Eteläkorealainen vaihto-oppilas Chae Yeon Lee vietti heinäkuussa viikon Lohjalla. Vaihto-oppilaana hän oli Itävallassa, mutta halusi samalla tutustua myös muihin Euroopan maihin.

–Halusin pitää lomaa Etelä-Korean tiukasta yliopisto-opiskelusta ja matkustella ympäri Eurooppaa, Lee perustelee vaihtoon lähtöä.

Hieno tilaisuus tutustua Suomeen tuli eteen, kun Itävallassa vaihdossa ollut Sakari Suovesi palasi kotimaahansa. Lee ja Suovesi olivat ystävystyneet vaihto-oppilasaikanaan.

Suomeen tullessaan Lee tiesi etukäteen muumit, saunan, Jenkki-purukumin sekä sen, että Suomi on hyvinvointivaltio ja maailman onnellisin maa. Myös salmiakki oli entuudestaan tuttu ja pahanmakuiseksi todettu. Lee oli myös miettinyt etukäteen, missä hän haluaa Suomessa vierailla: Muumimaailmassa, Linnanmäellä, Muumi-kaupassa ja Nuuksion kansallispuistossa. Näistä mieleen jäi mm. Nuuksion Mustalampi.

–Pidin siitä, se oli kuin peili, Lee iloitsee.

Lohjalla Lee vieraili mm. Torholan luolassa, Liessaaressa ja Tytyrin Elämyskaivoksessa.

–Kaivoksessa oli kylmä, mutta pidin valoesityksestä. Myös luolassa oli kylmä. Se tuntui vaaralliselta paikalta, mutta oli mukavaa nähdä se, Lee kommentoi.

Lisäksi Lee tutustui Raaseporin linnaan.

–Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin sellaisen linnan. En ole kiinnostunut historiasta, mutta linna oli mielenkiintoinen.

Chae Yeon Lee ja Sakari Suovesi rentoutuvat Liesssaaressa.

Suomalaiseen saunaan ja peuroja bongaamaan

Kun Suomessa ollaan, täytyy totta kai käydä kesämökillä ja saunassa. Lee pääsi mukaan tekemään vihtaa. Totuus vihdasta ja sen käyttötarkoituksesta aiheutti hänessä pientä hämmennystä, kun päästiin saunaan asti, mutta pian alkuihmetys haihtui ja hän kokeili vihtomista itsekin.

–Se oli hauskaa. Vihta tuoksui hyvältä, hän kommentoi.

Uida Lee ei osaa, mutta Lohjanjärveen hän tutustui kuitenkin kastautumalla sen aalloissa. Aivan helppo tehtävä tuo ei ollut, sillä 18-asteinen vesi tuntui hänen mielestään todella kylmältä.

Mökkeily sai kokonaisuudessaan kiitosta, vaikka aivan kaikki ei ollutkaan Leen mieleen.

–Mökkimatka oli todella hyvä ulkohuussia lukuun ottamatta. Järvessä oli hauskaa, vaikka se olikin todella kylmä. Saunassa taas oli todella kuuma.

Viikon aikana ehdittiin käydä suomalaisella safarillakin eli maaseutuajelulla auringonlaskun jälkeen. Ajelu tuotti tulostakin, sillä matkan varrella nähtiin lukuisia peuroja, joista yksi komea sarvipää vain noin 20 metrin päästä, sekä hirvi.

–Peura oli todella kaunis, Lee hehkuttaa.

Myös suomalaisia marjoja maisteltiin mustikasta karviaisiin. Suurimman osan marjoista Lee totesi happamiksi. Raparperipiirakassa taas hyvää oli kaikki muu paitsi raparperit.

Chae Yeon Lee ja Sakari Suovesi tutustumassa Liessaareen.

Lohja – suloinen kaupunki

Miltä Lohja vaikuttaa Leen mielestä?

–Lohja on suloinen kaupunki, jossa on paljon omakotitaloja. Pidän siitä, että Lohja on hiljainen paikka, eikä suomalaisilla ole kiire, Lee tiivistää.

Omakotitalot kiinnittivät hänen huomionsa, sillä Lee asuu Etelä-Korean toiseksi suurimmassa kaupungissa Busanissa, jossa kerrostalot hipovat pilviä ainakin Lohjan rakennuksiin verrattuna. Huonoksi puoleksi hyönteisiä pelkäävä Lee nimeää lukuisat hyttyset ja muut ötökät, jotka hän kohtasi Suomen matkallaan.

Chae Yeon Lee ja Sakari Suovesi Kukkukalliolla.

Mielenrauhaa Suomesta

Mitään erityisen yllättävää tai erikoista Lee ei matkallaan kohdannut, mutta muutamaan kulttuurieroon hän kiinnitti huomiota. Lee kertoo, ettei hän voisi mennä perheenjäsentensä kanssa alasti saunaan. Toinen seikka, johon hän kiinnitti huomiota, koskee ruokailua: Etelä-Koreassa ruokailijat voivat jakaa ruoka-astian ja syödä kaikki samasta astiasta omilla aterimillaan, kun Suomessa taas ruoka otetaan kauhalla omalle lautaselle. Yhtäläisyyksiäkin löytyy.

–Ihmiset ovat ystävällisiä sekä Suomessa että Etelä-Koreassa.

Lee kävi vaihto-oppilasaikanaan mm. Tsekissä, Unkarissa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Kroatiassa, Ranskassa ja Sveitsissä, mutta mieltyi näkemistään maiden pääkaupungeista erityisesti Helsinkiin, vaikkei osaakaan tarkemmin sanoa, mikä juuri Helsingissä miellyttää häntä.

Suomen matkansa parhaiksi paloiksi Lee nimeää venematkan mökille sekä auringonlaskun katselun Kukkukallion (Kirkniemi) laelta.

–Linnanmäki oli hauska paikka, joka antoi minulle iloa, mutta nämä kohteet olivat rauhoittavia. Rakastan mielenrauhan tunnetta, Lee perustelee.

Nyt Lee on palannut jo takaisin Etelä-Koreaan, mutta hän lupaa tulla jonain päivänä uudelleen Suomeen.

SMS

Chae Yeon Lee ystävänsä Sakari Suoveden ja tämän vanhempien Päivi ja Veikko Suoveden kanssa.