Tänään: 19.07.2024

Toimittaja

Lohja Liftingin Meri Ilmarinen kerää menestystä painonnostossa

painonnosto

Lohjalla painonnostolla on vahvat juuret. Välillä lajin parissa oli hiljaisempaa, mutta nykyään sen suosio kasvaa kovaa vauhtia, kun muidenkin lajien harrastajat ovat löytäneet sen. Menestystäkin tulee aina EM-mitaleja myöten.

Lohja Liftingin Meri Ilmarisen EM-kilpailut menivät hienosti. Alle 75 kiloisten naisten sarjasta tuli pronssia työnnöstä (123 kg) ja tempauksesta neljäs sija (100 kg). Yhteistulos 223 kg.

 

Kimmo Salanto ja Jari Hirvonen perustivat Lohja Lifting ry:n vuonna 1991. Tarkoituksena oli perustaa painonnoston erikoisseura, jotta lajiin keskittyminen seuran päättävissä

elimissäkin olisi 100%.

-Painonnosto on vaikea laji pitää pyörät pyörimässä vuodesta toiseen, kun jäsenmäärät eivät

ole samaa luokkaa kuin esimerkiksi palloilulajeissa. Sen myötä myös avustukset ovat pieniä, tänä päivänä niitä ei ole ollenkaan. Ei ole kotipelejäkään, joilla voisimme tehdä kassanpohjalle pääomaa kilpailumatkakuluja varten. Suomi on kallis maa matkustaa ja majoittua, seuran puheenjohtajana toimiva Salanto kertoo.

-Menestys tietenkin auttaa sponsorien haussa ja olenkin suuresti kiitollinen meidän sponsoreillemme, jotka ovat mahdollistaneet seuran toiminnan, Salanto jatkaa.

Hän haluaa kiittää myös Lohjan Liikuntakeskusta hyvistä harjoitteluolosuhteista.

-Sellaisia ei ole läheskään joka paikkakunnalla.

Sinnikäs harjoittelu tuo tulosta. Seuran suurin saavutus on vuoden 2009 SM-kilpailujen voitto joukkueena.

-Olimme tuolloin seurapisteissä, jotka lasketaan yksittäisten urheilijoiden sijoitusten perusteella, pisteen parempia kuin järjestävä seura Tampereen Pyrintö. Vastaavaa ei ole Lohjan historiassa saavutettu eli olimme olympialajin SM-kilpailujen paras seura. Olympialajien ulkopuolelta vastaavaan ovat muistaakseni kyenneet Rännimestarit keilailussa ja Hiidenkiertäjät suunnistuksessa, Salanto muistelee.

-Seuramme paras urheilija ja meitä maailmalla upeasti edustava Meri Ilmarinen on jo nyt tuonut mitaleja EM-tasolta asti, vaikka kyseessä on nuori urheilija. Tänä vuonna Meri valittiin jo kolmannen kerran vuoden painonnostajaksi ja helmikuun viimeisellä viikonloppuna hän voitti 9. suomenmestaruuden ylivoimaisesti, Salanto jatkaa.

 

Pronssia Meri Ilmariselle EM-kilpailuista

Meri Ilmarinen tutustui painonnostoon yleisurheilun kautta kymmenen vuotta sitten. Laji vei hänet heti mukanaan.

-Joku siinä viehättää. Ei ole mitään rajaa, koska rautaa voi laittaa tankoon aina lisää. Painonnosto on myös teknisesti niin vaikeaa, että aina on jotain hiottavaa. Se on myös monipuolista, pitää olla vahva, nopea ja liikkuva. Kaiken pitää olla tasapainossa, koska jos on sentinkin väärässä linjassa, suoritus epäonnistuu, Ilmarinen kertoo.

-Paljon on myös päästä kiinni, lisää Salanto.

Ilmarisen painonnostoura on edennyt hyvin.

-Hyvää, tasaista nousua on ollut ja malttiakin tarpeeksi. Meri on henkisesti hyvä tähän lajiin, koska se vaatii uskallusta ja päätä keskittyä suoristukseen, sillä pienikin ajatuksen karkaaminen maksimipainoissa johtaa epäonnistumiseen. Myös loukkaantumisvaara on tuolloin korkealla, Salanto sanoo.

Tuloksia alkoi tulla heti uran alussa.

