Laurinkadulla sijaitseva Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura ry:n taidelainaamo on saanut kylkeensä Galleria Lutsin. Galleria sai ensi kipinänsä yli 30 vuotta sitten.

–1980-luvun loppupuolella olin juuri tulossa Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran kokouksesta, kävelin Hiidensalmen sillalla ja ajattelin, että Lohjalle pitäisi saada oikea galleria ja taidekahvila. Enkä ole ainoa, joka on ajatellut tällaista, kertoo taiteilija Pekka Kainulainen.

Hän iloitsee siitä, että gallerialle on viimein löytynyt sopiva tila.

–Seuran puheenjohtajan Seija Sainion viime vuosien kovan työn tuloksena taidelainaamo- ja galleria-asiaa on saatu vietyä eteenpäin. Ammatillinen kuvataiteen esittely ei ole aiemmin ollut mahdollista Lohjan keskustassa, koska tilaa ei ole ollut. Näyttelyitä on pidetty ympäri Suomea ja harmiteltu, kun se ei Lohjalla onnistu. Vaikka tyhjiä tiloja onkin siellä täällä, niiden vuokrat ovat olleet liian korkeita. Nyt pystymme vuokraamaan tätä vuokranantajamme Säästöpankin suosiollisen asenteen vuoksi. Tämä on kulttuuriteko heiltä, Kainulainen kiittää.

Hän uskoo, että uudelle gallerialle on tilausta Lohjalla.

–Sammatin taidelainaamon aikaan syntyi paljon asiakassuhteita ja kävi selväksi, että tältä alueelta löytyy kuvataiteesta kiinnostuneita ihmisiä, jotka käyvät näyttelyissä. He seuraavat tasokasta taidetta, mutta ovat tähän asti tottuneet hakemaan sitä Lohjan ulkopuolelta.

Galleria Lutsiin ovat tervetulleita kaikki, oli taide ennestään tuttua tai ei.

–Tänne voi poiketa kadulta, hörpätä kahvia ja tutustua nykytaiteeseen.

Taide voi yllättäen alkaa kiinnostaa.

–Sammatin taidelainaamoonkin poikkesi kylänmiehiä. He tulivat myös uudelleen, Kainulainen kertoo.

Hän näkee, että galleria palvelee myös oppilaitoksia.

–Kuvataideopettajat voivat tuoda oppilaitaan katsomaan teoksia, joten tässä on myös taidekasvatuksellinen ulottuvuus.

Kainulainen uskoo, että tästä eteenpäin Lohjalla on taidegalleria.

–Saamme kyllä rahoituksen pyörimään. Usko, toivo ja rakkaus siihen, että tämä lähtee tästä käyntiin, on suuri. Olen viimein innoissani, vaikka turhauduin vuosien varrella.

Virpi Kanto on Galleria Lutsin ensimmäinen vieraileva taiteilija.

Naishahmoja ja pullonhenkiä

Uuden gallerian ensimmäinen taiteilija on Virpi Kanto, jonka Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura kutsui pitämään näyttelyä Lohjalle. Kannon tekemiä julkisia teoksia on esillä mm. Lahden kaupungin matkakeskuksessa ja Herttoniemenrannan ala-asteella Helsingissä. Lohjalla hän toimi yli 20 vuotta sitten opettajana Kanneljärven Opistossa.

–Olen todella iloinen kutsusta ja siitä, että pääsen 22 vuoden jälkeen pitämään näyttelyn Lohjalla. Muinoin veistoksiani oli esillä Tytyrin kaivosmuseossa. Materiaalini on betoni, joten se sopi hyvin kaivokseen, Kanto kertoo.

–Halusimme juhlavan ja tasokkaan näyttelyn heti alkuun. Tasokkaita näyttelyitä on tarkoitus tuottaa myös jatkossa, Kainulainen avaa Kannon kutsumista gallerian ensimmäiseksi taiteilijavieraaksi.

Galleria Lutsin näyttelyyn Kanto on valinnut uuden sarjan naishahmoja.

–Esillä on naishahmoja ja pullonhenkihahmoja. Meidän kulttuurissamme ei ole samanlaisia madonnahahmoja, kuin Euroopan katolisilla, mutta kuvaan töissäni tiettyä naisen pyhää olemusta, viisautta, hiljaisuutta ja huolenpitoa. Teokset ovat ajattomia. Tykkään tehdä ihmisten kasvoja. Minulla on paljon myös sukupuolettomia hahmoja. On katsoja silmässä, ovatko ne miehiä vai naisia, Kanto kertoo.

–Haluan tehdä töitä, jotka vaikuttavat ihmisten tunteisiin. Minulla on avainsanoja, joita mietin itse, kun teen teoksia. Näitä sanoja ovat esimerkiksi kiitollisuus, rakkaus ja armo. Kun pidin työhuoneellani keskustelutilaisuuden, oli mielenkiintoista, että kävijöille tuli mieleen samanlaisia sanoja, kun kysyin mitkä voisivat olla hyviä nimiä teoksille, Kanto kertoo.

Betoni on ollut Kannon materiaali jo 30 vuotta.

–Olen opetellut betonivalua kaikki nämä vuodet, joten osaan käsitellä betonia jo aika hyvin. Betoni antaa mahdollisuuden valaa yksin. Pronssi olisi ollut toinen mahdollinen, mutta siihen tarvitaan ihan erilaiset välineet. Haluan sekoittaa itse kiviainekset ja hallita sitä, mitä teen. Eriväristen kivien lisäksi mukaan voi sekoittaa myös lasia ja metallia.

Teoksillaan Kanto haluaa välittää ihmisille syviä tunteita ja saada heidät miettimään mm. kiitollisuuden osoittamista, hiljaisuuden kuuntelemista itsessä ja maailmassa selviämistä.

–Toivon, että ihmiset latautuvat ja saavat hyvää mieltä teoksistani. Toivon, että ne välittävät sitä voimaa, jota ei muuten yhteiskunnan systeemistä saa, Kanto sanoo.

Virpi Kannon näyttely on avoinna 27.7. asti.

Galleria Lutsissa on esillä Virpi Kannon nais- ja pullonhenkihahmoja.

Kahville ja taidetta katsomaan

Taidelainaamo jatkaa toimintaansa, kuten tähänkin asti. Sitä ja Galleria Lutsia pitää avoinna Jutta Keskinen.

–Olen palkkatuetulla työpätkällä tässä marraskuun puoliväliin saakka. Keittelen kahvia ja kerron teoksista. Kannatta käydä katsomassa, vaikkei taide olisi tuttua. Se voi alkaa kiinnostaa. Mielestäni galleria nostaa Lohjan profiilia, kertooKeskinen.

–Jutta on meille todella arvokas, sillä nyt pystymme ensimmäisen kerran pitämään galleriaa auki pitkin viikkoa, Kainulainen iloitsee.

Hän muistuttaa, että Galleria Lutsista voi hakea rohkeasti näyttelypaikkaa omille teoksilleen.

–Laittakaa vaan hakemuksia tulemaan. Nykyään on paljon mm. video- ja tilataideteosten tekijöitä. Heille tulee esitysmahdollisuus gallerian alakertaan. Toimintamme tulee näkymään myös Lohjan katukuvassa. Keskusaukio on ihan vieressä ja siellä voidaan esimerkiksi esittää performansseja, Kainulainen suunnittelee.

Galleria Luts ja taidelainaamo ovat avoinna ti-pe 14.00–18.00 ja la 10.00–14.00.

SMS