Tänään: 19.07.2024

Toimittaja

Lohjalaiselle Johanna Seleniukselle kolme SM-hopeaa

kahvakuulaurheilu

Lohjalainen Johanna Selenius urakoi kolme SM-hopeaa ja hänet valittiin vuoden 2017 kahvakuulamaraton urheilijaksi.

Johanna Selenius ja IKMF:n Suomen maavastaava, kisojen pääjärjestäjä urheilijoiden puolelta ja kisoissa päätuomarina toiminut Kim Jossfolk.

 

Kahvakuulaurheilun puolimaratonin SM-kilpailut kilpailtiin 7.7.2018 Vantaalla osana SM-viikkoa. Lohjan kahvakuulaurheilijoiden Johanna Selenius osallistui peräti kolmeen eri lajiin yhden päivän aikana ja saavutti jokaisesta lajista SM-hopeaa.

SM-viikko on Suomen olympiakomitean organisoima urheilun monilajitapahtuma, johon kahvakuulamaraton pääsi tänä vuonna yhdeksi lajiksi. Neljän päivän aikana ratkottiin 17 lajin suomenmestaruudet.

Kahvakuulamaratonissa suoritusaika on 30 minuuttia ja suoritus tehdään yhdellä kuulalla. Kättä saa vaihtaa suorituksen aikana rajattomasti, mutta kuulaa ei saa laskea maahan koko suoritusaikana. Kilpailtavia lajeja on neljä: tempaus, työntö, rinnalleveto-työntö ja puolitempaus.

Näissä kisoissa kilpailijat saivat valita kuulakoon itse, naisilla kuitenkin minimikoko 14 kg ja miehillä 16 kg. Eri painoisista kuulista sai kertoimen, jolla lopulliset toistot kerrottiin pisteiksi.

 

Selenius osallistui kolmeen puolimaratoniin

SM-kisoihin osallistui 34 urheilijaa ympäri Suomen. Lohjalainen Johanna Selenius on kokenut maratonurheilija ja siksi hän uskaltautuikin osallistumaan SM-kilpailuissa peräti kolmeen puolimaratoniin. Tämä on aika hurja suoritus, sillä usein yhdessäkin kilpailusuorituksessa on jo tekemistä. Maratonnostamisen supermies Andreas Jakobsen Norjasta nosti toukokuun EM-kilpailuissa Irlannissa kahden päivän aikana kolme puolimaratonia ja kaksi täysmaratonia, mutta naisten puolella kolmen puolikkaan tekeminen yhden päivän aikana on poikkeuksellista. Seleniuksen lisäksi tähän urakkaan uskaltautui vain Sumiaisten kunnon Miia Yliskoski. Nämä naiset nähtiinkin pitkin päivää rintarinnan kisaamassa oikein taistelupariasenteella!

Ensimmäisessä erässä Selenius nosti puolitempauksen 16 kilon kuulalla. Tulokseksi hän sai 410 toistoa ja 820 pistettä. Tulos oikeutti SM-hopeamitaliin, Sumiaisten kunnon Yliskosken pokatessa kultaisen mitalin.

-Puolitempaus toimi hyvänä lämmittelynä ja tuloksena oli oma ennätys ja yllätyksekseni myös CMS-tulos veteraani-sarjaan, toteaa Selenius.

Ensimmäisen noston jälkeen Seleniuksella oli kolme tuntia aikaa palautua ennen seuraavaa kilpailusuoritusta. Rinnalleveto-työntö on ollut Seleniuksen päälaji jo pitkään ja hän on lajissa myös hallitseva maailmanmestari yleisessä sarjassa. Odotukset toisen lajin suhteen olivat siis korkealla.

-Rinnalleveto-työntö ei mennyt odotusten mukaisesti, koska kämmenet menivät rikki jo alkuminuuteilla, kertoo Selenius.

Omasta ennätyksestä jäätiin siis tässä lajissa aika paljon, mutta tulos 785 pistettä (314 toistoa 20 kg:n kuulalla) oikeutti kuitenkin päivän toiseen hopeamitaliin. Tahdonvoiman Timpanin Mona Kauppinen vei voiton ylivoimaisesti pisteillä 870,75 (387 toistoa, 18 kg:n kuulalla). Hyvinkään Ryhdin Satu Kurki oli kolmas ja Sumiaisten kunnon Miia Yliskoski neljäs.

Kahvakuulaurheilussa hanskojen käyttö tai käsien teippaaminen on kielletty. Jos käsien nahka suorituksessa aukeaa, on siis vain koitettava kestää mekaanisen hankauksen aiheuttama kipu. Seleniuksen SM-päivän viimeinen rutistus oli vain 50 minuutin päässä, kun kolmannen lajin eli työnnön erä alkoi.

-Työntö meni yllättävän hyvin revenneillä käsillä, vaikka kipu olikin välillä sietämätöntä.

Haastavinta koko päivässä oli kuitenkin nesteytys ja tankkaaminen, koska en ollut tehnyt vastaavaa suoritusta aiemmin, kertoo Selenius.

Työntöön hän lähti 16 kilon kuulalla ja urakoi 369 toistoa, mikä oikeutti päivän kolmanteen hopeamitaliin. Palkintojen jaossa Selenius pokkasi siis upeasti kolme hopeamitalia. Lisäksi kisoissa palkittiin vuoden 2017 kahvakuulamaraton urheilija ja Selenius sai ansaitusti tämän tunnustuksen viime vuoden suorituksistaan (mm. maailmanmestaruus rinnalleveto-työnnössä puolikkaassa ja MM-hopeaa työnnössä täysmaratonissa).

Johanna Selenius nostamassa päivän viimeistä lajia työntöä 16 kg:n kuulalla.

 

Kahvakuulaurheilusta harrastus?

SM-kilpailuissa tehtiin yhteensä huikeat 26 uutta Suomen ennätystä ja 10 cms-rank tulosta (=candidate master of sport tulos, joka oikeuttaa hakemaan maajoukkueeseen). Lajiin tutustumisen voi aloittaa Lohjan kahvakuulaurheilijoiden treeneissä 1.8. alkaen. Treenejä pidetään keskiviikkoisin kello 17.00-18.00 Kalkkipetterissä Virkkalassa. Treenit pidetään ulkona niin

kauan kuin mahdollista ja sitten siirrymme sisälle MerjanSportin salille. Alle 18-vuotiaat treenaavat Lohjan kahvakuulaurheiljoissa maksutta ja aikuistenkin maksu on hyvin kohtuullinen. Treenaamaan voi tulla siis vaikka koko perheen voimin. Mukaan voi ilmoittautua sähköpostilla lohjankahvakuulaurheilijat@gmail.com.

Kilpailusuorituksia voi seurata ja tulla tutustumaan lajiin ja nostajiin maratonkilpailuihin Lohjan kävelykadulle lauantaina 18.8. klo 11.00 alkaen. Lajiin voi tutustua myös Yle Areenassa, jossa on katsottavissa kooste kahvakuulamaratonista (hakuun SM-viikko kahvakuula). Asiantuntijakommentaattorina toimi Lohjan Kahvakuulaurheilijoiden Merja Jossfolk.