-Lähdin melkein heti kisaamaan eli ensimmäisenä keväänä, kun olin aloittanut painonnoston talvella. Mestaruus tuli heti 17-vuotiaiden SM-kilpailuissa, Ilmarinen kertoo.

Hän muistuttaa kuitenkin, että lajin kasvaneen suosion myötä vastaava saavutus olisi nykyään vaikeampi tehdä. Huipulla hän on Suomessa silti nytkin.

-Enää minulle ei omassa sarjassani löydy Suomesta haastajaa, Ilmarinen toteaa.

Kilpailuissa oma suoritus vie kaiken huomion.

-Ei siinä tule paljon ajateltua. Etsin vain katsomosta jonkin kiintopisteen ja aloitan, Ilmarinen kuvaa tunnelmia suorituspaikalta.

Ilmarisen tämän kevään päätavoite oli Romanian Bugarestissa 31.3. järjestetty painonnoston EM-kilpailu. Se meni hyvin ja kotiin viemisiksi lähti alle 75 kiloisten naisten sarjasta pronssia työnnöstä (123 kg) ja tempauksen neljäs sija (100 kg). (Yhteistulos 223 kg.) Hieno tulos saavutettiin flunssasta ja sen tuomasta lisäjännityksestä huolimatta. Ilmarinen kertoo viihtyvänsä isoilla kilpailulavoilla. Suomen kilpailuja hän kuvaa rauhallisiksi. Ulkomailla meininki on erilaista.

-Siellä on hyvä tunnelma, kun lajin isot maat ovat mukana, Ilmarinen sanoo.

Meri Ilmarinen treenaa sekä Lohjalla että Helsingissä. Urheilijan viikko täyttyy harjoituksista.

 

Kilpaurheilua, muttei liian tiukkapipoisesti

Vuodesta 2015 Ilmarinen on keskittynyt täysipäiväisesti painonnostoon. Hän treenaa sekä Lohjalla että Helsingissä. Urheilijan viikko-ohjelma on säännöllinen: maanantaista perjantaihin tehdään päivittäin kaksi painonnostotreeniä, lauantaina otetaan kevyemmin ja tehdään oheisharjoituksia, kuten hyppyjä ja juoksua, ja sunnuntaina levätään. Treenaamisella ei kuitenkaan tavoitella suorituksia tiukkapipoisesti.

-Jatkan ainakin vuoteen 2021, mutta vuosi kerrallaan tykkään mennä. En mieti esimerkiksi olympialaisia, en ajattele asioita niin pitkälle, Ilmarinen sanoo.

Hän kertoo pohtineensa paljon myös sitä, mitä hän tekee kilpailu-uransa jälkeen. Tällä hetkellä hän haluaa kuitenkin panostaa painonnostoon, kun siihen on mahdollisuus ja katsoa, kuinka pitkälle pääsee, ettei myöhemmin tarvitse jossitella.

 

Painonnoston suosio kasvaa

Pelkästään kilpailua varten painonnosto ei suinkaan ole.

-Moni on saanut painonnoston avulla selän kuntoon, vaikka usein luullaan, että se hajoaa siinä, Salanto kertoo.

Lajina painonnosto onkin ollut kovassa nousussa jo vuosia ja harrastajamäärä on kasvanut huikeasti vuosittain.

-Mielestäni tämä johtuu siitä, että muiden lajien urheilijat vihdoin Suomessakin ovat ymmärtäneet lajimme hyödyn mm. nopeusvoiman ja lihaskoordinaation hankinnassa. Painonnoston pariin tullaankin usein muiden lajien oheisharjoittelun kautta. Lajiamme harjoitellessaan useat ovat jääneet koukkuun, ja nyt nuorissa edustustason urheilijoita on juuri tämän polun käyneitä runsain mitoin, Salanto kertoo.

Lohjalla painonnostoa on harrastettu 1950-luvulta lähtien.

-Se on ollut täällä vahva laji siitä saakka. Lohja kuuluu niihin muutamiin Suomen isoihin painonnostokaupunkeihin, vaikka tämä pieni paikka onkin. Täällä on luotu lajille vahva pohja ja hyviä esikuviakin on ollut. Tällä hetkellä Meri on esikuva monelle tytölle ja pojalle, Salanto sanoo.

SMS