Kesän lämpö kuuluu niihin asioihin, joita moni kaipaa etenkin talven kylmyyden keskellä. Lämpöäkin voi silti olla liikaa etenkin nelijalkaisille ystävillemme. Kuuma auto on pahin vaaranpaikka. Siellä koira tai kissa voi saada helposti lämpöhalvauksen. Helteellä koiraa ei pitäisi jättää hetkeksikään autoon, jossa ei ole ilmastointi päällä. Ikkunan avaaminen ei riitä viilentämään auton sisätilaa riittävästi. Aina ei silti tarvita hellettä, vaan tavanomainen kesäsääkin saa auton sisälämpötilan kohoamaan nopeasti. Jokainen voi todeta asian itse mennessään takaisin pätsiin lyhyenkin kauppareissun jälkeen.

Eläinlääketieteen kandidaatti Lotta Liimatainen Lohjan Omaeläinklinikalta kertoo, että ihmiset tiedostavat kuuman auton riskit nykyään melko hyvin. Auto ei ole kuitenkaan ainoa paikka, jossa lämpöhalvauksen riski on olemassa. Jos koira on esimerkiksi ulkona kuumassa niin, ettei sillä ole mahdollisuutta hakeutua varjoon, voi lopputuloksena olla lämpöhalvaus. Myös fyysinen rasitus, kuten lenkkeily, lisää riskiä.

–Perusterveen koiran kanssa voi lenkkeillä, mutta koiran jaksamiseen on kiinnitettävä huomiota. Koirallekin voi ottaa vettä mukaan lenkille, Liimatainen sanoo.

Jos kyseessä on pentu tai vanha koira tai jos lemmikillä on esimerkiksi sydänvika, ylipainoa tai lyttykuono, lämpöhalvauksen riski kasvaa.

Lämpöhalvauksen oireet ja ensiapu

Esimerkiksi uiminen on hyvä tapa hakea koiralle viilennystä kuumaan kesäpäivään. Jos lämpöhalvaus pääsee kuitenkin tulemaan, se on tärkeää tunnistaa ja viilentää lemmikkiä. Koiran lämpöhalvaus voi näkyä voimakkaana läähättämisenä, levottomuutena, kuolaamisena, hoiperteluna, oksenteluna, ripulointina, kouristeluna ja tajunnan menetyksenä. Kissalla oireet ovat samanlaisia. Kissakin voi läähättää. Lisäksi se voi nuolla turkkiaan viilentääkseen itseään.

Ensiavuksi lemmikki tulee ottaa pois kuumasta tilasta. Lemmikin voi kastella viileällä vedellä sekä laittaa märkiä pyyhkeitä sen vatsaan, kainaloihin, nivusiin ja niskaan. Kovin kylmää vettä ei tule käyttää, koska se aiheuttaa voimakkaan reaktion verenkiertoelimistölle ja rasittaa kehoa entisestään. Koiralle tulee antaa vettä tarjolle, mutta sitä ei pidä pakottaa juomaan. Jos tuuletin on saatavilla, sen voi laittaa puhaltamaan lemmikkiä kohti. Lemmikin lämpötilan voi mitata peräsuolesta. Kun se on alle 39°C astetta, viilentämisen voi lopettaa.

–Jos lämpöhalvauksen oireita on ollut, ensiavun jälkeen on aina syytä käydä eläinlääkärissä varmistamassa, että kaikki on kunnossa, Liimatainen muistuttaa.

SMS

Helteellä koiraa ei tule jättää hetkeksikään kuumaan autoon. Myös viileämmässä kesäsäässä auton sisälämpötila voi nousta yllättävän korkeaksi.