasmäärä kasvaa voimakkaasti mökkiläisten ja matkailijoiden myötä. Hiljaisena päivänä puodissa käy alle 100 ihmistä, kun taas kauniina kesäpäivänä asiakkaita voi olla 400. Sesonkien mukaan Maatilapuodista saa herkut niin joulupöytään kuin pääsiäisen tai vapunkin viettoon.

–Vakioasiakkaita tulee mm. Espoosta, Helsingistä ja Kirkkonummelta. Monilla on kakkosasunto Porkkalassa tai muualla tässä lähialueilla. Moni käy myös ostamassa meiltä eväät tai poikkeaa kahville samalla, kun käy ulkoilemassa Linlossa tai Porkkalan ulkoilualueella.

Fröbergien Maatilapuoti tarjoaa siis heidän lisäkseen monelle muullekin väylän myydä tuotteitaan.

–Tuohan tämä lisäarvoa monille tuottajille, joiden ei tarvitse saada myytyä isoa määrää tuotteita, vaan toiminta on enemmän harrastus, Henrik Fröberg sanoo.

Hän kertoo, että ennen koronaa Maatilapuodista ehti muodostua myös tärkeä tapaamispaikka.

–Kyläläiset tulivat tänne istumaan perjantaisin ja kesälomalaiset tapaamaan tuttujaan. Tällaisilla paikoilla voi olla sellaistakin arvoa, jota ei itse tule ennalta oivaltaneeksi.

Ingemo Fröberg kertoo, että ennen ihmiset hakivat puodista vain ostoksensa, mutta nykyään niiden lisäksi haetaan myös elämyksiä. Maatilapuoti onkin nykyään myös matkailukohde.

–Meillä on luhtiaitta, jossa mahtuu kahvittelemaan 30 henkeä. Siellä voi pitää vaikka juhlat. Kun tänne tulee bussilastillinen ihmisiä, puolet voi kahvitella sillä aikaa, kun muut tekevät ostoksia. Joulun aikaan luhtiaitassa voi pitää tunnelmallisen glögihetken.

Maatilapuodissa myydään mm. käsitöitä ja tilan omasta viljasta itse leivottuja leipiä ja pullia. (Kuva: Karin Lindroos)

Juuret syvällä Eestinkylän mullassa

Alkunsa Maatilapuoti sai melkein 30 vuotta sitten.

–Kaikki alkoi maakellarista, sanoo Ingemo Fröberg.

–Se kaipasi kattoa päälleen ja siitä se sitten lähti. Mietimme, kannattaako tehdä pelkkä katto vai koko rakennus. Alkuperäinen rakennus oli tuhottu Neuvostoliiton vuokra-aikana, hän avaa.

Maatilapuoti avasi ovensa 28 vuotta sitten. Alkuun toiminta oli pienimuotoista, mutta paisui vähitellen. Puotia laajennettiin ja perustettiin oma leipomo, jonka tuotteet leivotaan tilan omasta viljasta.

Fröbergeillä on pitkät juuret Eestinkylässä. Ingemo Fröbergin suku on asunut alueella jo vuodesta 1665 lähtien.

–Puoti on isoäitini kotitilalla. Asumme isoisäni kotitilalla kilometrin päässä. Kätevää, että he menivät naimisiin, Ingemo Fröberg toteaa.

–Ingemon isän perhe lähti evakkoon Espooseen, kun venäläiset tulivat Porkkalaan. Vuonna 1956 he lunastivat tilansa takaisin, kertoo Henrik Fröberg.

Kaupan pidollakin on pitkät juuret.

–Isoäitini nuoruudessa hänen vanhemmillaan oli täällä pieni kauppa, jossa myytiin kaikkea sellaista, mitä lähiseudulta ei saanut, kuten posliinia ja suolaa. Nykyään me myymme nimenomaan lähialueen tuotteita. Niin on maailma muuttunut, Ingemo Fröberg pohtii.

Tulevaisuuden suunnitelmiakin löytyy. Fröbergit ovat nimittäin miettineet itsepalvelukioskia. Tuotteet voisi ostaa verkkokaupasta ja hakea kioskista.

–Olemme miettineet laajentamistakin, mutta itsepalvelukioski voisi olla yksi vaihtoehto. Täytyy miettiä myös sitä, mitä seuraava sukupolvi toivoo, jos kiinnostusta Maatilapuodin jatkamiseen löytyy, Henrik Fröberg toteaa.

Kun korona helpottaa, tarkoituksena on järjestää taas tapahtumiakin.

–Meillä on yleensä ollut muutama tapahtuma vuodessa. Facebook-sivultamme löytyy ajantasaista tietoa, Ingemo Fröberg vinkkaa.

SMS

Ingemo ja Henrik Fröberg. Ingemon suvulla on pitkä historia Eestinkylässä, sillä suku on asunut alueella jo vuodesta 1665 lähtien. (Kuva: Karin Lindroos)