Eliina Hurtigin Lintujentiet-näyttely pohtii ihmisten välisiä etäisyyksiä ja välimatkoja maalausten kautta. Näyttelyn teokset ovat syntyneet viimeisen vuoden aikana. Esillä on kaksi suurta maalausta ja yhdeksän pienempää.

–Tämä on aika ilmavasti ripustettu näyttely, jossa on hyvin värikylläisiä, puoliabstrakteja teoksia. Teoksissa on mukana myös maisemallisuutta ja niissä voi nähdä hahmoja, joten tarttumapintaa esittäväänkin maalaukseen on. Värit ilmentävät tunteita ja tunnelmia, Hurtig kuvailee.

–Pohdin maalauksissani välimatkoja ja etäisyyksiä ihmisten välisten etäisyyksien kautta. Sitä, miten voi päästä todella lähelle jotain ihmistä ja sitten voikin tulla yhtäkkiä vuori väliin. Miten toisen ihmisen tavoittaa? Käsittelen tässä näyttelyssä omista elämänkokemuksesta lähteviä aiheita maalauksen keinoin.

Entä linnut, miten ne päätyivät mukaan?

–Ajatus lähti linnuntiestä, joksi on nimetty lyhin reitti paikasta toiseen. Linnut vain nousevat vahvoille siivilleen ja voivat lentää ilman maantieteellisiä esteitä. Linnuissa kiehtoo vapaus. Ne eivät murehdi huomisesta, vaan lentävät siinä hetkessä, Hurtig sanoo.

Entä, mitkä ovat lyhimmät reitit toisen ihmisen luo.

–Mikä kullekin on se keino päästä toisen luo, jos on tullut etäisyyttä? Onko se jokin ele, kosketus tai hymy?

Eliina Hurtigin teos Rakkaudesta käsin.

Apuraha mahdollisti maalaamiseen keskittymisen

Hurtig on syntynyt Torniossa vuonna 1978 ja asuu ja työskentelee nykyisin Rovaniemellä. Miten hän päätyi sieltä Lohjalle asti näyttelyineen?

–Ajattelin, että täytyy lähteä vähän kauemmaskin. On tärkeää luoda kontakteja ympäri Suomea, hän toteaa.

Hurtig valmistui taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2009. Valmistumisen jälkeen hän on toiminut kuvataiteilijana ja kuvataideopettajana.

–Vuonna 2013 minulle syntyi voimakas tarve alkaa maalata ja sen jälkeen olenkin maalannut paljon. Olen aika intuitiivinen tekijä. En tiedä teosteni lopputulosta, vaan luotan hetkeen ja antaudun siihen, mitä ajatusvirrasta syntyy. Värit ovat olleet minulle aina tärkeitä ja niistä on tullut myös palautetta. Ihmiset pitävät väreistä, sillä niistä syntyy tunnekokemuksia. Akryyli- ja öljyvärimaalauksen lisäksi olen kiinnostunut sekatekniikasta ja erilaisten materiaalien kokeilemisesta.

–Kun sain apurahan, minulla oli rauha ja lupa keskittyä taiteen tekemiseen. Sitä kautta maalaamiseen tuli uusia puolia. Toivon voimakkaasti, että saan keskittyä kuvataiteilijuuteen jatkossakin, Hurtig sanoo.

Eliina Hurtigin teos Vaellus.

Taide herättää tunteita

Maalaaminen itsessään on Hurtigille merkityksellistä, mutta iso osa merkityksestä syntyy myös yleisön reaktioista.

–Ihmiset avautuvat teosten äärellä ja jakavat syviäkin kokemuksia. Jokin taiteessa tekee sen. Maalaukset herättävät tunteita ja muistoja.

Jokainen voikin katsoa maalauksia avoimin mielin omien kokemustensa kautta.

–Oikeita ja vääriä tulkintoja teoksista ei ole olemassa. Haluan antaa maalauksen viedä, eikä niin että katsojalle tulee kokemus siitä, ettei hän ymmärrä maalausta.

Lintujentiet on esillä Galleria Lutsissa 27.8. saakka.

SMS