Juha Mieto onnitteli Kasimir Hinderssonia alle 15-vuotiaiden Suomen mestaruudesta. Kuva: Marko Vihriä.

Hiihtäjälegenda Juha “Mietaa” Mieto toimi palkintojenjakajana motocrossin SM-sarjan viidennessä osakilpailussa Alavudella sunnuntaina. Miedon kourasta lähti napakka onnittelupuristus alle 15-vuotiaiden Suomen mestaruuden varmistaneelle, Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hinderssonille. Aikuisten luokissa Mieto jakoi puukkopalkinnot SM-osakilpailuvoitoista italialaisella lisenssillä kilpailevalle Kim Savasteelle ja Espoon Moottorikerhon Emil Silanderille.

Vahvasti koko kauden ajanut ja jo aiemmin kesällä Hollannin mestaruussarjassa pronssia pokannut Kasimir Hindersson oli ylivoimainen alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan SM-erissä Alavuden hiekkaradalla. Samalla vasta 12-vuotias Hindersson kasvatti sarjakärjessä piste-etumatkansa muihin niin suureksi, ettei kukaan voi saada häntä enää kiinni ainoassa jäljellä olevassa osakilpailussa. Hindersson voitti näin ollen uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden.

MXC/A-luokassa toiseksi ajoi virolainen Mikk Lõhmus ja kolmanneksi Sipoon Moottorikerhon Nico Stenberg, joka on SM-sarjassa toisena.

Aikuisten luokista MX1:n, eli SM-sarjan pääluokan ykkönen oli italialaisella lisenssillä kilpaileva, helsinkiläinen Kim Savaste. Tammikuussa kaksi selkänikamaansa ja kesällä solisluunsa murtanut Savaste ajoi Alavuden ensimmäisessä erässä toiseksi ja jälkimmäisessä voittoon.

MX1-luokassa toisen sijan vei Salpausselän Moottorikerhon Juuso Matikainen, joka nousi ensimmäistä kertaa kauden aikana SM-sarjan johtoon. Kolmanneksi eniten pisteitä keräsi virolainen Indrek Mägi, joka on sarjassa kolmantena.

Koko kauden SM-sarjaa johtanut, Viron Karel Kutsar oli vaikeuksissa toisessa erässä, ja hän jäi yhteistuloksissa neljänneksi. Kutsar putosi sarjataulukossa niukasti toiseksi.

MX2-luokassa nähtiin kummassakin erässä kovaa kärkisijojen taistelua jopa seitsemän kahdeksan ajajan kesken. Parhaasta kokonaistuloksesta vastasi Espoon Moottorikerhon Emil Silander, joka puristi avauserän lopussa toiseksi ja hallitsi koko kakkoserää. Samalla Silander palasi SM-sarjan kärkeen, kun hän oli edellisen osakilpailun avauserän keskeytyksensä saattelemana pudonnut toiseksi.

Silander oli varsin otettu palkintojenjakajana toimineesta Juha Miedosta.

– Katsoin jo kaukaa palkintojenjakoon tullessani, että siellähän on erittäin legendaarinen hiihtomies vastassa. Oli hienoa ja kunnia saada Miedolta onnittelut voitosta sekä vastailla hänen kysymyksiinsä haastattelussa. Hän antoi meille kaikille myös makeat ja poikkeukselliset palkinnot, kun käteen lykättiin Iisakki Järvenpään puukko, Silander kiitteli kunnioittavasti.

MX2-päivän kakkonen oli virolainen Priit Rätsep, joka hallitsi ensimmäistä erää, mutta jäi toisessa kuudenneksi. Kolmospaikan otti Vantaan Moottorikerhon Aleksi Kurvinen.

SM-sarjaa johtanut Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen jäi viidenneksi ja putosi niukasti SM-sarjan kakkospaikalle.

SML Motonet SM-Motocrossin kuudes, eli viimeinen osakilpailu ajetaan Porissa sunnuntaina 1. syyskuuta.

Emil Silander (21) voitti MX2-luokan osakilpailun. Priit Rätsep (212) oli toinen ja Kimi Koskinen (422) kuudes. Kuva: Marko Vihriä.

