Katja Juholan ja Satu Kalliokuusen Luonto ja ihminen -näyttely on esillä Galleria Lutsissa 25.9. saakka.

Juholan värikkäät grafiikat pohjautuvat performanssiin, joka syntyi yhteisötaiteellisen kokemuksen seurauksena. Siinä hän käsitteli ihmisen suhdetta muihin elollisiin olentoihin. Kokonaisuudessa ihmisen henkilökohtainen ja paljas emotionaalinen suhde metsään ja biodiversiteetin häviämiseen nousee keskiöön. Metsä ei ole vain ihmistä varten, vaan siellä asuu moninainen joukkio.

Näyttelyssä Juholalta on esillä lisäksi videoteos Metsä / Forest 2021 (10min 31 sec). Se koostuu keskusteluista, joita käytiin osallistujien kanssa ISEAS-symposiumin aikana.

Juhola on suomalainen kuraattori ja kuvataiteilija. Taiteessaan hän on lähtökohtaisesti taidemaalari, mutta on viime vuosina keskittynyt yhä enemmän myös eri tekniikoihin, kuten valokuvaan ja videotaiteeseen, installaatioihin ja performansseihin. Myös yhteisötaide on lähellä hänen sydäntään. Parhaillaan hän on tohtorikoulutettavana Lapin Yliopistossa.

Juhola toimii Länsi-Uudenmaan taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtajana ja on myös kansainvaälisen ISEAS Finland -yhteisötaidesymposiumin kehittäjä ja johtaja sekä kuraattori. Juhola on viime vuosina siirtynyt taiteessaan aktivistiseen toimintaan, sillä hän näkee omalla toiminnallaan mahdollisuuksia vaikuttaa todellisuuteen. Taide on hänelle esineiden sijaan tärkeä tekemisprosessi ja hänen peruspyrkimyksensä kumpuavat yhdenvertaisuuden periaatteista sekä ekologisesta elämäntavasta.

Katja Juholan teos Pöllö ja minä.

Teoksia ihmisen suhteesta ympäröivään maailmaan

Satu Kalliokuusi käsittelee aina teoksissaan ihmisen suhdetta ympäröivään maailmaan ja myös toisin päin. Tähän yhteisnäyttelyyn Katja Juholan kanssa hän on tuonut erilaisia tunnetiloja kuvaavia mustepiirroksia ihmisistä. Kalliokuusi on vuosia piirtänyt alastonmallia joka keskiviikko akateemikko ja taiteilija Outi Heiskasen kokoamassa Taivaallinen Akatemia nimisessä piirustusryhmässä. Ryhmä on aloittanut aikoinaan Heiskasen kotona Lallukassa Helsingissä, mutta Heiskasen väistyttyä aktiiviuraltaan ryhmä kokoontuu yhden ryhmän jäsenen työhuoneella.

Kalliokuusi on työskennellyt kuvataiteilijana ja taidemaalarina vuodesta 1998 ja pitänyt useita yksityisnäyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä osallistunut runsaasti yhteisnäyttelyihin useiden vuosien ajan mm. Virossa, Saksassa ja Ruotsissa. Hän on taiteilijana toiminut myös useissa yhteisöllisissä projekteissa sekä Helsingissä että Lapin läänissä. Hän toimii kuraattorina Saimaan Taideluola Retretissä sekä Art Äkäslompolo taiteilijayhteisössä Kolarissa. Kalliokuusi on Helsingin taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtaja ja hän on sekä Helsingin että Lapin taiteilijaseuran jäsen ja Taidemaalariliiton varsinainen jäsen.

Galleriassa noudatetaan yleisiä koronaohjeistuksia. Galleria on avoinna ti-pe klo 14.00–18.00 ja la klo 10.00–14.00.

Satu Kalliokuusen teos Miete.