Sp-Koti Lohja – Vihti – Kirkkonummi – Karkkila / Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys Oy

Haastavassa toimintaympäristössä selvisimme viime vuonna kohtuullisesti. Toimialueen asuntomarkkinan kauppavolyymin 24 % pudotuksesta huolimatta liikevaihdon lasku oli vain noin 15 % ja kauppamäärissä noin 20 %.

Uusi asuntomyymälämme avautuu Veikkolaan 19.2. ja toimipaikkaan on kiinnitetty ammattitaitoiset asiantuntijat tarjoamaan välityspalvelua. Uusi toimipaikka yhdessä nykyisten eli Kirkkonummi-Keskustan, Nummelan, Lohjan ja Karkkilan toimipisteiden kanssa avaa jälleen uusia mahdollisuuksia onnistuneisiin asuntokauppoihin ja kohtaamisiin sekä entisestään vahvistaa asemaamme yhtenä johtavaista alan toimijoista läntisellä Uudellamaalla.

Vuonna 2023 tiivistämme entisestään yhteistyötä omistajapankkimme Länsi-Uudenmaan Säästöpankin kanssa ja toteutamme asiakaskokemuksen kehittämiseksi palvelumalleja koskevan uudistuksen, joka monipuolistaa palveluvalikoimaamme ja ennen kaikkea helpottaa asiakasta valitsemaan juuri hänen tarpeisiinsa parhaiten soveltuvat palvelut.

Asunnon myyjille on tarjolla kaksi erilaista palvelukokonaisuutta, nimeltään LOISTE ja HEHKU. LOISTE on nimensä mukaisesti suunniteltu niin, että mitään ei jätetä sattuman varaan. Markkinoinnin eteen vaan yksinkertaisesti tehdään enemmän ja paremmin. Siihen olemme sisällyttäneet aivan kaikki mielestämme oleelliset toimenpiteet, joilla voidaan edesauttaa onnistunutta lopputulosta eli kaupan toteutumista aivan parhaaseen saatavilla olevaan hintaan. HEHKU taas on markkinointitoimenpiteiden osalta karsitumpi myynnin ns. peruspaketti. Yhteistä molemmille palvelupaketeille luonnollisesti on se, että asiakas saa aina Sp-Kodin asiantuntijan huolehtimaan asuntokaupan sujuvuudesta ja turvallisuudesta.

Asuntokaupoissa myyjien sekä ostajien auttamisen ja palvelun lisäksi asiantuntemuksemme aivan ydintä on arviointitoiminta. Arviointien kysyntä alati kasvaa riippumatta siitä, että miten asuntokauppoja kulloinkin toteutuu. Arviointipalveluiden avulla tavoittelemme sitä, että meiltä asiakas saa mutkattoman sujuvasti ostettua kirjallisen arviolausunnon tai arviokirjan asunto- tai kiinteistöomaisuudesta esimerkiksi pankkien kanssa käytäviä rahoitusjärjestelyitä, avioerotilanteita, perunkirjoituksia ja perinnönjakoja varten.

Vuoden 2023 näkymät asuntomarkkinoilla

Helmikuun alusta asti on ollut näkyvissä, että potentiaaliset ostajat ovat selvästi aktivoituneet ja myynnissä olevista asunnoista on yhteydenottopyyntöjä ja kävijöitä esittelyillä ollut selvästi loppuvuotta sekä tammikuuta enemmän.

Erilaisiin elämäntilanteisiin liittyvät asumisen tarpeiden muutokset eivät ole hävinneet mihinkään. Joillain on tarve hankkiutua kustannussyistä edullisempaan asuntoon. Toisilla taas on mahdollisuus nykyiselläkin korkotasolla ja muista kohonneista elinkustannuksista huolimatta päivittää asuntoa vaikka isompaan ja arvokkaampaan. Puhumattakaan potentiaalisista ensiasunnon ostajista, joille edelleenkin omistaminen vuokrauksen sijaan näyttäytyy houkuttelevammalta niin taloudellisesti kuin muutenkin.