12-vuotias Suomen mestari Hindersson

MXC/A-luokan Suomen mestaruuden Alavudella varmistanut Kasimir Hindersson on panostanut tänä vuonna vahvasti kilpailemiseen ja harjoitteluun myös ulkomailla. Sunnuntaina Alavuden palkintojenjaossa oli onnellinen 12-vuotias.

– Mestaruus tuntuu todella hyvältä. Se oli kauden päätavoitteeni. Kausi on mennyt tosi hyvin. Karkkilassa ja Imatralla en voittanut eriä, mutta muutenhan näitä ykköstiloja on tullut, Hindersson kuvaili iloisena.

Alavuden hiekkarata pysyi erittäin hyvässä kunnossa sunnuntaina, vaikka toki myös kului kolmen kilpaluokan aikana. Hindersson nautti erityisesti alkupäivän tasaisesta radasta.

– Vedin aika-ajossa parin sekunnin pohjat, mistä oli hyvä lähteä eriin. Rata oli ensimmäisessä erässä aika tasainen ja ajolinjat hyviä, mutta lopussa ne muuttuivat huonommiksi. Oli mukava ajaa tasaisella radalla.

– Radan takaosaan tuli päivän aikana jonkin verran reikiä savialustalle, mutta muualla sai ihan ajaa hiekkaa ja hiekkapattia.

Nico Stenberg on vahvasti kiinni SM-hopeassa. Alavudella kuudenneksi sijoittuneella Konneveden Moottorikerhon Jimi Laitisella on puolestaan tiukka ote SM-pronssista.

Alavudella Hinderssonin, Lõhmuksen ja Stenberg perässä neljänneksi ajoi Karkkilan Moottorikerhon Kaapo Kalatie ja viidenneksi Turun Moottorikerhon Miro Varjonen.

Sunnuntaina yhdeksänneksi sijoittunut Lohjan Seudun Moottorikerhon Eliel Lehtinen on SM-sarjassa neljäntenä, mutta Varjonen on jäänyt hänestä vain pisteen ja Kalatie on puolestaan pisteen päässä Varjosesta.

Kasimir Hindersson ajoi kaksi erävoittoa MXC/A-luokassa. Kuva: Marko Vihriä.

Savasteelle kauden ensimmäinen SM-osakilpailuvoitto

Kim Savaste voitti yhden MX1-luokan erän edellisessä osakilpailussa Imatralla ja otti Alavudella kauden toisen erävoittonsa. Savaste oli Alavuden ensimmäisessä erässä toinen, kun voittoon ajoi vakuuttavalla otteella Juuso Matikainen. Toisessa erässä kaksikon osat vaihtuivat, joten he keräsivät päivän aikana yhtä paljon pisteitä. Savasteen parempi kakkoserä toi hänelle kauden ensimmäisen osakilpailuvoiton.

Savaste oli tyytyväinen päiväänsä, mutta toisen erän alun pikainen kaatuminen ehti sekoittaa tekemistä.

– Päivä lähti hyvin käyntiin jo aika-ajossa. Pääsin rauhalliseen ajorytmiin kiinni, mikä on tärkeää isolla pyörällä. Fiilis ei kuitenkaan ollut niin hyvä ensimmäisessä erässä, vaan ajoni oli väkinäistä, Savaste kuvaili.

– Toinen erä lähti kulkemaan heti hyvin, mutta vedin ”lipat” toisella tai kolmannella kierroksella. Sain sen paikattua nopeasti eikä rytmini kadonnut pahasti.

Savaste pyrkii seuraavaksi pääsemään mukaan pienemmän, eli MX2-luokan MM-osakilpailuun Italian Imolaan ensi viikonlopuksi. Hän ei ole vielä varma, hyväksyykö MM-sarjan promoottori hänet lähtölistalle.

Viikko Italian jälkeen Ruotsissa Savaste on mukana MM-osakilpailussa.

Savasteelta jäi Siilinjärven SM-osakilpailu väliin solisluumurtuman takia, mutta hän nousi Alavuden voittonsa ansiosta taulukossa neljänneksi. Viidenneksi putosi Alavudella samalle sijalle ajanut, Siilinjärven Vesan Santtu Tiainen.

