Lohjan Hyrsylän kylästä löytyy pieni aitta, joka vetää teemaviikonloppuina jopa satoja vierailijoita. Lankin Aitan emäntä Marjo Sundvall on tästä hyvillään, sillä tapahtumakahvilana, maatilakauppana ja käsityöläispuotina toimiva kokonaisuus oli hänen haaveensa.

–Kun muutimme tänne, minulla oli unelma, että voisin pitää täällä tilakahvilaa ja puotia ja myydä siellä käsitöitäni, Sundvall sanoo.

Vuonna 2014 hän muutti perheineen miehensä Arin kotitilalle. Seuraavana vuonna alkoi pihapiiristä löytyvän aitan remontointi. Alun perin vuonna 1930 rakennettu aitta on toiminut vilja-aittana. Viljalaarit saivat remontissa väistyä, mutta niin paljon alkuperäistä on säilytetty kuin mahdollista. Neljä kesää aitan kunnostus vei, mutta viimein vuonna 2019 se avasi ovensa vierailijoille.

Sundvall leipoo itse kaikki kahvilansa leivonnaiset ja valmistaa mm. mehuja viljelemistään marjoista. Viime vuonna hän valmisti hilloja, mehuja ja hyytelöitä 600 purkkia.

–Rakastan hillojen keittämistä. Perinneleivonnaisten ohjeita olen saanut mm. äidiltäni ja mummoltani, Sundvall kertoo.

Kahvilan suosituin tuote on mehevä porkkanapiirakka. Tarjoilut vaihtelevat sesongeittain. Valikoimasta löytyy esimerkiksi erilaisia juustokakkuja, vohveleita, mustikkapiirakkaa, tonnikalapiirakkaa, kääretorttua ja kanakeittoa. Tarjolla on aina myös jotain gluteenitonta.

Aitassa on myynnissä erilaisia käsitöitä, voimakorvakoruja, rumpuhiottuja kiviä, chakrakynttilöitä ja kirppistuotteita sekä herkkuja leivonnaisista säilykkeisiin.

Pihapiiristä löytyy myös Langin tilalla syntyneen ensimmäisen eduskunnan jäsenen Juhani Leppälän muistomerkki eli suuri myllynkivi.

Langin tilalla wc-käyntikin voi olla elämys. Pihapiiristä löytyy nimittäin elämyshuussi, jossa voi lukea 70-luvun Aku Ankkoja, katsella vanhoja valokuvia tilalta ja pestä kätensä lehmän juottokupissa.

Lankin Aitan yläkerta toimii myös Sundvallin yrityksen Luontaishoitola Elämänkosketaren hoitohuoneena kesäaikaan.

–Tein 15 vuotta töitä hotellissa. Halusin elämänmuutoksen. Oman yrityksen pistin pystyyn naistenpäivänä 2022, hän taustoittaa.

Tilan historia yltää 500 vuoden taakse. Maanviljelys jatkuu edelleen, sillä Sundvallin mies viljelee tilalla nykyään härkäpapua, vehnää ja ohraa.


Sundvall leipoo itse kaikki kahvilansa tuotteet.

Lankin aitalta herkut äitienpäiväksi

Sundvall järjestää Lankin Aitassa erilaisia tapahtumaviikonloppuja. Esimerkiksi halloweenviikonlopussa niin oma väki kuin ilahduttavan moni vieraskin oli pukeutunut teeman mukaisesti. Aitassa vallitsi tuolloin varsin hämyisä tunnelma ja kahvilan tarjottavatkin valaistiin taskulampulla. Lapset saivat nostaa noidan padasta yllätyksiä.

Äitienpäiväviikonlopun lauantaina 7.5. klo 11.00–17.00 Lankin aitalla järjestetään kakkuherkku- ja lohisoppapäivä sekä äitienpäivän että Sundvallin syntymäpäivän kunniaksi. Tuolloin tarjolla on mm. viittä erilaista kakkua paloittain: moussekakkua, suklaajuustokakkua, mustikka-valkosuklaajuustokakkua, passionjuustokakkua sekä suolaisena kakkuna savulohikakkua. Kaikkia kakkuja on saatavana myös gluteenittomina. Lounaaksi voi nauttia täyteläistä lohisoppaa. Aitalta voi ostaa myös makkarat ja paistaa ne pihan nuotiopaikalla.

–Jotkut isät ostavat täältä kakkupaloja perheen äidille äitienpäivän aamuksi. Ne säilyvät kyllä hyvin seuraavaan päivään. Osa ostaa jopa palan jokaista kakkua, Sundvall kertoo.

Äitienpäivän jälkeen luvassa on herkuttelupäiviä pitkin kesää. Ensimmäiset pidetään 21.5.–22.5., 4.6.–5.6. ja 18.6.–19.6. klo 11.00–17.00. Luvassa on aina leivonnaisia, keittoa ja puodin tuotteita käsitöistä hilloihin ja mehuihin. Lankin Aitta on mukana myös kahvilapäivässä kesäkuussa sekä lähiruokapäivässä ja omenakarnevaaleilla syyskuussa. Tapahtumapäivityksiä voi seurata Facebookista ja Lohjan tapahtumakalenterista. Kahvilan aukiolosta ilmoittaa tien varressa seisova kahvila auki -kyltti.

Haaveilu jatkuu. Sundvall on ajatellut esimerkiksi museota, mutta sille pitäisi ensin saada sopiva tila. Ensimmäisenä vuorossa on terassin rakentaminen aitan edustalle. Sundvall pohtii, että omasta viljasta voi tulevaisuudessa jauhattaa jauhoja. Aitalle olisi mukava saada myös elävää musiikkia.


Vanha vilja-aitta muuttui tapahtumakahvilaksi ja käsityöläispuodiksi Marjo Sundvall haaveesta.

Kylän sydän

Sundvall viihtyy Hyrsylässä.

–Täällä on hyvä kylähenki, vaikka meillä ei ole enää esimerkiksi koulua tai kyläyhdistystä. Tämä on ihana kylä asua.

Lankin Aitasta on tullut kylän sydän.

–Tänne tullaan monenlaisilla kulkuneuvoilla. On hauskaa katsoa, kun ne ovat rivissä parkkipaikalla. Joku tulee traktorilla ja toinen potkulaudalla, Sundvall naurahtaa.

Sundvall on ilahtunut siitä, että vakioasiakkaat ajavat jopa Helsingistä, Hämeenlinnasta ja Porvoosta saakka ostamaan hänen tuotteitaan. Kävijöitä riittää, mutta kaikki mahtuvat hyvin. Sundvall kertoo, että väki jakautuu hyvin kuuden tunnin aukioloajalle, eikä ruuhkia ole. Välillä aitalle saapuu arvovieraita.

–Tänne tulee 90-vuotiaitakin asiakkaita ykköset yllään. He ovat vakioasiakkaitani, joille käynti aitalla voi olla viikon kohokohta. Minulla on aina aikaa kaikille.

Säännöllisiä aukioloaikoja ei ole, vaan aitta on avoinna ainoastaan teemaviikonloppuina ja ryhmille tilauksesta.

–Tule hakemaan herkkuja masuusi ja hymyjä päivääsi, Sundvall tiivistää Lankin Aitan idean.

SMS


Äitienpäiväviikonlopun lauantaina Lankin Aitassa pidetään kakkuherkku- ja lohisoppapäivä. Erilaisia kakkupaloja voi ostaa myös mukaan ja tarjoilla ne äidille sunnuntaiaamuna.