Virkkalassa Kässän talossa on jälleen taidetta tarjolla. Lohjan taideyhdistyksen syysnäyttely on nimittäin esillä 31.10. saakka.

–Kun koronarajoituksen iloksemme purettiin, päätimme yhdistyksen hallituksen kokouksessa, että pidetään kunnon näyttely. Enää ei tarvitse miettiä virtuaalinäyttelyn järjestämistä, iloitsee Lohjan taideyhdistyksen puheenjohtaja Katja Närhi.

Hän kertoo, että näyttelyä on mainostettu paljon yhdistyksen jäsenille, jotta mahdollisimman moni innostuisi tuomaan teoksiaan esille. Tällä kertaa näyttely on jäsenille myös ilmainen. Mukaan innostuikin lähtemään 40 taiteilijaa, moni heistä ensimmäistä kertaa. Yhdistyksen jäsen voi ehdottaa kolmea teosta, joista ainakin yksi pääsee osaksi näyttelyä. Kaikki halukkaat saavat siis kädenjälkensä esille.

–Meillä on sellainen periaate. Pyrin itsekin tuomaan näyttelyihin aina yhden oman työni.

Katriina Uusitalon akvarellimaalaus Sinulle rakas.

Näyttelyn nimi on Vapauttava taide, mutta Närhi kertoo, ettei nimi määrittele näyttelyn aihepiiriä.

–Joku sitä nimeä ehdotti, kun meillä on ollut aiemmin niin paljon väriteemaa, Närhi naurahtaa.

–Kyllähän se sopii koronan jälkeiseen elämään, kun tässä vapaudutaan taiteenkin osalta. Ja onhan taide jo itsessään vapauttavaa. Ei sitä voi tehdä, jos ei ole sielultaan vapaa. Pitää olla uskollinen itselleen ja tehdä sitä, mistä tykkää välittämättä muista. Siinä se haaste onkin, että luottaa itseensä, hän pohtii.

Lohjan taideyhdistyksellä on jo pitkät perinteet syysnäyttelyjen pitämisestä. Yhteensä näyttelyjä pidetään kolme vuodessa. Etenkin kesällä näyttelyissä käy myös ulkopaikkakuntalaisia, jotka poikkeavat Kässän talolla osana Kuninkaan tiehen ja sen kohteisiin tutustumista.

–Olemme sitoutuneet pitämään näyttelyitä Kässällä, jotta saamme käyttää taloa. Yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus saada teoksiaan esille myös Lohjan sairaalan laboratorioon, Opti-Mikon ikkunaan ja Keskusaukion hammashoitolaan. Haluamme tarjota paljon mahdollisuuksia, Närhi kertoo.

Näyttelyyn on vapaa pääsy ja esteetön kulku. Näyttely on avoinna ke-pe klo 14.00–18.00 ja la-su klo 12.00–16.00.

Marja Savolaisen öljyväriteos Sonaatti.

Sisäisen taiteilijansa voi päästää rohkeasti vapaaksi

Jäseniä Lohjan taideyhdistyksessä on noin 160. Närhi kertoo, että moni aloittaa maalausharrastuksen esimerkiksi eläkkeelle jäätyään.

–Monella on ollut haave maalaamisesta ja eläkkeellä on sitten aikaa harrastaa, Närhi toteaa.

Kuka tahansa voi tulla yhdistyksen jäseneksi.

–Joidenkin paikkakuntien harrastuspohjaisiinkin taideyhdistyksiin täytyy hakea, mutta meillä kaikki pääsevät mukaan. Minusta on hienoa asia, että kaikille annetaan mahdollisuus eikä jarrutella heti alussa. Sitä ei ikinä tiedä, millaisen kipinän sitä saa ja voi luoda vaikka mitä. Ei tarvitse jännittää, ettei olisi tarpeeksi hyvä liittymään. Rohkeasti mukaan vaan, Närhi kannustaa.

Yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus osallistua myös Uudenmaan Kuvataidejärjestöt ry:n näyttelyihin. Tänä vuonna yhdistyksen vuosinäyttely pidetään marraskuussa Hangossa.

–Vuosinäyttelyssä on ollut aina mukana myös lohjalaisia, Närhi sanoo.

Lohjan taideyhdistyksen historia yltää vuosikymmenten taakse, ja ennen koronaa vuonna 2019 ehdittiin juhlia 60-vuotissyntymäpäiviäkin. Seuran toimintaan kuuluu kursseja sekä avoin ateljee -toimintaa. Parillisina lauantaina 12.00–14.30 piirretään elävästä mallista. Akvarellimaalaus puolestaan alkaa lokakuussa. Ensimmäisen kerran maalataan 30.10. ja toisen 27.11. klo 10.00–13.00. Avoin ateljee on avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 10.00–14.00. Silloin Kässän talolle voi tulla maalaamaan itsekseen.

–Kässän talo on ihana, inspiroiva ympäristö! Närhi hehkuttaa.

SMS

Liisa Kanniaisen öljyväriteos Kävelyllä.