Kim Savaste otti ensimmäisen SM-osakilpailuvoittonsa MX1-luokassa. Kuva: Marko Vihriä.

Silander takaisin SM-sarjan piikkipaikalle

Virolainen Priit Rätsep ajoi voiton MX2-luokan ensimmäisessä erässä, mutta hänen takanaan kamppailtiin pitkään tiukasti seuraavista sijoista. Emil Silander otti kakkospaikan Aleksi Kurviselta erän lopussa. Toisessa erässä Silander veti letkaa lähdöstä maaliin.

– Näin jo edellisellä kierroksella, että yhteen kohtaan jää tila, missä pystyn ohittamaan Kurvisen. Onnistuin siinä sitten viimeisellä kierroksella. Jo sitä ennen oli kovaa kisaa myös Kimi Koskisen kanssa, Silander sanoi ensimmäisestä erästä.

– Toinen lähtöni oli hyvä. Ensimmäiset kymmenen minuuttia puristin kunnolla. Kurvinen tuli vielä siinä vaiheessa perässä, mutta muut jäivät.

Silander otti ilolla vastaan Suomen mestaruussarjan ykköspaikalle paluunsa.

– On hienoa olla taas SM-sarjan kärjessä, mutta Vesterinen on kyllä todella lähellä. Tulee tiukka kisa Porissa. Ihan mitä vain voi tapahtua, ja saa tehdä kunnolla töitä mestaruuden eteen.

Vesterisen takamatka Silanderiin SM-sarjassa on vain kaksi pistettä.

Tampereen Motocrossin Jere Haavisto ei pystynyt ajamaan Alavudella polvivamman takia, ja hän putosi sarjassa viidenneksi. Kolmospaikalle nousi sunnuntaina kuudenneksi sijoittunut Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen ja neljänneksi Kurvinen. Koskisella ja Kurvisella on teoreettiset mahdollisuudet mestaruuteen, mutta todennäköisemmin kolmen pisteen sisällä toisistaan oleva kaksikko ratkaisee SM-pronssin kohtalon.

Alavudella kärkisijoista kamppaili myös yhteistuloksissa neljänneksi ajanut, enduron EM- ja MM-tasolla junioreissa tänä vuonna osakilpailuja voittanut, Jämsän Seudun Moottorikerhon Roni Kytönen. Hän oli hieman heikko avauserässä ajettuaan seitsemänneksi, mutta toisen erän kakkossija oli osoitus vahvasta tekemisestä. Kytönen on ajanut tänä vuonna vain kolme osakilpailua, joiden perusteella hän on pisteissä seitsemäntenä.

MX2-luokan kolmen kärjen muodostivat: 1. Emil Silander (kesk.), 2. Priit Rätsep (vas.) ja 3. Aleksi Kurvinen. Kuva: Marko Vihriä.

Kaksi Suomen Cup -mestaria

Lauantaina Alavudella kiristettiin alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupin mestaruustaisto äärimmilleen. Erät voittanut Hyvinkään Moottorikerhon Sampo Rainio nousi sarjan kakkospaikalla pisteen päähän Alavudella toiseksi erissä ajaneesta sarjajohtajasta, Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemestä.

Jalasjärven Moottorikerhon Aaro Kankaanpää oli lauantaina kolmas, mikä on myös hänen sarjasijoituksensa. Kankaanpää ei voi enää saavuttaa kärkikaksikkoa, mutta joutuu vielä taistelemaan mitalinsa eteen.

35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupissa sen sijaan kruunattiin mestari, kun Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik kasvatti piste-etumatkansa muille liian mittavaksi saavuttaa kahdella erävoitollaan.

Mestaruustaisto latistui avauserän alkupuolella, kun sarjan kakkospaikalla olleen, Turun Moottorikerhon Jarno Mattilan päivä päättyi kaatumisen aiheuttamaan solisluuvammaan. Mattila putosi taulukossa kolmanneksi, kun Alavuden kakkonen, Oulun Moottorikerhon Markus Jaakola nousi sarjassa toiseksi. Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan Teijo Häkänen oli päivän kolmas. Hän on sarjassa neljäntenä.

