Lohjan kaupunginvaltuusto hyväksyi Lohjan kaupungin tilinpäätöksen kokouksessaan 17.6. Investointivarauksella rahoitettujen hankkeiden poistoeron vähentämisen jälkeen (67 158,39 €) kaupungin tilinpäätös tilikauden tulos on 9 449 530,18 € alijäämäinen. Lisäksi valtuusto myönsi hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille vastuuvapauden tilikaudelta 1.1.–31.12.2019 äänin 47–3 (sekä 1 tyhjä). Meidän Lohjan valtuutettu Jan Tallqvistin teki vastaesityksen, että vastuuvapaus myönnetään, mutta todetaan myös että tilinpäätöstä ei käsitelty kuntalain §113 mukaisesti ajoissa kaupunginhallituksessa ja että käsittely oli sekavaa, eikä noudattanut hyvän hallinnon periaatteita. Vastaesitys hävisi äänestyksessä.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu Paul Packalen selvitti kaupungin taloustilannetta:

–Vuonna 2018 mentiin alas 9,8 miljoonaa alle nollan ja viime vuonna mentiin 9,4 miljoonaa alle nollan. Kuljemme siellä nollapisteen alapuolella. Kaavio alkaa vuodelta 2013 ja aina olemme olleet tuloksen osalta nollarajan reunassa, mutta varallisuuden osalta olemme olleet yläpuolella ja nyt sitten menimme 9,4 miljoonaa alas ja sieltä sitten pitäisi päästä ylöspäin.

–Useat kunnat tekivät samanlaisen tuloksen. Osasyynä saattavat olla ylisuuret sote-odotukset, joita kunnilla oli. Uskottiin, että sote pelastaa kuntien taloudet. Sitä on odotettu 12 vuotta ja näin ei ole tapahtunut. Saa nähdä, miten se lähitulevaisuudessa menee.

–Ostopalveluissa sairauden- ja terveydenhuollossa on menty 1,9 miljoonaa yli. Meidän taloushan perustuu lähinnä palkkoihin, ostopalveluihin ja poistoihin. Ne tekevät tuloksen. Piilevä juttu meillä on se, että veroprosentti on ollut 2,5 usean vuoden ajan ja kuitenkin palkkoja pitää korottaa vuosittain. Työvuosikorotuksia jollekin tulee kymppi, jollekin kaksi kymppiä. Kolmen prosentin korotus ei tunnu paljon työntekijälle, mutta meille se tekee vuosittain 2,4 miljoonaa. Jos on sama prosentti koko ajan, kulut nousevat suuremmiksi kuin tulot, Packalen totesi.

–Poistojen osalta on pysytty 15 miljoonan tasossa. Jos harkinnassa olevat 143 miljoonan investoinnit toteutuvat, ne tuovat oman elinkaarimallinsa mukaisesti meille poistoja vuosittain 16 miljoonaa euroa lisää.

–Yhteenvetona tarkastuslautakunta toteaa, että Lohjan kaupunkia on hoidettu kuntalain mukaisesti. Kaupungin tulos muodostuu tasapainotustoimenpiteistä huolimatta edelleen edellisen vuoden tapaan 9,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Normaaliin tasoon pääseminen vaatisi vähintään 1,25 prosentin veronkorotusta. Hyvänä pidämme, että investoinnit ovat lähellä esittämäämme 20 miljoonan euron tasoa. Pidämme tärkeänä, että kaupungin talous saadaan tasapainoon niin, että tulot vastaavat menoja, Packalen päätti.

Vasemmistoliiton Matti Pajuoja totesi, että hänen ryhmänsä mielestä investointivauhti on liian kova ja investointimäärää olisi kannattanut hidastaa, vaikka investoinnit ovatkin tarpeellisia. Hän toivoi myös malttia verojen kiristysaikeisiin, koska jos veroruuvia kiristetään liikaa, väkiluku lähtee laskuun.

Keskustan Päivi Alanne tiivisti ajatuksensa toteamalla, että tilinpäätös on surkea. Hän totesi, että ulkopuoliset tekijät ovat vaikuttaneet tulokseen, mutta ne eivät sitä yksin selitä. Hän toivoi myös uusia tapoja hankkia säästöjä, koska samojen säästökohteiden esittäminen yhä uudelleen syö vain voimia, eikä anna kehittymismahdollisuuksia.

Kokoomuksen Pekka Luoma muistutti, että monella muulla kunnalla vuosi on mennyt vielä huonommin kuin Lohjalla. Hän totesi myös, että Lohjalla on ehkä eletty kuntaliitoksen jälkeen muutama vuosi yhdistymismiljoonien lumoissa ja ajateltu, että verotulot lisääntyvät kuin itsessään. Toisaalta onnistumisiakin on ollut, koska monissa kaupungin toimissa on jääty alle budjetoitujen kulujen ja organisaatio on siten niiltä osin parantanut tekemistään.

SMS