Lohjan nykyinen kaupunginvaltuusto kokoontui viimeiseen kokoukseensa 16.6. Kokouksen alussa valtuuston puheenjohtaja Joona Räsänen piti puheenvuoron kuntavaaleista ja pohti niin mennyttä kuin tulevaakin. Hän totesi, että vaaleissa oli ehdolla yli 400 lohjalaista, joten ihmisillä tuntuu olevan kohtalaisen suuri tahto vaikuttaa kotikaupungin asioihin.

–Kapula siirtyy nyt seuraavalle valtuustolle. Missä kunnossa se kapula annettiin meille verrattuna siihen, missä kunnossa se lähtee nyt meiltä eteenpäin? Monella mittarilla mitattuna niin luottamushenkilöorganisaatio, viranhaltijat kuin kaupungin henkilöstöorganisaatiokin ovat suoriutuneet tehtävistään mallikkaasti. Niin henkinen ilmapiiri kuin fyysinen katukuvakin on Lohjalla nyt erilainen. Eteenpäin menemisen henki on parempi kuin neljä vuotta sitten. Kaupunkikuvassa ero on kuin yöllä ja päivällä. Rakennuslupia on myönnetty ja kaavoitusta viety eteenpäin. Myös kuntarajojen ulkopuolella Lohjaa pidetään nyt mielenkiintoisempana kuin aiemmin, Räsänen sanoi.

Hän nosti esille myös talouden tasapainottamisen.

–Isojen säästöpäätösten äärellä on oltu, mutta tiukassakin paikassa on pystytty tekemään päätöksiä. Se on tervehdyttänyt kuntamme taloutta. Valtioltakin on saatu tukea, mutta myös omilla toimillamme on ollut vaikutusta. Nenä on nostettu pinnan yläpuolelle, Räsänen sanoi.

Hän totesi, että Lohjaa on viety oikeaan suuntaan kuluneella valtuustokaudella, mutta tekemistä riittää vielä, eivätkä haasteet ole kadonneet. Pääsääntöisesti kuntalaiset ovat kuitenkin tyytyväisiä palveluihin. Muuttovoittoakin on saatu ja sitä toivotaan toki lisää.

–Suurin osa muuttajista tulee pääkaupunkiseudulta. Lohjan pitää olla kunta, johon lapsiperheet haluavat sieltä muuttaa ja pendelöidä täältä töihin.

Räsänen muistutti myös yhteistyön merkityksestä.

–Erottavat tekijät korostuvat vaalien alla, mutta vaalien jälkeen on syytä lähteä etsimään yhdistäviä tekijöitä.

Lohjan seuraavan kaupunginvaltuuston valtuutetut

Kokoomus: Jussi Patinen, Otto Wejberg, Kaj Sundqvist, Päivi Kuitunen, Pekka Luoma, Tom Hillner, Juhana Salmenpohja, Jukka Turunen, Heli Saukkola, Tuija Piekka ja Paul Packalén.

Sosiaalidemokraatit: Joona Räsänen, Leena Saari, Juhani Järvinen, Taina Lackman, Markku Saarinen, Maaret Laine, Pirjo-Leena Forsström, Jarmo Aho, Marika Heinonen, Satu Nybäck ja Jukka Peippo.

Perussuomalaiset: Riikka Slunga-Poutsalo, Piritta Poikonen, Jukka Sassi, Ossi Tiihonen, Janne Moilanen, Janne Turunen, Sirje Mänd ja Jorma Lausteela,

Vihreät: Laura Skaffari, Jani Méling, Risto Murto, Anna-Maija Kallio, Anna Mustalahti ja Heli Kurimo.

Meidän Lohja: Hannele Maittila, Ana Maria Gutierrez Sorainen, Katriina Nousiainen, Jukka Uhlgren.

Keskusta: Päivi Alanne, Lotta Paakkunainen, Hilkka Hyrkkö ja Kristian Sarvi.

Vasemmistoliitto: Tiina Liimatainen, Matti Pajuoja, Birgit Aittakumpu ja Jari Väre.

Kristillisdemokraatit: Heikki Linnavirta ja Merja Eräpolku.

RKP: Heidi Himmanen

Kaupungin tulos ylijäämäinen

Valtuusto hyväksyi kokouksessaan Lohjan kaupungin vuoden 2020 tilinpäätöksen, joka on noin 14,4 miljoonaa ylijäämäinen.

–Puolitoista vuotta sitten elettiin synkissä tunnelmissa, kun kumulatiivisen alijäämän peikko oli niskassa. Sitten korona muutti tilanteen kertaheitolla. Kiitos valtion tukien ja oman toimintamme tehostamisen, Lohjan tulos on erinomainen. Yli 14 miljoonan ylijäämällä saadaan kuitattua 9 miljoonan alijäämä ja varastoonkin jää vielä 5 miljoonaa, totesi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Luoma.

Hän muistutti, ettei edessä ole silti taloudellisesti auvoisia aikoja, vaan mm. sote-uudistus tuo omat haasteensa.

Pentinkulman hankesuunnitelma

Valtuusto käsitteli kokouksessaan myös Pentinkulman hankesuunnitelmaa ja päätti hankkeen jatkosuunnittelun strategisina tavoitteina, että hanke käynnistetään valtuustokauden 2021–2024 aikana ja mahdollisesti yhteistyössä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa, hankesuunnitelman aikana varmistetaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sekä STM:n reunaehdot, hanke toteutetaan ARA-rahoitteisena mahdollisimman laajasti ja kattavasti sekä kohteen tarkempi arkkitehtisuunnittelu tehdään yhteistyössä ARAn asiantuntijoiden kanssa, hanke pyritään toteuttamaan kaupungin kiinteistöyhtiöiden kautta ja hankkeen lopullisesta laajuudesta ja tilaohjelmasta päätetään erikseen myöhemmin.

Kokoomuksen valtuutettu Juhana Salmenpohja esitti valtuutettujen Kaj Sundqvistin, Jan Tallqvistin ja Riikka Slunga-Poutsalon kannattamana, että valtuusto palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Valtuusto päätti kuitenkin jatkaa asian käsittelyä äänin 29–21 (yksi tyhjä ääni).

SMS