Viime vuoden vappukulkue Lohjalla. (Kuva: Kari Hämäläinen)

 

Vappu on yhä edelleen perinteinen työväenliikkeen juhla ja Lohjalla sitä on vietetty iloisena keväisenä tilaisuutena, josta varsinainen kesän odotus alkaa.

Perinne on jatkunut katkeamattomana, paitsi viime sotien raskaina vuosina on saattanut olla katkoksia. Sellainen muutos on nähtävissä, että puolueiden varhaisnuorisojärjestöjen edustajia ei vappukulkueissa enää näy omina ryhminään. Toki mukana on perheitä lapsineen ja lastenvaunuineen.

Vuosikymmenet ja vielä 2000-luvun alussa Lohjan sosialidemokraatit kävivät vapunaattona keskenään lippujen kera Lohjan punaisten muistomerkillä, ja vapunpäivänä järjestettiin yhteinen juhla ja kulkue kolmikantaisesti SAK paikallisjärjestön, Vasemmistoliiton ja sosialidemokraattien kanssa yhdessä. Iltakäynnistä on luovuttu ja nykyisen kaltainen yhteisen vapunpäivän järjestäminen ja toteuttaminen on sopiva ja oikea järjestely.

Vappukulkueeseen osallistuvien määrä on vuosien saatossa vaihdellut ja muutama vuosi takaperin jotkin tahot ilkamoivat perinteen loppuneen, mutta niin ei ole käynyt. Pystyssä päin kannamme soittokunnan tahdissa kulkien järjestölippujamme. Runsain määrin myös katujen vierille saapuu aina yleisöä ihan vain katsomaan kulkuetta, eivät vielä kehtaa tulla mukaan!

Kauppatorilla on niin tuulisissa kuin aurinkoisissakin säissä totuttu kuuntelemaan vappupuhujia ja jo monien vuosien ajan Virkkalan torvisoittokunnan säveliä.

Varsinkin nykyisen hallituksen aikaansaama tempoileva työelämän kurjistaminen on herättänyt työllisten ja varsinkin työttömien keskuudessa sekä hätää että suuttumusta. Nuo epäoikeudenmukaiset toteutetut toimet ovat aktivoineet kansalaisia suuriinkin mielenilmauksiin ja joukkokokoontumisiin isommissa kaupungeissa. Saattaa olla, että tämä aiheutettu tyrmistys ja pelko työelämän ehtojen murentamisesta saavat vappukulkueisiinkin liittymään lisää kansalaisia.

Sisällissodan muistovuosi

Viime vuonna juhlittiin kautta maan Suomen itsenäisyyttä ja silloin tuotiin kaikessa esiin yhteisyyttä. Ylpeinä ja hartaina iloittiin itsenäisestä Suomesta, me kaikki yhdessä.

Tämä kuluva vuosi on erityinen monessa mielessä. On kulunut sata vuotta Suomen sisällissodasta. Tämä vuosi on sisällissodan 1918 muistovuosi. Sen sodan nimikään ei ole kaikille sama, eikä sen sodan kauhuja ja sen aiheuttamaa surua, tuskaa ja tuhoa edes sadan vuodenkaan kuluttua saateta yhdessä murehtia.

”Vuoden 1918 asenteet, kokemukset, käytännöt ja menettelytavat tunkeutuivat yhteiskunnallisiin instituutioihin, oikeudenkäyttöön, politiikkaan, koulutukseen, työelämään, tieteisiin ja taiteisiin – aivan kaikkialle.” (Seppo Hentilä)

Tulevana syksynä, lokakuun 24 päivänä, YK:n päivänä tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Kirkkomaalla paljastettiin uusi Punaisten muistomerkki siellä ennestään sijainneen muistopatsaan viereen.

Tänäkin vuonna me kokoonnumme Kirkkokentälle lippujen kera 1.5. kello 11.00. Suomen lippu johdattaa kulkueen Lohjan Pyhän Laurin kirkkomaalle. Lohjan punaisten muistomerkillä kuullaan Virkkalan torvisoittokunnan esittämä surumarssi sekä muistopuhe ja lasketaan kukkaseppele. Sieltä jatketaan sankarihaudoille, missä niin ikään kuullaan surumarssi, muistopuhe ja lasketaan seppele. Tauon jälkeen vappukulkue järjestäytyy kello 12.00 Kirkkokentällä ja suuntaa Kauppatorille, jossa on ohjelmaa kaiken ikäisille vapun viettäjille. Musiikista pääjuhlassa vastaa Virkkalan torvisoittokunta. Juhla huipentuu Wirkkalan työväenlaulajien esiintymiseen.

Lohjan kirjaston Linderinsaliin pystytetään koko kesäksi yksityisen projektiryhmän työstämä valokuva- ja multimedianäyttely ”Lohja 1918 – sata vuotta sisällissodasta”. Näyttelyn avajaiset ovat 8.5.2018 kello 18.00.

 

Aurinkoista Vappua

toivottaa Leena Levonperä

Järjestöaktiivi SDP