Luksiassa on tänä syksynä alkanut ensimmäinen urheiluhieronnan erikoisammattitutkintoon (EAT) tähtäävä koulutus. Hieronnan ammattitutkinnon Luksiassa on voinut opiskella jo vuodesta 1994, mutta nyt tuota osaamista on mahdollisuus syventää. Urheiluhieronnan osaamisala (EAT) on tarkoitettu henkilöille, joilla on jo pohjalla hieronnan ammattitutkinto.
–Koulutus on ollut suunnitteilla jo useamman vuoden ajan, mutta nyt se saatiin alkuun. Ensimmäinen ryhmä aloitti syyskuussa. Koulutus on tarkoitettu valmiille, koulutetuille hierojille, jotka ovat jo tehneet hieroja työtä ja tekevät sitä myös koulutuksen aikana. Opiskeluista he vievät työhönsä lisäoppeja ja harjoittelevat samalla näitä uusia asioita, avaa opettaja Minna Karhapää Luksiasta.
Vaikka kyseessä on urheiluhieronnan erikoisammattitutkinto, urheiluhieronta antaa eväitä myös esimerkiksi kuntoilijoiden hierontaan.
–Kaikki voivat hyötyä urheiluhieronnasta. Urheiluhieronta ei automaattisesti tarkoita kovaa ja epämiellyttävää hierontaa, vaan hieronnassa käytetään urheiluhieronnan otteita ja se sovitetaan kuluvaan harjoitus- tai kilpailukauteen. Taitava hieroja huomioi aina asiakkaan tarpeet, myös sen kuinka voimakkaasti tai kevyesti kannattaa hieroa, Karhapää avaa.
Urheiluhieronnan EAT:n osat käsittelevät urheilija lihashuoltoa, ylä- ja alaraajakipuisen potilaan toimintakyvyn edistämistä sekä faskiahierontaa. Koulutus kestää noin 1,5 vuotta. Lähiopetusta on parina päivänä kuukaudessa.
–Ne päivät ovat tiivistä opiskelua ja harjoittelua. Muuten opiskelu tapahtuu itsenäisesti etänä ja uusia oppeja omaan työhön viemällä, Karhapää sanoo.
Seuraavan urheiluhieroja EAT -koulutuksen ajankohtaa ei ole vielä vahvistettu, mutta se alkaa luultavasti sen jälkeen, kun ensimmäinen ryhmä on valmistunut kevääseen 2023 mennessä.

Olisiko hieronta minun juttuni?
Jos hierojan työ kiinnostaa, mutta koulutusta ei vielä ole, voi hierojan ammattitutkintoa hakea opiskelemaan vaikka saman tien. Haku on avoinna 19.11. saakka. Ennakko-osaamista ei tarvita, vaan kiinnostus alaa kohtaan riittää.
–Ihan toiselta alaltakin voi tulla. On hyvä, jos on kiinnostunut hoitotyöstä ja palveluammatista ja haluaa tukea ihmisten hyvinvointia. Suurin osa hierojista työskentelee yrittäjinä, mikä antaa vapauden valita, milloin työtään tekee, Karhapää sanoo.
Kädentaitojen lisäksi koulutuksessa opiskellaan paljon esimerkiksi ihmisen anatomiaa. Moni saattaa ajatella, että hierojan työ on kovin raskasta. Karhapää toteaa, että kyseessä on toki fyysinen seisomatyö, joten hyvä kunto helpottaa. Kovia näppivoimia ei silti tarvita, vaan kyse on oikeasta tekniikasta. Hän muistuttaa, että työhön kuuluu myös paljon muutakin kuin hierontaa.
–Esimerkiksi lämpöhoitoja, passiivisia venytyksiä, nivelten mobilisointia sekä keskustelua terveellisistä elämäntavoista.
Luksian opiskelijat pitävät koululla hierontaklinikkaa.
–Se on hyvin suosittu. Opiskelijat tekevät hyvää työtä edullisesti. Hierontajaksojen ajankohdat löytyvät mm. Luksian nettisivuilta tai Instagramista. Voi myös ottaa yhteyttä ja sopia ajan, jos haluaa kysellä enemmänkin koulutuksesta, Karhapää vinkkaa.
SMS
