Kalervo Kaarre ja sodanaikainen puhdetyö isoäidille.

Haluatko saada kokemuksen, miltä tuntuu istua 40-luvun korsussa, kun samanaikaiset lentokoneet jylisevät ylitse ja pommituksen ja konekiväärin ääni kuuluu läheltä. Lohjalainen yksityinen Kaarteen sotamuseo on yli 3 000 esineen kokoelma sota-ajan Suomesta. Nyt perjantaina 24.7. kello 15-19 on jälleen museon yleisöpäivä ja sinullakin on mahdollisuus vierailla museolla, kuulla Lohjan sotahistoriasta ja muitakin sota-ajan historian tarinoita. Oppaana Juhani Hannuksela sekä museon omistaja Kalervo Kaarre.

Sukujuuremme ovat menetetyssä Karjalassa, Kivennavalla,Terijoella ja Uudellakirkolla sekä Viipurissa. Kaksituhatluvun alussa aloimme kerätä Suomen 1939 – 45 sotiin liittyvää tavaraa ja vuonna 2006 teimme kotiimme kokoelmamme ensimmäisen esillepanon, joka vähitellen laajeni ja koska ystävämme ja tuttavamme halusivat tulla meidän kotimuseotamme katsomaan, laajensimme sitä ottaen mukaan myös Teija mosaiikkityöt.

Nyt olemme yksi Lohjan matkailukohde, jota hoidamme ja kehitämme edelleenkin. Näin voimme museomme avulla omalta osaltamme tehdä tärkeätä Suomen itsenäisyyden maanpuolustustyötämme, muistuttamalla vierailijoitamme Suomen itsenäisyyden vaatimasta työstä ja uhrauksista. Teijan mosaiikkigalleria tuo esille elämän kauneuden, ja sitä kautta elämän jatkuvuuden ja toivon paremmasta rauhan maailmasta. Tervetuloa tutustumaan meidän yksityiskokoelmaamme sekä mosaiikkitaiteiseen, kutsuvat Kalervo ja Teija Kaarre.

Kaarteen sotamuseosta on kirjoitettu paljon myös Suomen mittakaavassa, ja museo on esiintynyt myös televisiossa. Se on laajuudessaan yksi Suomen laajimmista yksityisistä sotamuseoista.

Kokemuksia ryhmille

Kaarteen sotamuseo on avoinna yleisöpäivien lisäksi vain ryhmille. Voit varata itse 3-8 henkilön pienryhmälle oman 1,5 tunnin kierroksen, joka kattaa niin sotamuseon, tsasounan kuin myös mosaiikkigallerian.

Tsasouna on sekä Teija mosaiikki ikonien galleria, mutta myös paikka, missä voi hiljentyä. Tsasouna on omalla tavallaan muisto sota-ajasta, ja siitä, kuinka tärkeä uskonto oli rintamalla. Se antoi uskoa ja voimaa vaikeina aikoina, kertoo Kalervo.

Museo on sekä kokoelma harvinaisia sota-ajan tavaroita, mutta myös sota-ajan mukaan rakennettuja osastoja kuten kanttiini, korsu, juoksuhauta, kenttäsairaala, pommisuoja yms. Kokemuksen täydentää autenttiset sodanäänet ja esineisiin liittyvät tarinat.

Museo kertoo 40-luvun esineillä, millaista Suomessa oli sota-aikana ja auttaa meitä muistamaan, millä Suomi sai pidettyä oman itsenäisyytensä ja mistä syntyi kansainvälinen legenda Suomen talvisodasta.

Itselle rakkaimmat esineet ovat omien sukulaisten sota-aikaiset esineet ja puhdetyöt, jotka ovat myös esillä museolla, kertoo Kalervo.

Uutta yleisöpäivänä

Teija Kaarre mosaiikkigalleriassa

Yleisöpäivänä avataan myös Teija Kaarteen luoma taidepolku, jossa on hänen mosaiikki- ja betonitaidetöitä. Taidepolku alkaa tsasounan takaa n 50 m pituisena metsäpolkuna. Lisäksi yleisöpäivänä on esiintymässä tasatunnein lohjalainen muusikko Ulla Hillebrandt, joka soittaa ja laulaa sikermiä sota-aikakaudenmusiikkia.  Yleisöpäivänä tarjolla on myös kahvitarjoilu käteismaksua vastaan. Museon pääsyliput ovat aikuisille 10 euroa ja lapsille alle 15-vuotta viisi euroa.

Kaarteen sotamuseo ja mosaiikki on kesän 2020 matkailukohteena muodostunut lohjalaisille perheille, jotka haluavat näyttää muualta Suomesta tulleille vierailleen, perhetutuilleen, jotain erikoista Lohjalla olevaa.  Näin olemme saaneet aivan uuden erityisvierailijaryhmän.  Vierailut ovat sujuneet mukavissa ja lämpimissä merkeissä ja palaute on ollut sydämellistä