Jos teatteri kiinnostaa yhtään, kannattaa nyt olla hereillä. Tarjolla on voimakas ja kantaaottava musiikkinäytelmä Loska, joka jättää tuskin ketään kylmäksi. Ainutlaatuista juuri tässä näytelmässä on se, ettei teos ole ammattilaisten eikä harrastajanäyttelijöiden kädenjälkeä, vaan Lohjan Yhteislyseon lukion opiskelijoiden yhteisprojekti. Opiskelijat ovat tehneet itse kaiken käsikirjoituksesta ja sävellyksistä lähtien. Näytelmän tekemiseen on osallistunut kaikilta vuosikursseilta yhteensä noin 60 koulun opiskelijaa sekä opettajia. Teatterin ammattilaisina mukana ovat vain ohjaaja Anna Rimpinen ja valosuunnittelussa avustanut Veikko Aallonhuippu. Näytöksissä opiskelijat hoitavat kuitenkin itse myös valo- ja äänitekniikan.
Loska on musiikkinäytelmä vallankäytöstä, riippuvuudesta, manipuloinnista, vapaudesta, äidin rakkaudesta ja perheen merkityksestä. Suuret teemat ja nuoret näyttelijät luovat teokseen koskettavan asetelman. Loska sijoittuu tulevaisuuden kuviteltuun maailmaan, mutta sen tapahtumat eivät ole ollenkaan kaukaa haettuja, päinvastoin ne herättävät miettimään niin historiaa kuin maailman tilannetta nyt ja tulevaisuudessakin. Itsensä voi yllättää pohtimasta esimerkiksi sitä kenellä valta on ja miten sitä käytetään? Mistä syntyvät kapinat ja mitä vapaus merkitsee ihmisille? Synkkienkin aiheiden keskellä pilkahtavat kuitenkin niin rakkaus, toivo kuin repliikkeihin kirjoitettu huumorikin. Katsojat pääsevät myös jännittämään penkeissään tarinan loppuratkaisua.

Positiivista virtaa koko Lohjalle
Musiikin opettaja Matteus Mykkänen kertoo, että ison teatteriproduktion toteuttaminen on ollut lukiolla haaveissa jo pidemmän aikaa.
–Tällainen projekti antaa tekijöilleen ihan erilaisen oppimiskokemuksen kuin tavallinen koulutyö. Tämä on tiimityötä, jossa jokaisella on tärkeä osansa. Opiskelijat pääsivät myös näkemään, miten teatteriproduktio syntyy, hän sanoo.
–Olemme eläneet haastavaa aikaa koulurakennuksen kanssa ja joutuneet siirtymään väistöön. Se on vaatinut olosuhteisiin sopeutumista, joten halusimme vastapainoksi jotain tuomaan positiivista virtaa. Halusimme myös tehdä jotain hienoa, esittävää koko Lohjalle, Mykkänen jatkaa.
Nuoria ei ole tarvinnut patistaa eteenpäin projektin parissa, vaan ideoita on tullut enemmän kuin on voitu hyödyntää.
–Opiskelijoissa on valtavasti luovuutta. Halusimme tuoda sitä esille tämän projektin muodossa, sanoo Mykkänen.
Ohjaaja Anna Rimpinen uskoo, että näytelmä vetää yleisöä.
–Meillä on ihanat nuoret ja hyvää tekemistä lavalla. Tämä on nuorten käsialaa, jotain uniikkia, mitä ei ole ennen nähty. Olen yllättynyt, jos tämä ei kiinnosta lohjalaisia.
On hienoa nähdä, millaista jälkeä opiskelijat ovat saaneet aikaiseksi kouluprojektin muodossa. Opiskelua ei aina mielletä kovin innostavaksi, mutta tästä projektista innostus kyllä näkyy. Jotain uudenlaisesta oppimismenetelmästä kertoo sekin, että kun projektista lähetettiin viestiä tuleville lukiolaisille eli silloisille yhdeksäsluokkalaisille, kiinnostus heräsi jo silloin ja jotkut jopa valitsivat Lohjan Yhteislyseon lukion opiskelupaikakseen kyseisen projektin vuoksi. Projekti on myös lähentänyt opiskelijoita.
–Kun tulin lukioon, en tuntenut ketään, mutta tässä projektissa olen tutustunut uusiin ihmisiin ja saanut kavereita. Vaikka tekee virheitä, täällä ei syyllistetä ja sanota, että pitää olla parempi, jos haluaa olla mukana, kertoo opiskelija Helmiina Raninen.