Viime vuoden lopulla nähty kysynnän niin poikkeuksellinen lasku on ollut niissä olosuhteissa (nousseet korot ja muut elinkustannukset, epävarmuus maailmantilanteesta) täysin ymmärrettävää. Yhtä lailla ymmärrettävää on se, että viimeisen puolen vuoden aikana kysyntää on ehtinyt tarpeettomankin paljon patoutua. Ennustamme, että toimialueellamme kaupankäynti vilkastuu askel askeleelta kesää kohti mentäessä ja loppuvuoden volyymit tulevat vastaamaan ns. normaalia (pandemiaa edeltänyttä 2016-2020 keskiarvoa).

Katsaus Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys Oy:n toimialueen (Lohja, Vihti, Kirkkonummi, Karkkila) vuoden 2022 asuntomarkkinoihin.

Aineiston luvuissa on mukana käytännössä kaikkien alueen kiinteistönvälittäjien (KVKL Hintaseurantapalvelu HSP) tekemät asunto- ja kiinteistökaupat.

Käytännössä kaikissa kohdetyypeissä (kerrostalo rivitalo, omakotitalo, vapaa-ajan asunnot, tontit) vuonna 2022 tehtiin kauppoja vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Kasvulukuja nähtiin ainoastaan Kirkkonummella, jossa vapaa-ajan asuntojen kauppoja tehtiin 3 kappaletta enemmän 2022 kuin 2021.

Toimialueellamme tehtiin vuonna 2022 asuntojen (eli kerrostalo, rivitalo, omakotitalo) kauppoja kaikkiaan 1554 kappaletta ja vuonna 2021 vastaavan luvun oltua 2095. Kauppamäärässä pudotusta on -26 %, mutta keskihinnoissa ei laskua ole kuin ainoastaan hyvinkin maltillinen -2 %. Vapaa-ajan asuntojen osalta kauppamäärät jäivät -15,5 % ja tonttien osalta -42,5 % vuoden 2021 tasosta.

Vuoden 2022 kokonaiskauppamäärien pudotus vertailussa vuoteen 2021 syntyi käytännössä kokonaan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ja aivan erityisen haastavaksi asuntomarkkina muuttui vasta elokuun jälkeen loppuvuonna.

On muistettava, että vuosi 2021 oli aivan poikkeuksellisen vilkas asuntokauppavuosi, ja prosenteissa suuret pudotukset kauppamäärissä vääristävät markkinan kokonaiskuvaa. Kuntakohtaisia eroja on, mutta hyvinkin pitkälle näyttää tilastojen valossa siltä, että Länsi-Uudenmaan asuntokaupan volyymit palautuivat pandemiaa edeltävälle (2016- 2019/2020) tasolle.

Lohjalla kokonaiskauppamäärän laski -20 %. Asuntojen (eli kerrostalo, rivitalo, omakotitalo) osalta kaikissa tasaisesti samanlainen noin 20 % pudotus. Kauppamäärien laskusta huolimatta Lohjan hintataso on osoittautunut olevan kestävällä tasolla. Asuntojen keskihinta on noussut peräti 12 % vertailussa edeltävään vuoteen 2021.

Vihdissä kokonaiskauppamäärän pudotus oli vertailualueen (Lohja, Kirkkonummi, Karkkila) suurin. Pudotusta peräti – 39 %. Erityisen suurta lasku oli omakotitaloissa (-55 %) ja kerrostaloissa (-46 %). Asuntojen keskihinnoissa on kuitenkin nähty vain varsin maltillinen -5 % lasku.

Kirkkonummella kokonaiskauppamäärässä laskua oli -26 %. Eniten pudotusta oli omakotitalojen ja kerrostalojen kauppamäärässä, jotka kumpikin laskivat -35 %. Kuitenkin rivitalojen osalta pudotus jäi vähäiseksi sen ollessa -5 %. Vihdin tapaan asuntojen keskihinnoissa lasku jää maltilliseksi sen ollessa ainoastaan -3,5 %.

Karkkilassa kokonaiskauppamäärän lasku oli vertailualueen pienin eli -18 %. Isoimmat laskuprosentit nähtiin tonteissa ja vapaa-ajan asunnoissa mutta esimerkiksi omakotitalojen ja kerrostaloasuntojen kauppaa tehtiin käytännössä saman verran kuin edellisvuonna. Lohjan tapaan Karkkilassa paikallinen hintataso on osoittautunut vakaaksi, sillä asuntojen keskihinnoissa nähdään jopa 6 % nousu.