Lohjan Teatterin esityskausi syksy 2020 – kevät 2021 tarjoilee laajan kattauksen teatterielämyksiä, joista riittää nähtävää ja koettavaa moneen makuun. Lokakuussa ensi-iltansa saa ajankohtainen ja koskettava musikaali Viulunsoittaja katolla, tammikuun lopussa lavalle marssii norjalaiseen bestseller-romaaniin pohjautuva humoristinen draamakomedia Elling ja maaliskuussa on vauhdikkaan Saapasjalkakissan seikkailut -lastennäytelmän vuoro.


Anatevkan kylä herää eloon Lohjalla
Toisen maailmansodan päättymisen 75-vuotispäivää oli tarkoitus juhlistaa joka puolella maailmaa näyttävästi, mutta koronaepidemian vuoksi kaikki suuret juhlallisuudet peruttiin. Juhlavuoden kunniaksi Lohjan Teatteri tarjoaa kuitenkin lokakuussa tutun, rakastetun, paljon toivotun Josep Steinin musikaalin Viulunsoittaja katolla. Sanomaltaan erittäin ajankohtainen musikaali viihdyttää yhä edelleen huumorillaan ja liikuttaa upealla musiikillaan. Vaikka tarina on komiikansävytteinen, muistuttaa se ajankohtaisuudellaan ja tuo mieleen uutiskuvat aitojen takana odottavista pakolaislapsista.

Vuonna 2008 Lohjan Teatteri teki suurponnistuksen ja valmisti saman musikaalin Lohjan Museon pihalle. Silloin tämä vuoteen 1905 sijoittuvan juutalaisperheen kertomus saavutti hurjan suosion sateisesta kesästä huolimatta ja tavoitti yli 3 000 katsojaa 12 esityksen aikana.

–Koska esityskausi oli lyhyt ja katsomopaikkamäärä rajallinen, päätimme puhaltaa tänä syksynä jälleen henkiin upean musikaalin tällä kertaa sisätiloihin ja osaksi uudella miehityksellä. Mukana on tälläkin kertaa suuri joukko taitavia ja tuttuja harrastajanäyttelijöitämme, jotka antaumuksella heittäytyvät musikaalin vietäväksi. Ammattitason musiikkinauhoista vastaavat totutusti Tuomas Törmi ja Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston opiskelijat, kertoo Lohjan Teatterin johtaja-ohjaaja Sari Niinikoski.


Ellingin tarina liikuttaa ja naurattaa
Kevätkauden draamakomediana nähdään Axel Hellsteniuksen kirjoittama sympaattinen Elling. Ingvar Ambjörsenin menestysromaanina ja elokuvanakin tuttu Elling on lämminhenkinen tarina kahdesta ystävyksestä, jotka yrittävät sopeutua yhteiskuntaan pitkän sairaalajakson jälkeen. Näytelmä herättää myös kysymyksiä. Kuinka paljon joukossamme onkaan ihmisiä, joille pelkän ulko-oven avaaminen ventovieraille on iso asia, puhumattakaan puhelimeen vastaamisesta?

Norjalaisen kirjailijan bestseller-romaaniin pohjautuvaa näytelmää on esitetty ympäri maailmaa ja sen suosio perustuu juuri humoristiseen tarinaan, joka yhtä aikaa liikuttaa ja naurattaa. Tässä ajassa myös näiden ihmiskohtaloiden ääni on saatava entistä lujemmin kuulumaan. Tämä tarina vahvistaa, että tietynlainen hulluuskin voi olla rikkautta.

Saapasjalkakissa seikkailee vihdoinkin
Huolella ja suurella rakkaudella valmistettu lastennäytelmä Saapasjalkakissan seikkailut jouduttiin koronapandemian takia siirtämään tältä vuodelta keväälle 2021. Ensi maaliskuussa lapsiperheet ja koululaisryhmät pääsevät vihdoin nauttimaan Lohjan Teatterissa tuon hullunkurisen kissan seikkailuista.

–Harvoin on harmittanut niin paljon, kun suuren katsojamäärän ennakkovaraukset piti pistää jäihin keväällä 2020. Toivon kipinä syttyi kuitenkin täyteen liekkiin, kun suurin osa rakkaista katsojistamme siirsi varauksensa tulevalle keväälle, Niinikoski kiittelee.

–Odotammekin innolla saman työryhmän kanssa, että pääsemme vihdoin esittämään huikean satuseikkailun riemukkaalle yleisöllemme.
Kaikista Lohjan Teatterin tulevan esityskauden ohjauksista vastaa Sari Niinikoski, lavastuksista lavastaja Jyrki Kakko ja puvustuksista puvustaja Kati Heikkinen.

Saapasjalkakissan seikkailut siirtyvät koronapandemian vuoksi ensi vuoden keväälle. (Kuva: Sari Niinikoski, Lohjan Teatteri)Kulttuurielämän voimaannuttava vaikutus
–Koronaviruksen aiheuttama pandemia on pitänyt koko maailmaa otteessaan jo kuukausien ajan. Emme vielä tässä vaiheessa edes tiedä, miten paljon inhimillistä ja taloudellista tuhoa se saa aikaan. Varmaa kuitenkin on, että kulttuuriväki odottaa jo enemmän kuin innokkaana avaamaan ovensa eri-ikäisille katsojille, Niinikoski toteaa.

–Eläkeläiset, joita pandemian aikana olemme kovasti yrittäneet suojella, ovat syyskaudella enemmän kuin tervetulleista kokemaan taas riemastuttavia yhteisöllisiä kokemuksia katsomoissa. Kasvomaskeilla, turvaväleillä tai ilman, riippuen sitten taas tuon ajan ohjeistuksista.

–Odotamme myös jo kovasti lapsia ja nuoria viihtymään sekä harrastustoiminnassa lukuisilla näyttämöillä että esityksissä innokkaina katsojina.

–Ja tietenkin myös me keski-ikäiset, joilla elämä valitettavan usein pyörii pelkän työn ympärillä, tarvitsemme kipeästi nyt hengen ravintoa pysyäksemme selväjärkisinä laman keskellä, joka on väistämätön ja kaikki voimat helposti vievä.

Niinikoski arvelee, että pandemian aiheuttamia henkisiä ja taloudellisia kolhuja paikataan vielä pitkään.

–Siinä juuri kulttuurielämällä on vahva voimaannuttava ja parantava vaikutus. Yhteisöllisyys, toisista ihmisistä huolehtiminen ja talkootyö korostuvat entisestään ja arvot ovat nyt vihdoin toivottavasti jossain muussakin kuin rahassa. Vain siten voimme kääntää tämän katastrofaalisen tilanteen voitoksi ja juhlia vuoden 2020 loppua, hän summaa.

Yhteisöllinen musiikkivideo Taivaankannen takana
Yhteisöllistä sanomaa juhlistetaan Lohjan Teatterissa myös uuden musiikkivideon, Taivaankannen takana, kautta. Videolla nähdään Lohjan Teatterin harrastajanäyttelijöitä sekä henkilökuntaa. Musiikin kappaleeseen on säveltänyt Joni Pitkonen, sanoitus on Sari Niinikosken ja video on Aivar Andrejevin käsialaa. Hauskaa videoa pääset kurkistamaan osoitteessa https://youtu.be/yMHcuzfG4gY.