Intercol Oy:n Ari Kuittinen esittelemässä perussyitä miksi Lohja Wellness Resort on tulossa.

Viime torstaina Lohjan kaupunki järjesti yleisötilaisuuden nimikkeellä Lohja Wellness Cluster. Tapahtumassa esiteltiin pintapuolisesti Paloniemen Lohja Wellness Resortin tämän hetken tilannetta.

Jos et vielä ole tietoinen, mistä on kyse niin Paloniemeen ollaan tämän hetken suunnitelman mukaisesti avaamassa kiinalaisille syövästä toipuville hyvän tulotason omaaville potilaille jatkohoitopaikkaa

Miten nämä muut klusterin jäsenet liittyvät tuohon hankkeeseen niin, Laurealla on Kiinassa myyntitoimisto, jota kautta tänä keväänä on tulossa ensimmäinen ryhmä kiinalaisia sairaanhoito-opiskelijoita kolmeksi vuodeksi Lohjalle opiskelemaan, Kisakalliolla on omia Kiina-yhteyksiään ja Lohjan kaupunki on Intercolin kanssa Paloniemi projektissa maanomistajan ja kaavoittajan roolissa.

Lohjan elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo kertoo, että Lohja Wellness Cluster on kiinalaisia varten ideoitu markkinointitermi ja koska harvalla suomalaisella kaupungilla on näin monipuoliset kiina-yhteydet, oli hyvä idea yhdistää kaikki voimat yhden markkinointitermin alle.

Paloniemen syöpähoitohotelli

Suurin yksittäinen hanke ja kenties kaikki muut hankkeet yhteen liittävä on Paloniemen hotellihanke, jonka etenemistä olemme saaneet seurata tässä muutaman kuukauden ajan. Hanke on siis suomalais-kiinalaisen yhteistyön ja Lohjan tulosta, missä Paloniemen alueelle ollaan avaamassa kiinalaisille syöpäpotilaille jatkohoitopaikkaa. Intercol Oy:n edustaja Ari Kuittinen maalasi viime viikon tapahtumassa ilmaan kuvan, missä Lohjalle perustetaan korkeatasoinen luxuspalveluita tarjoava syöpähoitojen jatkopaikka Docrates-syöpäsairaalan kanssa. Ajatus tähän lähtee siitä, että Suomi on yksi parhaimpia paikkoja syöpäsairaille selviytyä sairaudesta ja varsinkin Kiinaan verrattuna lukumme ovat selvästi parempia. Lisäksi koko pohjoismaissa on lukumääräisesti huomattavasti vähemmän alaan liittyviä hotelleja kuin esimerkiksi Sveitsissä tai Saksassa. Intercolin projektissa ajatuksena on tarjota palvelukokonaisuus missä kiinalainen perinteinen lääketiede kohtaa suomalaisen korkeatasoisen sairaalapalvelun, Lohjan luonnon ja hiljaisen ja rauhallisen ilmapiirin.

Todellisuus vs haavekuvat

Mikäli Intercolin sairaala toteutuu, on se kokonaisuudessaan hyvä asia Lohjalle. Se ei välttämättä tuo kovin paljon turisteja tai asiakkaita Lohjan keskustaan, tai lisää kaivattuja lohjalaisia tänne muuttamaan, mutta se ainakin toisi yhden yrityksen lisää maksamaan veroja Lohjan kaupungille ja sitä kautta toisi tuloja kaupungille tulevina vuosina. Hanketta on kuitenkin turha kuvitella Lohjan pelastajaksi tulevina vuosina, se voi tullessaan tuoda hetkellisen piristysruiskeen mutta pitkällä tähtäimellä on vaikea uskoa, että yksikään suomalainen perhe muuttaisi Lohjalle siksi, että Lohjalla on uusi kiinalaisten syöpähoitohotelli. Hanke on onnistuessaan varmasti omistajilleen kannattava, mikäli kiinalaiset loppuasiakkaat ostavat idean, eivätkä mene sveitsiläisiin luxushotelleihin, jotka ovat tarjonneet vastaavaa palvelua jo satoja vuosia ja missä palvelulla on jo sukupolvien mittainen perinne.

Positiivisia uutisia Lohjan ja Kiinan välisistä yhteyksistä

Laurean opiskelijatuonti Kiinasta ja Kisakallion Kiina-yhteistyö ovat hyviä esimerkkejä palveluviennistä, millä Suomi saa kaivattua vientituloa ja ne ovatkin varmasti myös jatkossa Lohjan alueen toiminnoissa hyviä esimerkkejä toimivista hankkeista.

Salaperäisyyden viitta

Intercol ja Paloniemi on kysymys, joka ratkeaa lähivuosina ja toivottavasti Lohjan kannalta positiivisesti. Alkuvaiheessa oleva projekti on kuitenkin vielä liian salamyhkäinen ja vaikeasti selvitettävissä, että suhtaudumme vielä varauksella. Intercolin kiinalaisista kumppaneista ei löydy tietoja hakemallakaan ja investoreita ei kerrota edes kaupungin edustajille – puhutaan vaan, että kiinnostuneita kiinalaisia sijoittajia kyllä on. Myös Intercolin tapa tuoda lukuja ja ideoita esille viime viikon tapahtumassa oli ”vasemmalla” kädellä tehty, täynnä kirjoitusvirheitä ja nopeita heittoja monella numeraalitiedolla varustettuna.

On totta että Intercol on ollut yhteydessä Docrates syöpäsairaalaan, ja kun heiltä asiaa kysyimme, vastasi sairaala, että mikäli hanke toteutuu, voivat he kenties olla mukana jollain tavalla siinä, mutta kaikki on vielä aivan alkutekijöissään.

Intercol on ollut myös hiljainen lehtemme suuntaan, vaikka olemme heille parikin kertaa kirjallisen tietopyynnön lähettäneet. Olemme pyytäneet heiltä mm selvitystä tohtori Xu Bai Zhuangin meriiteistä liittyen lääketieteeseen – asia, joka tuotiin esille viime viikon esittelyssä.