Hävikkiruokapiste aukesi Lohjan keskustassa 27.10. Kyseessä on kaikille avoin hävikkiruokapiste, johon niin yritykset kuin yksityisetkin voivat tuoda ruokaa sekä avaamattomia hygieniatuotteita ja pesuainepakkauksia. Kuka tahansa voi vapaasti hakea ruokaa ja muita tarvikkeita oman tarpeensa mukaan. Hävikkiruokapiste sijaitsee Laurinkadulla Lohjan Vihreiden olohuoneessa. Se on auki arkisin kello 14.00 – 18.00, lauantaisin 10.00 – 14.00 ja sunnuntaisin 12.00 – 16.00.

–Tämä on helppo ja anonyymi tapa auttaa. Alku on sujunut hyvin. Emme kirjaa ruokia ylös, mutta välillä niitä on ollut täällä hurja määrä ja sitten ne ovat hävinneet, hävikkiruokapisteen perustanut Jonna Katainen kommentoi uuden ruokapisteen alkumetrejä.

Lohjan hävikkiruokapiste koostuu jääkaapista, pakastimesta ja kuivaruokahyllystä. Idea pisteestä syntyi, kun Katainen näki erilaisia hävikkiruokapisteitä Helsingissä.

–Ajattelin, että hävikkiruokapiste sopisi Lohjalle hyvin, sillä tuntuu, ettei ruoka-apuryhmämme tavoita kaikkia, eikä meillä ole resursseja kaikkien auttamiseen. Nyt voimme sanoa, että täältä on mahdollisuus hakea täydentävää ruokaa, jos emme pysty muuten auttamaan, Katainen sanoo.

Hän kertoo, että Suomesta hävikkiruokapisteitä löytyy Helsingin lisäksi ainakin Kotkasta. Muualla Euroopassa pisteitä on enemmänkin ja ne näkyvät katukuvassakin.

Jonna Katainen toi Lohjalle hävikkiruokapisteen, joka koostuu jääkaapista, pakastimesta ja kuivaruokahyllystä. Kuka tahansa voi sekä tuoda että hakea ruokia.

 

Yksin harvoin pystyy tekemään mitään valtavan suurta”

Hävikkiruokapiste laitettiin pystyyn yhteisvoimin.

–Etsin yhteistyökumppaneita. Lohjan Vihreät innostuivat asiasta, joten piste tuli heidän olohuoneeseensa. Yksi lohjalainen säätiö sponsoroi jääkaapin ja saimme sen tuosta naapurista Euronicsiltä vähän alennettuun hintaan, Katainen kertoo.

Yrityksistä yhteistyötä tehdään tällä hetkellä vakituisesti Deli Bakersin kanssa.

–Saamme heiltä ylijäämäleipää joka viikko aina keskiviikkoisin. Myös pari kahvilaa on tuonut ylijäämätuotteitaan hävikkiruokapisteeseen, Katainen kertoo.

Yhteistyökuvioita odotetaan jatkossa lisää. Toiveissa on myös, että koulujen ylijäämäruokaa saataisiin hävikkiruokapisteeseen, jotta se ei joudu biojätteeseen.

Katainen haluaa kiittää yhteistyökumppaneitaan, erityiskiitos menee Lohjan Vihreille.

–Tätä pistettä ei olisi, jos he eivät olisi ottaneet jääkaappia tiloihinsa ja maksaisi sen sähköjä. Yksin harvoin pystyy tekemään mitään valtavan suurta, Katainen sanoo.

 

Huomio roskiin menevään ruokaan

Ruoka-avun tarjoamisen lisäksi hävikkiruokapisteen avulla halutaan myös vähentää hävikkiruokaa, joka päätyy roskikseen.

-Ruokaa heitetään pois samaan aikaan, kun meillä on perheitä, jotka stressaavat siitä, mistä saavat ruokaa. Suomessa heitetään ruokaa pois noin 20 – 25 kiloa vuodessa per henkilö, Katainen sanoo.

Hän muistuttaa, että Lohjallakin ruoka-apua todella tarvitaan, vaikka sen tarvitsijat eivät näy katukuvassa leipäjonoina, kuten Helsingissä.

–Haluamme herätellä ihmisiä huomaamaan, että avuntarvetta on täälläkin.

