Lohjan kaupunginorkesterinMozartin Requiemia esitetään tiistaina 29.10. kello 19.00 Tammisaaren kirkossa ja perjantaina 1.11. kello 19.00 Vihdin kirkossa. Konserteissa kuullaan Suomen eturivin solisteja: Tuuli Lindeberg (sopraano), Essi Luttinen (mezzosopraano), Juho Punkeri (tenori) ja Jari Parviainen (basso), Vihdin kamarikuoro ja Laurentius-kuoro. Konsertin johtaa Jorma Hannikainen.

Mozartin Requiem on ehkä maailman esitetyin sielunmessu. Mozart työskenteli sen parissa kuolinvuotenaan 1791. Teoksen viimeisteli kuitenkin pääasiassa Franz Xavier Süssmayr, ja se valmistui lopullisesti seuraavana vuonna. Teoksen tilasi heinäkuussa 1791 kreivi Franz von Walsegg zu Stuppach, joka halusi kunnioittaa, sillä nuorena kuolleen vaimonsa muistoa. Tuolloin ei tekijänoikeuksia tunnettu, joten kreivin oli tarkoitus esittää antamaansa palkkiota vastaan teos omana sävellyksenään.

Marraskuun lopulla säveltäjä sairastui vakavasti. Joulukuun 4. päivän iltapäivänä Mozart tunsi itsensä niin terveeksi, että esitti ystäviensä kanssa osia keskeneräisestä teoksesta, mutta jo samana iltana hänen tilansa huononi jälleen ja hän kuoli 5.12.

Säveltäjän vaimo Constanze antoi teoksen viimeistelyn Mozartin entisen oppilaan Süssmayrin käsiin. Süssmayr orkestroi teoksen Kyriestä eteenpäin, viimeisteli Dies iraen Lacrimosa-jakson 22 uudella tahdilla ja sävelsi sielunmessun puuttuvat osat eli Sanctuksen, Benedictuksen ja Agnus Dein. Viimeiseen osaan, Communioniin, hän kierrätti teoksen alusta kahta Mozartin säveltämää osaa. Süssmayr ja Constanze sanoivat tämän tapahtuneen Mozartin ohjeiden mukaan. Monet ovat kuitenkin epäilleet, että Mozart ei olisi halunnut toistoja teokseen. Oli miten oli, vaadittu viimeistely tehtiin reilussa viikossa, jotta leski sai kreivin lupaaman palkkion kokonaisuudessaan. Kreivi Walsegg-Stuppach esitti Requiemin omana sävellyksenään Anna-vaimonsa muistoksi 14.12.1793.

Liput ennakkoon NetTicket ja ovelta tuntia ennen konserttia.