Lohjan Hiusyrittäjät ry on lahjoittanut 550 euroa Lohjan Kulttuuripaja Hiidelle. Lohjan Hiusyrittäjien puheenjohtaja Ulla-Maija Suvala kertoo, että Lohjan Hiusyrittäjät lahjoittaa joka vuosi Menneen ajan joulumarkkinoilla saamistaan arpajaistuotoista osan valitsemalleen kohteelle.

–Olemme aiemmin tukeneet mm. nuoria, erityisryhmiä ja sairaita, Suvala sanoo.

Tämän vuoden kohdetta ehdotti Lohjan Hiusyrittäjien sihteeri Tuija Kataja-Saukkola.

–Luin kulttuuripajasta jostain lehdestä ja lähdin sitten googlettamaan pajaa, hän kertoo.

Lohjan Hiusyrittäjien lahjoitusperinne on jatkunut ensimmäisistä joulumarkkinoista lähtien.

–Alkuaikoina ihmisiä yritettiin vain saada mukaan kojuineen ja meitäkin pyydettiin. Emme myy mitään, joten päädyimme jo silloin arpajaisiin. Keräämme lahjoituksia tukkureiltamme, Suvala kertoo.

Kulttuuripaja Hiiden väki on 550 euron lahjoituksesta iloisesti yllättynyt.

–Huikean hieno homma, iloitsee kulttuuripajan toiminnanohjaaja Liisa Sippola.

–Suuret kiitokset lahjoituksesta. Teillä on hieno perinne, kiittää kulttuuripajan vastaava ohjaaja Marko Haimilahti.

Lahjan kulttuuripaja toimii Sosped-säätiön alla, jolla on kulttuuripajoja muuallakin Suomessa, mutta lahjoitus tulee nimenomaan Lohjan pajan käytettäväksi. Varmuutta siitä, miten rahat käytetään ei vielä ole, mutta se on selvää, että lahjoitukselle on tarvetta.

–STEA ja Lohjan kaupunki onneksi tukevat toimintaamme, mutta silti on välillä hikikarpalot otsalla. 3. sektorilla on aina tiukkaa rahan kanssa, Haimilahti toteaa.

Lahjoituksen kohdetta mietittäessä huomioidaan kulttuuripajan asiakkaiden toiveet ja tarpeet.

–Aiomme hankkia välineistöä pajalle. Esimerkiksi akustisia rumpuja on toivottu. Kuvataiteilijoilla taas on omat tarpeensa, Haimilahti kertoo.

Lohjan Kulttuuripaja Hiiden toiminnanohjaaja Liisa Sippola (vas) ja kulttuuripajan vastaava ohjaaja Marko Haimilahti ottivat iloisen yllättyneinä lahjoituksen vastaan Lohjan Hiusyrittäjien Tuija Kataja-Saukkolalta ja Ulla-Maija Suvalalta.

Kulttuurista tukea mielen hyvinvointiin

Lohjan Kulttuuripaja Hiiden toiminta on tarkoitettu 18–35-vuotiaille ihmisille, jotka toivovat tukea mielen hyvinvointiin. Meillä tuetaan kulttuurin, taiteen ja yhteisöllisyyden kautta, kertoo Haimilahti.

–Nuorissa on valtavasti luovaa voimaa, jota hyödynnämme täällä. Ongelmat jäävät jalkoihin, kun luovuus saadaan voimavaraksi. Luovuuden saralta on helppo löytää onnistumisia, Sippola sanoo.

–Meillä on täällä voimavara- ja ratkaisukeskeinen viitekehys. Emme keskity ongelmiin ja diagnooseihin, niille on omat paikkansa, vaan voimavaroihin ja vahvuuksiin, Haimilahti avaa.

Kulttuuripajan toiminta on suunnattu kaikille oman elämänsä taiteilijoille, sillä Haimilahti ja Sippola toteavat, että kaikki ihmiset ovat luovia omalla tavallaan.

