Lohjan Liitokiekkoilijoiden Toni Nurkkala (vas), Juuso Hirvonen ja Janne Toivonen pelaamassa frisbeegolfia Aurlahdessa.

 

Frisbeegolfin suosio on kasvanut viime vuosina ja ratoja on putkahdellut yhä enemmän ympäri Suomea. Yksi niistä, Laakspohja Disc Golf Course -rata, sijaitsee Lohjan Lempolassa. Kyse on 18-väyläisestä metsäradasta, jonka Lohjan Liitokiekkoilijat ry perusti vuonna 2015.

Suomen Latu tuki silloin ratojen perustamista ja Lohjan seurakin (Lohjan Seudun Latu) alkoi puuhata rataa, kertoo Riku Loman Lohjan Liitokiekkoilijoista.

Samaan aikaan perustettiin myös Lohjan Liitokiekkoilijat ry, joka lähti rakentamaan frisbeerataa.

-Itselläni ajatus frisbeegolfradasta oli muhinut jo yhdeksän vuotta. Saimme äkkiä kasaan kourallisen väkeä ja rata tehtiin talkoo voimin. Siinä vaiheessa seurakin sai tuulta purjeisiin. Lohjalla oli paljon harrastajia, jotka olivat aiemmin käyneet mm. Nummelassa ja Karjaalla, Loman kertoo.

Tällä hetkellä Lohjalla on ratoja Lempolan lisäksi Kisakalliossa ja Routiolla. Radat ovat 9-väyläisiä. Myös Sammattiin on tulossa frisbeegolfrata.

Loman kertoo, että Lohjalla on useita satoja frisbeegolfin harrastajia, joista toistasataa kuuluu myös Lohjan Liitokiekkoilijoihin.

-Moni ei kuulu seuraan, vaikka kannattaisi, koska silloin saa alennusta kiekoista ja tukee myös ja ratojen ylläpitoa, Loman sanoo.

Yhteisöllisyys on iso osa lajia, vaikka frisbeetä voi toki yksinkin heittää.

-Seuramme on aktiivinen ja yhteisöllisyys on voimakasta. Jäsenet esimerkiksi siivoavat ratoja ja ovat mukana talkoissa, mikä antaa virtaa seuran hallituksellekin edistää lajin harrastamista Lohjalla, Loman kiittää.

 

Harrastamisen helppous vei lajin pariin

Loman on harrastanut frisbeegolfia jo 13 vuotta. Lajin aloittamisen ja harrastamisen helppous houkuttelivat hänet frisbeegolfin pariin.

-Aloitin vuonna 2005, ja hyvin nopeasti myös nykyinen vaimoni lyöttäytyi seuraan. Olemme harrastaneet sitten yhdessä, Loman kertoo.

Hän arvelee, että frisbeegolfin viehätyksen takaa löytyy se sama onnistumisen tunne kuin monessa muussakin lajissa.

-Onnistumisen tunne tulee siitä, kun saa sen läpyskän lentämään niin kuin haluaa, Loman muotoilee.

-Myös luonto koukuttaa. Arjen murheet ja huolet unohtuvat, kun ottaa kiekon käteen ja menee metsään. Lisäksi se on sosiaalinen tapahtuma.

Lohjan Liitokiekkoilijoiden Jarno Pesonen heittämässä frisbeetä.

 

Frisbeegolfin suosio on kasvanut voimakkaasti

Frisbeegolf sai alkunsa 1970-luvulla Yhdysvalloissa, ja Suomeen ensimmäinen rata tehtiin 1980-luvun alussa. Frisbeegolfin suosio on kasvanut vauhdikkaasta viimeisen kymmenen vuoden aikana.

-Kun aloitin, Suomessa oli 90 rataa. Nyt niitä on jo yli 600 ympäri maata, Loman sanoo.

Hän arvelee, että suosion takaa löytyy useampikin syy.

-Aloittaminen on helppoa. Jokainen osaa heittää frisbeetä jotenkin. Kehitystä tapahtuu nopeasti ja heitoista saa pidempiä ja tarkempia. Lisäksi tämä on hyvin rento laji, vaikka nimessä on golf. Esimerkiksi mitään pukukoodia, jäykkää etikettiä tai kierrosmaksuja ei ole.

Aloittaminen on myös edullista.

Startata voi vaikka kympillä ja ostaa yhden kiekon.

Edullisen lajista tekee myös se, että suurin osa Suomen frisbeegolfradoista on maksuttomia. Ne ovat silti kustannustehokas liikuntaratkaisu myös kuntien kannalta.

Radan perustamiskustannukset ovat maltilliset, joten kaupungit ja kunnat ovat kiinnostuneita panostamaan ratoihin ja lisäämään siten ihmisten liikuntamahdollisuuksia. Seurat hoitavat ratojen ylläpidon, joten radat ovat kunnille kustannustehokkaita liikuntapaikkoja, Loman jatkaa.

 

Rohkeasti radalle

Loman korostaa, että frisbeegolf sopii kaikille esimerkiksi ikään tai sukupuoleen katsomatta. Hän kertookin, että radoilla näkee monenlaista väkeä lapsista vanhempiin herrasmieskerhoihin.

-Fyysisen rasituksen määrä riippuu radasta eli onko siinä paljon mäkiä. Lempolan radalla on korkeuseroja sen verran, että tulee lämmin, mutta ei se rankimmasta päästä ole. Paljon löytyy myös leppoisia puistomaisia ratoja.

Frisbeegolf on hyvä liikuntalaji monenkuntoisille.

-Siinä tulee ihan ohimennen käveltyä parituhatta askelta, Loman toteaa.

Frisbeegolfiin voi tutustua vaikka Lohjan Liitokiekkoilijoiden kautta. Seura järjestää mm. viikkokilpailuja joka keskiviikko.

-Sieltä aloittelijatkin saavat vinkkejä esimerkiksi tekniikasta ja säännöistä, Loman sanoo.

Lisäksi järjestetään isompia, virallisia kilpailuja, tyky-päiviä yrityksille sekä tapahtumia, kuten suklaamunajahtia pääsiäisenä ja joulukalenteri ennen joulua. Vuoden kohokohta on toukokuussa järjestettävä fribathlon.

-Siinä frisbeetä heitetään auringonnoususta laskuun saakka. Bussilla kierretään pop up -ratoja. Osallistujat eivät tiedä etukäteen, minne mennään, Loman avaa.

SMS