Katainen tiedottaa etenkin suuremmista ruokamääristä Facebookin Lohjalaiset-ryhmässä. Hän toivoo, että sanaa hävikkiruokapisteestä levitettäisiin ja siitä vinkattaisiin etenkin ikäihmisille, joita sosiaalisessa mediassa jaettu tieto ei ehkä tavoita.

Säännöllistä yritysyhteistyötä tehdään jo Deli Bakersin kanssa. Sieltä saadaan ylijäämäleipää hävikkiruokapisteeseen joka keskiviikko.

 

Ruoka-apuryhmä on auttanut lohjalaisia jo kaksi vuotta

Myös vuonna 2016 Lohjalle perustettu ruoka-apuryhmä sai alkunsa Kataisen ideasta. Hän jäi tuolloin työelämästä pois erityislapsensa omaishoitajaksi. Hektisen varhaiskasvatustyön jälkeen kotona olo tuntui alkuun ihanalta ja rennolta, mutta vähitellen Katainen alkoi kaivata muutakin tekemistä.

–Surffailin netissä ja huomasin, että Facebookin Roskalava-ryhmässä on äitejä, jotka jonottavat avattuja muropaketteja. Ajattelin, että jotain pitää tehdä. Aluksi laitoimme pojan leluja jouluksi eteenpäin, ja pari paikallista naista lähti mukaan keräämään muutamalle perheelle ylijäänyttä jouluruokaa. Kun toimeentulotuki sitten siirtyi vuoden vaihteessa Kelalle, homma räjähti käsiin, Katainen muistelee Lohjan ruoka-apuryhmän hektistä alkua.

Tällä hetkellä isompi ruoka-apu menee 4 – 6 perheelle kuukaudessa. Viime keväästä lähtien Kataisen tekemä vapaaehtoistyö on painottunut entistä enemmän myös palveluohjaukseen.

–Tässä on eri tahojen kanssa verkostoiduttu hyvin. Kun meihin otetaan yhteyttä, käymme läpi kaikki apua tarjoavat tahot, jotta tarvittava apu löytyy. Tähän asti Lohjalla ei ole ollut mihinkään listattuna kaikkia eri paikkoja, joista apua saa. Teen yhteistyötä myös diakoniatyön kanssa ja voin tehdä heille ensimmäisen yhteydenoton, jos se tuntuu avuntarvitsijasta helpommalta niin. Moni ei halua esimerkiksi lasten kuullen soittaa ja kertoa ongelmista, Katainen kertoo.

Entä mistä Katainen saa energiansa tähän kaikkeen?

–Koen tämän hektisyyden positiivisena. Se antaa minulle voimia omaan omaishoitoarkeeni. Se on minun juttuni, kun ei ole mahdollisuutta käydä palkkatyössä. Koko ajan ei ole myöskään yhtä kiirettä, vaan avuntarve aaltoilee perheiden tilanteiden mukaan. Enemmän apua tarvitaan esimerkiksi koulujen loma-aikoina.

Tänään 14.11. alkaa jälleen joulukeräys.

–Haemme joulukummeja, jotka hankkivat lapsille lahjoja ja toimittavat ne meille. Nyt mukana on noin 80 lasta. Olemme kyselleet heiltä lahjatoiveita.

Viime vuonna lahjoja kertyi vajaa 300. Jos lahjoja kertyy tarvetta enemmän, ylimääräiset ohjataan muiden toimijoiden joululahjakeräyksiin. Lisäksi kerätään ruokaa jouluruokakasseja varten.

 

Katainen on mukana Arjen valo -kilpailussa

Kataisen tekemä arvokas työ on huomattu, sillä hänet on ilmoitettu mukaan Meidän Perhe -lehden ja Suomen Vanhempainliiton Arjen valo -kilpailuun.

–Eräs ruoka-apuryhmäläinen ilmoitti minut sinne. Sain tietää tästä, kun minut valittiin finaaliin. Tuntuuhan tämä todella hyvältä, mutta en ajatellut, että päädyn pienessä kaupungissa tekemäni harrastukseni myötä mukaan valtakunnalliseen kilpailuun. Paniikkihäiriöhistorian omaavana tällainen julkisuus on vaatinut vähän sopeutumista. Tykkään enemmän olla näkymätön auttaja, Katainen kommentoi.

Äänestys on käynnissä marraskuun ajan Vauva.fi-sivulla.

SMS