Miten Loska syntyi?
Projekti sopii hyvin opetussuunnitelman mukaiseen monialaiseen oppimiseen, sillä siinä yhdistyvät eri oppiaineet. Näytelmä on syntynyt äidinkielen, musiikin, liikunnan ja kuvataiteen soveltavilla kursseilla. Useiden eri oppiaineiden hyödyntäminen näkyy näytelmässä hienosti. Varsin onnistuneesti on käytetty mm. tanssia ja äänimaailmaa, jotka luovat tarinaan niin tunnelmaa kuin taiteellisuuttakin.
Alkunsa näytelmän sai viime keväänä. Ideoinnin pohjalta luovan kirjoittamisen opiskelijat työstivät näytelmän käsikirjoituksen ja laulujen sanoitukset. Syksyllä työhön pääsivät sävellyskurssilaiset sekä koreografioiden suunnittelijat. Samalla aloitettiin lavastuksen, puvustuksen ja muun visuaalisen ilmeen suunnittelu sekä näyttelijöiden harjoitukset. Keväällä näyttelijät, tanssijat ja visuaalisen puolen toteuttajat ovat jatkaneet aherrustaan ja bändi aloittanut harjoittelun.
–Opiskelijat ideoivat, mitä aiheita he haluaisivat käsitellä näytelmässä. Sen pohjalta yhdisteltiin teemoja ja kirjoitettiin näytelmä yhdessä, kertoo äidinkielen opettaja Hanna Pakarinen.
–Oli kivaa, että mukana oli paljon ihmisiä, eikä käsikirjoitusta tarvinnut tehdä yksin muiden kouluhommien lisäksi, kommentoi opiskelija Anna Nieminen, joka osallistui käsikirjoituksen tekoon tietokoneen välityksellä, koska hän ei sisäilmaongelmien vuoksi pystynyt olemaan lukiossa.
Musiikki luotiin sävellyskurssilla.
–Poimimme käsikirjoituksesta kohtauksia ja mietimme, millaisia musiikillisia teemoja voitaisiin käyttää syventämään tunnelmaa ja sitä kokemusta, joka katsojille välittyy, Mykkänen avaa.
Osa nuorista on opiskellut musiikkiopistossa pienestä saakka, toiset taas ovat itse oppineita soittajia.
–Oli uskomatonta katsella, mitä työskentelyn pohjalta syntyi. Materiaali on todella rikasta, avaa Mykkänen.
Kuvaamataidon tunneilla taas pohdittiin näytelmän visuaalista puolta.
–Mietimme, millaisilla eri elementeillä ja värien esiin tuonnilla, saamme luotua tarinan maailman, sanoo kuvaamataidon opettaja Riikka Anttonen.
–Oli kivaa, kun saimme suunnitella lavasteita ja asuja ja tuoda omaa näkemystä esille, kommentoiopiskelija Julia Viljamaa.
Mykkänen muistuttaa, että yksi teatterin tärkeimmistä tehtävistä on herättää katsojat ajattelemaan asioita ja peilaamaan niitä tähän yhteiskuntaan ja maailman, jossa elämme. Tuon kyseisen tehtävän Loska täyttää varmasti.

Mukana melkoinen joukko opiskelijoita
Näytelmä syntyi melkoisen tekijäjoukon yhteistyönä: Käsikirjoituskurssi: Ingman Ellen, Kortelainen Mikko, Kumpulainen Janina, Lönnqvist Frida, Nieminen Anna, Nuutinen Meeri, Puganen Niklas, Repo Teemu, Savisalo Elias ja Sundvall Jami. Sävellyskurssi: Ahola Ronja, Casagrande Venla, Halonen Pyry, Nikola Reima, Puganen Niklas, Savisalo Elias, Sundvall Jami, Utriainen Tuukka, Vesimäki Anna ja Vesimäki Jenny.
Tanssijat ja koreografit: Aittola Verna, Huuskonen Mira, Kopra Iida, Luokkakallio Anna, Niemelä Pihla, Puttonen Eveliina ja Vuorinen Tuulia.
Visu-tiimi: Karjalainen Nea, Kieksi Kia, Kortelainen Mikko, Laakso Laura, Lähde Emilia, Niemi Trizzia, Nuutinen Meeri, Perttula Sanni, Viljamaa Julia ja Vuorinen Tuulia.
Näyttelijät: Bertschi Laura (kapinallinen), Eriksson Emilia (työntekijä), Hämäläinen Venla (työntekijä, kapinallinen), Karhu Anni (työntekijä, luutnantti), Kopra Iida (kertoja), Kumpulainen Janina (kapinallinen), Kuvaja Maria (KaLa), Nikola Reima (Gatus), Nuutinen Miikael (Valve), Nuutinen Milja (kapinallinen), Raninen Helmiina (kapteeni), Teuronen Jesperi (kenraali Samael) ja Viljamaa Julia (rouva).
Tekniikkatiimi: Aaro Nurmiranta (miksaus), Veikko Karasmäki (miksaus) ja Joonas Pirttimaa (valot).
Loskan ensi-ilta on pe 10.5. klo 19.00. Muut esitykset: la 11.5. klo 17.00 ja su 12.5. klo 15.00. Esityspaikka: Laurentius-sali. Esitys kestää noin tunnin. Liput ennakkoon Lohjan ja Nummelan Prismoista, Lohjan matkailusta, Lohjan kaupungintalolta ja NetTicketistä.
SMS