Turun Moottorikerhon Miska Aaltonen palasi voittokantaan 45-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupissa vankistaen samalla hienoisesti sarjan kakkospaikkaansa. Aaltosella on edelleen mahdollisuudet mestaruuteen, mutta Alavudella toiseksi ajanut sarjajohtaja, Hyvinkään Moottorikerhon Lari Lehtiö on varsin vahvoilla taistelussa. Päivän kolmas oli Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Tommi Laine, joka on sarjan kolmospaikalla niin ikään tittelikamppailussa mukana.

Karkkilan Moottorikerhon Pasi Virtanen voitti molemmat 55-vuotiaiden veteraanien erät Alavudella, ja hän on lähes varma Suomen Cup -mestari. Vain täydellinen epäonni ja pisteissä toisena olevan, lauantaina kakkoseksi ajaneen, Turun Moottorikerhon Jari Lehdon erävoitot voivat enää siirtää tittelin Virtaselta Lehdolle.

Alavudella kolmanneksi ajoi Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasonen, joka on sarjassa neljäntenä. Sarjan kolmospaikalta löytyy lauantaina viidenneksi sijoittunut Hyvinkään Konekerhon Antti Vartiainen.

Nelipyöräisten ATV:n SM-osakilpailun voitti Quad Racing Finlandin (QRF) Jesse Uusitalo, jolle mestaruus on vahvasti tuloillaan. Siilinjärven Vesan Lasse Ruotsalainen oli toinen ja Suomenselän Moottorikelkkailijoiden Valtteri Vainionpää kolmas. Neljänneksi ajanut QRF:n Max Karilainen on sarjassa toisena ennen Ruotsalaista.

ATV:n veteraanien erien ykköseksi ajoi koko aiemman kauden tapaan Hyvinkään Moottorikerhon Jani Saarinen, joka varmisti samalla Suomen Cup -mestaruuden. Alavudella kakkonen oli Porin Moottorikerhon Petri Kares ja kolmas QRF:n Harri Autio.

Pisteissä toisena oleva, Heinolan Moottorikerhon Teemu Savolainen oli neljäs ja kolmospaikan, Hyvinkään Moottorikerhon Jukka Valtonen kuudes.

Alle 18-vuotiaiden MXJ:n sekä kaikkien kolmen veteraaniluokan Suomen Cup -kausi ajetaan päätökseen Porissa lauantaina 31. elokuuta. ATV:n arvosarjakausi päättyy  Lappeenrannassa 24. elokuuta.

MX1-osakilpailun voitti Kim Savaste (kesk.). Toiseksi ajoi SM-sarjan kärkeen noussut Juuso Matikainen (vas.). Indrek Mägi oli kolmas, mikä on myös hänen sarjasijoituksensa. Kuva: Marko Vihriä.

Tulokset
SML Motonet SM-Motocross 5/6-osakilpailu, Alavus su 11.8.2019

MX1-luokka
1. Kim Savaste, Italia, KTM, 47 pistettä
2. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 47p.
3. Indrek Mägi, Viro, Kawasaki, 38p.
4. Karel Kutsar, Viro, KTM, 36p.
5. Santtu Tiainen, SiiVe, KTM, 34p.

MX2-luokka
1. Emil Silander, EMK, KTM, 47p.
2. Priit Rätsep, Viro, Honda, 40p.
3. Aleksi Kurvinen, VMK, KTM, 38p.
4. Roni Kytönen, JSMK, Husqvarna, 36p.
5. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 36p.

MXC/A-luokka
1. Kasimir Hindersson, LoSMK, KTM, 50p.
2. Mikk Martin Lõhmus, Viro, KTM, 44p.
3. Nico Stenberg, SiMK, KTM, 40p.
4. Kaapo Kalatie, KarkMK, KTM, 34p.
5. Miro Varjonen, TMK, Husqvarna, 32p.

MXC/A:ssa palkintokorokkeelle nousivat: 1. Kasimir Hindersson (kesk.), 2. Mikk Lõhmus ja 3. Nico Stenberg. Kuva: Marko Vihriä.

Kaikki tulokset

SM-pistetilanteet

Teksti: SML Motonet SM-Motocross -tiedotus.