Uudet näyttelyt, mediataiteen tila LUMEn avajaiset

Torstaina 29.6. klo:17:30 Galleria LUTS:issa vietetään kolmen uuden näyttelyn avajaisia, kun Galleria LUTS:issa avautuu Outi Rämön näyttely ”Matkalla” ja alakerran uusi mediataiteen tila otetaan käyttöön, kahden teoksen voimin.

Noora Geagea: Competition

Competition on videoteos, joka on uudelleen editoitu ja sämplätty vanhoista 1990-luvun VHS-nauhoista, joilla taiteilija esiintyy nuorena kilpailunhaluisena rytmisenä voimistelijana. Teos korostaa liikkeiden kauneutta mutta myös tämän tason täydellisyyden tavoittelun tuhoisaa valtaa. Teoksessa taiteilija muistelee urheilulajin armeijamaisia menetelmiä.

Maija Saksman: Good afternoon

Kolme naista lenkkeilee ympäri puistoa löytämättä mihinkään. Äänenä videossa on 1950-luvun englanninkielinen opasnauha turisteille. Kyseessä siis urheiluteema. Teokset ovat kepeitä ulkokuoreltaan, mutta kommentoivat molemmat omalla tavallaan kuria ja sääntöjen noudattamista.

Noora Geagea on suomalais-libanonilainen kuvataiteilija ja ohjaaja Helsingistä. Hänen monipuolinen tausta ulottuu tanssista kamera-assistentin töihin kokoillan elokuvissa. Geagea on asenteista ja rakenteista kiinnostunut tarinankertoja.

Maija Saksman on kotimaisen mediataiteen pioneereja. Hän on opiskellut kuvataidetta, musiikkia, mediaa ja journalismia. Saksmanin tekee monialaisia video- ja ääniteoksia, musiikkia sekä performansseja. Teoksia voi kutsua eräänlaiseksi videoherbaarioksi, joka koostuu taiteilijan ympäristöstään löytämistä ja näkemistä asioista, joille hän antaa uudenlaisia merkityksiä.’

LUTSin ja LUME:n näyttelyt ovat avoinna 30.6.–22.7.

Mediataiteen tila on toteutettu Suomen Kulttuurirahaston tuella ja seuramme jäsenen, kuvataiteilija Pasi Rauhalan, ehdotuksesta ja avustuksella olemme sopineet yhteistyöstä Suomalaisen mediataiteen keskuksen, AV-Arkin kanssa. Tilassa tullaan esittämään AV-Arkin Tuure Leppäsen kuratoimia teoksia ympäri vuoden, pois lukien marraskuu, jolloin tila on varattu seuran omien taiteilijoiden esityksille.

Piknik ja performanssi tapahtuman ”Puisto Häppeninki”

Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura järjestää ilmaisen piknik ja performanssi tapahtuman ”Puisto Häppeninki” Lohjan Keskusaukiolla 28.7. klo: 16:00–18:00. Tapahtumassa esiintyy neljä performanssitaiteilijaa, Pekka Kainulainen, Jyrki Nissinen, työryhmä Mikki & Hesse ja työryhmä Tomasz Szrama sekä Alena Tereshko. Kutsumme kuntalaisia viettämään Piknikkiä omin eväin Lohjan Keskusaukiolle ja nauttimaan kansainvälisestikin tunnettujen performanssitaiteilijoiden esityksistä. Liitteenä erillinen tiedote ja kuvamateriaalia Alena Tereshkolta.

HETKELLINEN YHTEISÖTAIDETEOS

Keväällä Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura etsi yhteisötaiteilijaa toteuttamaan elokuun aikana Lohjan Aurlahden alueella ympäristötaideteoksen, joka keskustelisi kotiseudustamme Lohjasta. Tämän projektin on tarkoitus yhdistää taidetta ja yhteisöä. Tähän valikoitui taiteilijaksi Sari Nikola ja hän toteuttaa teoksen torstaina 17.8.2023 kello 10–16, teemanaan kotipaikka rakkaus, tai rakkaus yleensä, ihmiset, luonto ja taide. Teos on avoin ja suunnattu kaikille Lohjalaisille, joten kaikki voivat osallistu, lisäksi taiteilija pyrkii toimimaan yhteistyössä varhaiskasvatuksen- ja ikääntyneiden yhteisöjen kanssa.

Teos koostuu etukäteen vesiliukoisella maalilla maalatuista kivistä ja kepeistä, jotka tekijät sitten asettavat ohjeen mukaan teokseen. Sään salliessa kappaleita on mahdollista maalata myös paikan päällä. Lohjan kaupungilla on oikeus poistaa teos, jos siitä on häiriötä. Eli lohjalaiset itse kokoavat ja ylläpitävät teosta, ja mitä paremmin sitä hoivataan, sen kauemmin se on olemassa! Huom: yhteenkään kappaleeseen ei nimiä tai muita merkintöjä!

KUTSU VALOKUVAAMAAN

Lisäksi syksyllä on tulossa valokuvainstallaatio. Haluamme kutsua koko maaseutualueen asukkaita mukaan osallistumaan yhteisölliseen valokuvataideprojektiin lähettämällä meille valokuvia. Tämä projekti dokumentoi yhteisömme tarinaa ja historiaa valokuvien avulla ja juhlistaa kaupunkimme monimuotoisuutta. Pyydämme siis lähettämään meille valokuvia, jotka kertovat tarinan kotiseudustamme. Valokuvien aiheet voivat olla esimerkiksi luonnosta, kaupungista, harrastuksista tai vaikka omista taideteoksista. Haluamme, että tämä projekti edustaa kaikkia Lohjan yhteisön jäseniä ja heidän tarinoitaan.

Kaikki lähetetyt valokuvat kootaan yhteen ja kuratoimme niistä näyttelyn, joka antaa äänen kaikille yhteisön jäsenille. Teos tulee esille ainakin taiteilijaseuran ylläpitämään mediataiteen tila LUMEen, Galleria LUTSin alakertaan.