Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Länsi-Uudenmaan kuljetuspalvelut uudistuvat – “Omaiset ovat olleet huolestuneita”

kuljetuspalvelut, taksi

Länsi-Uusimaa kilpailutti vammaispalvelulain (VPL) ja sosiaalihuoltolain (SHL) mukaiset kuljetuspalvelunsa, ja taksiyhtiö Menevä valittiin toiseksi palveluntuottajaksi. Muutoksen myötä kyytien saatavuusongelma paranee. 

Taksiyhtiö Menevä on valittu Länsi-Uudenmaan kilpailutuksessa tuottamaan alueen VPL:n ja SHL:n mukaisia kuljetuspalveluja 1.11.2021 alkaen. Kilpailutuksessa olivat mukana Lohja, Siuntio, Inkoo, Raasepori ja perusturvakuntayhtymä Karviainen. 

Aikaisemmin alueella on ollut vain yksi palveluntuottaja, eikä asiakkailla ole ollut mahdollisuutta valita useamman toimijan väliltä. Menevän mukaantulon myötä asiakkaiden valinnanvapaus paranee, sillä asiakas saa valita, kummalta kyydin haluaa.  

Tähän asti alueen VPL- ja SHL-kyydeissä on ollut saatavuusongelmia, eivätkä asiakkaat ole aina saaneet tarvitsemaansa kyytiä. Asian vahvistaa raaseporilainen Taxi Nylundin autoilija Roy Vidfält.

– Taksien saatavuus on pitkään ollut hyvin heikko. Raasepori on todella iso alue ja nykyisellä toimijalla on ollut käytössään rajattu määrä autoja ja liian vähän autoilijoita, Vidfält sanoo.  

Samaa mieltä on myös Jessica Holmberg Oy Taxijessica AB:sta, joka toimii Hangon, Raaseporin ja Kittilän alueella. 

– Kyydit ovat olleet yhden palveluntuottajan hoidettavia eikä autoja ole ollut riittävästi. Myös omaiset ovat olleet huolestuneita, kun palvelu ei ole toiminut, Holmberg kertoo.  

Kapasiteetti ja palvelu paranevat

Menevän mukana Länsi-Uudenmaan VPL- ja SHL-kyytien saaminen helpottuu. Myös lohjalaisen Päivin Liikenne Oy:n autoilija Jukka Lehtola pitää muutosta hyvänä asiana.  

– Menevän mukana tulee enemmän autokapasiteettia, joten uskon, että tilanne paranee paljon. Meilläkin on jo pelkästään kuusi autoa, jotka siirtyvät ajamaan Menevän alla, Lehtola toteaa.

Menevä alkaa tuottamaan kuljetuspalvelua Verna-palvelunsa kautta heti marraskuun alusta 1.11.2021 alkaen. Kuljetuksilla mahdollistetaan, ettei asukkaiden tarvitse muuttaa lähemmäs palveluita, kun palveluiden äärelle järjestetään asianmukainen kuljetus.  

Menevä tulee tuottamaan palvelunsa kaksikielisesti sekä ruotsiksi että suomeksi, koska palvelun saaminen omalla äidinkielellä on tärkeää. Myös Holmberg kokee kaksikielisyyden tärkeäksi.  

– Menevän mukaantulo monipuolistaa palveluntarjontaa ja tarjoaa enemmän mahdollisuuksia liikennöitsijöille. Alueella toimii kaksikielisiä kuljettajia, ja näin asiakkaat saavat palvelua sekä suomeksi että ruotsiksi, Holmberg kertoo.  

Menevä Oy