Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on myöntänyt OKM:n ansiomitalin kullatuin ristein lohjalaiselle taekwondourheilijalle, voimamurskaaja Timo Janssonille. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tunnustuspalkintoja suomalaisille urheilijoille tunnustuksena merkittävästä urheilu-urasta tai huomattavasta urheilusaavutuksesta.

Opetus- ja Kulttuuriministeriön myöntämiä liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomerkkejä jaettiin tänä vuonna yksi myös taekwondon pariin. Se meni Lohjalla asuvalle, Espoo Taekwondo Academyn perustajalle, puheenjohtajalle ja päävalmentajalle Taekwondo Master Timo Janssonille. Hän on 12:sta mitalin saaja 66:n henkilön listalla. Ansiomerkki myönnettiin Ivar Wilskmanin syntymäpäivänä 26.2.

Timo Jansson. (Kuva: Jonathan Jansson)

Aktiivinen urheilija, valmentaja ja urheilun tukija

Jansson on harrastanut urheilua vuodesta 1974 lähtien. Hän aloitti jalkapallosta, mutta muitakin lajeja on Janssonin urheilijapolulla tullut vastaan, kuten amerikkalainen jalkapallo, nyrkkeily, jääkiekko, kaukalopallo, karate, kädenvääntö, ammunta, voimannosto ja mikroautoilu. Hänellä on ollut aina yksilölaji tukemassa joukkuelajia. Jansson on vaikuttanut myös monen seuran hallituksessa, valmentajana, oheisvalmentajana ja urheilijana sekä urheilun tukijana monissa asioissa.

Nykyään Jansson harrastaa pääasiassa taekwondoa ja on erikoistunut siinä voimamurskauksiin. Hän on saavuttanut kotimaista ja kansainvälistä menestystä lajissa erinomaisesti ja voittanut kaiken mahdollisen WT Taekwondo murskauksissa. 2019 oli Janssonin huippuvuosi, kun hän voitti triplakultaa; maaliskuussa Multi European champion, heinäkuussa World ”Hanmadang” Champion ja marraskuussa International World Martial arts champion (8 eri kamppailulajia). Samana vuonna hänelle myönnettiin myös vuoden urheiluteko palkinto.

Jansson on tuonut maailmalla paljon näkyvyyttä niin Suomelle, Lohjalle kuin seuralleenkin. Hän on edustanut hyvin FIN Taekwondoa ja toimii myös taekwondon ottelutuomarina kilpailuissa. Jansson on saavuttanut Master nimen World Taekwondossa ja Changmookvanissa sekä hänet on valittu World Martial Arts Board Suomen presidentiksi ja W.M.B. government Secretaryksi.

Muita suorituksia ovat Taekwondon international instructor, Suomen valmentaja taso 1 seurakouluttaja, International Coach level 1 ja International referee start coursen.

Tällä hetkellä Jansson opiskelee Kisakallion Urheiluopistossa Liikunnan ja valmennuksen VAT alempaa korkeakoulututkintoa. Hänellä on JYU ja Aalto yliopisto sekä tekninen koulutustausta alla. Toisena lajina Janssonilla on haedong kumdo, joka on kahden miekan taistelulaji. Kesällä hänet saattaa tavata myös golfkentällä, mikäli aikaa oman seuran pyörittämisestä ja valmentamisista jää.

Jansson pitää murskausseminaareja sekä Suomessa että ulkomailla ja opettaa muita innokkaita murskaajia lajin saloihin. Lisäksi hän käy kouluilla opettamassa nuorille liikkumista, kamppailulajia ja itsepuolustusta.

Timo Jansson Koreassa MM-kilpailukarsinnoissa vuonna 2018. (Kuva: Jonathan Jansson)

Liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomerkit

Saarikko myönsi tänä vuonna yhteensä 298 ansioristiä ja -mitalia liikuntakulttuurin ja urheilun parissa ansioituneille henkilöille. Kultaisia ansioristejä myönnettiin nyt 24, ansioristejä 95, ansiomitaleja kullatuin ristein 66 ja ansiomitaleja 113 kappaletta.

Liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomerkkejä on jaettu vuodesta 1947. Ne myönnetään Ivar Wilskmanin syntymäpäivänä 26. helmikuuta. Wilskman (1854–1932) oli suomalainen urheiluvaikuttaja ja muun muassa Suomen Valtakunnan Urheiluliiton (SVUL) ensimmäinen puheenjohtaja.