Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Luonto veistäjässä -dokumentti raottaa taiteilijan arkea

ympäristötaide

Luonto veistäjässä -dokumenttivideofilmi esitetään Lohjan pääkirjastossa 8.5. kello 18.00. Videofilmi käsittelee kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jenni Tieahon taiteellista työskentelyä ja elämää. Tuttuja maisemiakin näkyy, sillä videofilmissä liikutaan paljon Lohjan seudulla.

Dokumentti on valmistunut 2018 syksyllä. Luonto veistäjässä -videofilmi on kuvanveistäjä Barbara Tieahon kuvaama ja ohjaama dokumentti tyttärestään kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jenni Tieahosta. Luonto veistäjässä on Barbara Tieahon viides videoelokuva, kuvataiteilijana hän on toiminut viimeiset 36 vuotta. Barbara Tieaho on valmistanut myös useita installaatioita, joiden osana on ollut videofilmejä. Alun perin tyttären kuvaamisen pohjalta ei ollut kuitenkaan tarkoitus syntyä dokumenttia.

–Äiti vain halusi kuvata materiaalien keräämistä, veistosten kuljettamista ja pitämiäni näyttelyitä. Sanoin, että kuvaa vaan, kertoo Jenni Tieaho.

–Halusin vain ottaa talteen Jennin työskentelyä, kuvata hänen tuotantoaan ja suhdettaan luontoon, sanoo Barbara Tieaho.

Dokumentti on kuvattu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuosien varrella materiaalia kertyi noin 30 tuntia, joista lopulta 50 minuuttia päätyi dokumenttiin. Se raottaa katsojalle ovea taiteilijan maailmaan ja kutsuu tutustumaan hänen elämäänsä niin arkisen puurtamisen kuin juhlahetkienkin kautta.

Jenni Tieahon luonnonmateriaaleista rakentuvat ympäristötaideteokset ovat tuttuja monille lohjalaisille. Niitä on ollut esillä mm. Tytyrin Elämyskaivoksessa ja Lohjan pääkirjastossa. Teokset
ovat usein kookkaita, kuten kuusi metrisiä myyttisiä pajuveneitä tai luonnollisessa koossaan olevia piehtaroivia koivuntuohikylkisiä hevosia. Taidetyötään Jenni Tieaho on tehnyt kaksikymmentä
vuotta, punonut ja sitonut kuin hämähäkki.

Dokumentti on herättänyt kiinnostusta
Aiemmin dokumentti on ollut katsottavan mm. Ison Omenan kirjastossa Espoossa sekä Sellossa.

–Dokumentin jälkeen keskustelimme yhdessä dokumentista heränneistä kysymyksistä. Katsojat kyselivät paljon teosten materiaaleista, käsittelystä ja teosmateriaalin keräämisestä. Luonnonmateriaalilla työstäminen tuntui kiehtovan. Katselijat olivat kiinnostuneita, osallistuvia kysymyksillään ja innostuneita, Jenni Tieaho kertoo.

Luonto veistäjässä -työryhmään kuuluvat Barbara Tieaho (ohjaus ja kuvaaminen), Ilkka Pitkänen (editointi), Johanna Pitkänen (sävellys), Satu Nieminen (äänisuunnittelu ja äänen jälkityöt) ja Jenni Tieaho (proosarunot, tekstit ja puheääni).

Esitykseen on vapaa pääsy. Taiteilijadokumentti on kestoltaan 50 minuuttia. Videofilmin esityksen jälkeen on mahdollista keskustella filmistä ohjaajaBarbara Tieahon ja ympäristötaiteilija Jenni Tieahon kanssa.

Jenni Tieaho kotkansiipipalttoossa.