–Luovuutta on niin monenlaista ja luovuus kuuluu kaikille, toteaa Haimilahti.

–Luovuudelle tulee tilaa, kun ihmisten annetaan olla erilaisia. Moni vertaisohjaaja nostaakin esille sen, ettei tänne tullessa tarvitse osata mitään, vaikka kyse on luovasta toiminnasta, kertoo Sippola.

Kulttuurin voimaannuttavan vaikutuksen lisäksi sosiaalisuudella ja vuorovaikutuksella on suuri rooli kulttuuripajan toiminnassa. Yksinäisyyttä on paljon ja joskus voi käydä niin, että ihminen eristäytyy kotiinsa, eikä liiku sieltä muualle kuin pakollisille kauppareissuille.

–Sosiaalinen ulottuvuus on mielettömän tärkeä. Juuri kuuntelin, kun nuoret puhuivat isolla porukalla siitä, mistä he saavat innostusta. Yhteisön merkitys on valtava. Nuoret kaipaavat kannustusta toisiltaan ja asioiden kokeileminenkin on yhdessä hauskempaa, Sippola sanoo.

Yhden uuden ulottuvuuden monen nuoren aikuisen elämään tuo myös vertaisohjaajana toimiminen, sillä kulttuuripajalla ryhmiä ohjaavat nimenomaan vertaisohjaajat. Pajan työntekijät puolestaan tukevat heitä.

–Monesti ihmisen status muuttuu, kun hän on voinut aiemmin olla passiivisessa roolissa ja tukitoimien kohteena ja täällä voimaannuttuaan hän voikin lähteä tekemään itse esimerkiksi vapaaehtoistyötä, Haimilahti kertoo.

Ei me ymmärrettykään, kuinka hienolle porukalle teimme lahjoituksen”

Kulttuuripajalle ohjaudutaan niin terveydenhuollon, nuorisotyön, oppilaitosten kuin kavereidenkin vinkistä. Lähetettä ei tarvita, vaan riittää, kun kävelee ovesta sisälle. Pajalla käy keskimäärin noin 40 ihmistä kuukaudessa. Viime vuonna toiminnan piirissä oli kaiken kaikkiaan yli 200 henkilöä. Heidän kokemuksensa mukaan kulttuuripajalla viihdytään.

–Pääsääntöisesti palaute on ollut kehuvaa. Tietylle ydinporukalle tämä on kuin toinen koti. Moni myös jatkaa meiltä työtoimintaan, töihin tai opintojen pariin, vaikka emme sitä erityisesti painota, Haimilahti kertoo.

Pajan ohjelma vaihtuu kuuden viikon välein. Ohjelmassa on ollut aiemmin mm. koiraryhmä, luovaa kirjoittamista, valokuvausta, voimavararyhmä, askartelua, joogaa, äänimaisemaryhmä, kuntosaliryhmä sekä retkeilyä. Tällä hetkellä pajalla on tarjolla mm. kuvataideryhmä, karaokea, musiikkivideoraati ja bänditoimintaa. Kulttuuripajan väki tekee omaa musiikkia ja käy esiintymässäkin. Heidän musisointiaan on kuultu esimerkiksi eri tapahtumissa Lohjalla. Kuvataiteilijatkin tuovat iloa muille. Lohjan pääkirjastossa on tänään auennut heidän näyttelynsä, jonka teemana on ”oman maun mukaan”. Näyttelyssä on noin 30 taulua sekä muita teoksia. Se on esillä 23.2. asti.

Kun lahjoitustilaisuus on ohi ja kulttuuripajan väki on esitellyt toimintaansa, lahjoittavat ovat vaikuttuneita.

–Ei me ymmärrettykään, kuinka hienolle porukalle teimme lahjoituksen, Suvala tiivistää heidän ajatuksensa.

Lohjan Kulttuuripaja Hiisi toimii Vihdinkadulla Lohjan keskustassa. Avoinna paja on ti-pe kello 10.00–16.00.

SMS