Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Lohjan seudun kuorot yhdistävät voimansa juhlavuoden kunniaksi.

konsertti, kuoro, lohja, lohja 700

Lohja laulaa ja soi -konsertin suurkuoro esiintyy yhdessä Lohjan kaupunginorkesterin sekä Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston oppilaiden muodostaman sinfoniaorkesterin kanssa, kapellimestarina toimivan Tuomas Törmin johdolla.

Konsertin ohjelmistossa kuullaan musiikkia, jolla on yhteydet Lohjaan ja sen historiaan.

Lohja laulaa ja soi -konsertti järjestetään lauantaina 22.4.2023 klo 18 Ojamonharjun liikuntahallissa. Yhteistyöprojekti on loistava tapa juhlistaa kaupungin merkkipäivää ja samalla tuoda yhteen paikalliset kuorot ja orkesterit.

Lohjan kaupunginorkesterin intendentti Heidi Ketola kertoo, että ajatus juhlavuoden kunniaksi järjestettävästä konsertista lähti liikkeelle siitä, miten voitaisiin toteuttaa koko kaupungin yhteinen musiikillinen ponnistus. Konsertti tarjoaakin hienon tilaisuuden kaupunkilaisille nauttia yhdessä laadukkaasta musiikista ja juhlistaa samalla Lohjan pitkää historiaa.

Lohjan alueella toimii hyvinkin paljon harrastajakuoroja, jotka päätettiin koota yhteen ja näin yhteistuumin kaupunginorkesterin ja musiikkiopiston sinfoniaorkesterin kanssa saatiin aikaiseksi Lohja laulaa ja soi -konsertti.

Yhteinen musiikkitapahtuma on herättänyt suurta kiinnostusta alueella, sillä mukaan on ilmoittautunut kunnioitettava määrä kuorolaisia eri puolilta Lohjan seudulta, kuten Pusulasta, Karjalohjalta ja Sammatista. Tällä hetkellä mukana on 200 kuorolaista. Konsertissa lavalle nousee myös noin 50 soittajaa. Lohjan kaupunginorkesterin ja Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston sinfoniaorkesterin yhteisorkesterissa on mukana niin ikään ammattilaisia, opettajia sekä oppilaita.

Lohjan historiaan yhdistyy suuri joukko musiikintekijöitä

Ketola kertoo olevansa iloisesti yllättynyt siitä, kuinka rikas ja monipuolinen Lohjan seudun musiikkihistoria onkaan. Juhlavuoden ja tulevan konsertin myötä aiheeseen on tullut perehdyttyä entistä syvällisemmin, mikä onkin vain lisännyt intoa konsertin suunnittelussa ja toteutuksessa.

Lohjan seudun musiikillinen historia onkin todella kattava. Tämä on käynyt ilmi konsertin taustatyötä tehtäessä, ja yksi mielenkiintoisimmista havainnoista on ollut se, että Lohjalla on vaikuttanut useita merkittäviä musiikintekijöitä. Tunnetuimpana esimerkkinä mainittakoon säveltäjä Jean Sibelius, joka vietti usein aikaa Lohjalla nauttien maaseudun rauhasta.

Konsertin ohjelmisto on rakennettu ajatuksella, että siinä on yhteys Lohjaan ja sen musiikkihistoriaan.

– Kaikilla kappaleilla, niiden tekijöillä, säveltäjillä tai sanoittajilla on yhteys Lohjaan, kertoo Törmi.

Konserttiin on tuotu yhteen tekijöitä ja säveltäjiä aina nuorista vanhempiin, joten lohjalaisen musiikin historia jatkuu aina tähän päivään asti. Konsertin ohjelmistoon kuuluu myös Törmin oma sävellys

Kappaleiden välissä tarinoidaan ja näytetään yleisölle lohjalaisen musiikin tarinaa läpi vuosien. Tekijöiden mukaan tarkoituksen ei ole rakentaa konsertista jäykkää tapahtumaa vaan luoda kaikille lämminhenkinen kokemus.

Tennari jouduttiin vaihtamaan Ojamonharjun liikuntasaliin

Konsertin paikka on jo matkan varrella vaihtunut Tennarista Ojamonharjun koulun liikuntasaliin. Uusi paikka valittiin tilan tarpeen mukaan, sillä iso kokoonpano vaatii reilusti tilaa. Esimerkiksi Laurentius-sali olisi ollut liian pieni soittajille ja kuoroille. Ojamonharjun koulun liikuntasalia testataankin nyt ensimmäistä kertaa konserttikäytössä. Siirtyminen Ojamolle onkin ollut järjestäjienkin mielestä positiivista vaihtelua.

– On mukava päästä järjestämään tapahtumia myös eri puolilla Lohjaa, Ketola kertoo.

Konsertti on yksi kaupungin juhlavuoden huippuhetkistä, joka yhdistää paikalliset voimat ja juhlistaa alueen monipuolista musiikkikulttuuria.

– Kun puhutaan musiikin tekemisestä niin sellainen isompien voimien yhdistäminen on todella hienoa myös lopputuloksen näkökulmasta, kuvailee Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston rehtori Hanna Repo-Nikkanen.

Repo-Nikkasen mukaan konsertti ja harjoitukset ovat myös loistava tilaisuus paikallisille musiikintekijöille nähdä toisiaan. Yhdessä tekeminen on ollut varsin nostattava kokemus.

Konsertin järjestäjät odottavat innolla yhteistyön tuloksia ja ovat varmoja, että Lohja Laulaa ja soi -konsertti on unohtumaton elämys kaikille musiikin ystäville.

– Tämänkaltaisista yhteistöitä tehdessä on aina jäänyt hyvä mieli, joten odotan konserttia innolla, kertoo Repo-Nikkanen.