Yleisöluennon ja maastopyöräilyn alkeiskurssin kautta on nyt mahdollisuus saada varmuutta harrastamiseen ja neuvoja mm. maastopyöräilyvarusteista ja tekniikasta.

Eemil 10v nauttii vauhdin hurmasta Sappee Bike Parkissa viime kesänä.

 

Lohjan Liikuntakeskus järjestää yhteistyössä Lohja Trailsin kanssa maastopyöräilyn

alkeiskurssin lauantaina 21.4. kello 8.00-18.00 jäähallin viereisellä hiekkakentällä ja maastossa. Kurssin tavoitteena on tarjota perusteet maastopyöräilyn sujuvaan harrastamiseen, jotta osallistujat pystyvät kurssin jälkeen ajamaan varmemmin pienempääkin polkua ja ylittämään eteen tulevia maaston muotoja.

Taina Pennanen Lohjan Liikuntakeskuksesta kertoo, että kyseessä on jo kolmas yhteistyössä järjestetty kurssi. Aiemmat kurssit on järjestetty naisille ja nuorille. Nyt järjestettävä kurssi on suunnattu aikuisille, mutta mukaan voi tulla nuoriakin, jotka pysyvät tahdissa mukana, kun opittuja asioita lähdetään testaamaan maastoon.

-Tavoitteena on saada uusia harrastajia lajin pariin. Tämä kurssi sopii maastopyöräilystä kiinnostuneille, joilla on maastopyörä, mutta esimerkiksi maastot eivät ole tuttuja. Lohjalla on paljon hienoja reittejä, Pennanen kertoo.

Aamupäivä alkaa perustekniikoista ja iltapäivällä harjoitellaan maastossa. Opetus tapahtuu pienryhmissä.

-Ensin käydään läpi mm. jarrut, vaihteet ja ylä- ja alamäkeen ajaminen sekä radalla esimerkiksi pitkospuita pitkin ajoa ja kuormalavoista tehtyjen esteiden ylitystä. Välissä syödään ja sitten lähdetään toteuttamaan opitut asiat Liessaaren maastoon. Sieltä löytyy paljon erilaisia harjoittelupaikkoja, avaa Lohja Trailsin puheenjohtaja Manu Heikura.

Kurssille kannattaa lähteä rohkeasti mukaan, jos laji kiinnostaa. Heikura muistuttaa myös huoltamaan pyörän, ettei kurssi tyssää pyörän korjaamiseen. Maastopyöräilykurssi on maksullinen. Ilmoittautuminen kurssille viimeistään pe 13.4. osoitteessa www.lohjanliikuntakeskus.fi. Tiedustelut: lohjatrails@gmail.com.

Lohja Trailsin jäseniä pienellä tauolla viikkolenkin aikana.

 

Kaikille avoin luento maastopyöräilystä

Maastopyöräistä järjestetään myös avoin yleisöluento 11.4. Monkolan valtuustosalissa kello 18.00-20.00 (käynti parkkipaikan puolelta). Luento on vapaaehtoinen ja sinne ovat tervetulleita myös ne,

jotka eivät osallistu itse kurssille. Luennolla käydään läpi mm. maastopyöräilyä ja sen alalajeja endurosta retki- ja läskipyöräilyyn, varusteita, ajamiseen vaikuttavia asioita ja vinkkejä, harrastusmaastoja ja pyörän teknistä puolta (jarrut, vaihteet, jousitus, rengaspaineet). Näytillä on sekä pyöriä että varusteita.

-Käymme läpi asioita, jotka on hyvä tietää. Olemme havainneet, että ihmiset eivät tiedä esimerkiksi, miten jarrut toimivat tai rengaspaineet vaikuttavat. Ajotekniikasta kannattaa myös tietää, ettei löydä äitimaata yhtäkkiä lähietäisyydeltä, Heikura sanoo.

 

Maastopyöräily on monipuolista luontoliikuntaa

Maastopyöräily on fyysisesti eri tavalla haastavaa kuin teillä pyöräily, sillä ylävartalokin saa tehdä siinä kunnolla töitä.

-Maastopyöräily on painonsiirtoa eteen, taakse ja sivuille sekä polkemista ja sen ajoittamista oikein, Heikura tiivistää.

Maastopyöräilyn suosio lajina on kasvanut voimakkaasti viime vuosina.

-Ylipäätään luontoliikunta ja siihen liittyvät harrastukset ovat kasvaneet. Myös harrastuspaikat ja varusteet ovat parantuneet, Heikura sanoo.

Hän on itse harrastanut maastopyöräilyä 1990-luvulta saakka. Lajissa kiehtoo monikin seikka.

-Se on kuin nopeutettua vaeltamista. Luontokokemus on päällimmäisenä. Maastopyöräily on fyysisesti erittäin monipuolista. Se vaatii voimaa ja tasapainoa, ja uusia haasteita löytyy sitä mukaa, kun taitoa tulee lisää. Työasioita ei voi miettiä ajaessa viittä sekuntia pidempään. Parhaimmillaan pääsee flow-tilaan, kun kaikki muu unohtuu. Maastopyöräily on myös hauskaa. Hauskuus moninkertaistuu, kun on kiva porukka, Heikura kertoo.

 

Viikkolenkeillä reitit tutuiksi

Lohja Trails on viime syksynä perustettu maastopyöräilyseura.

Perustimme seuran omasta intohimosta, kun näimme, että sille on tilausta. Selkeää, avointa ja määrämuotoista toimintaa sekä kilpailu- ja junioritoimintaa kaivattiin, Heikura kertoo.

Seuran toimintaan kuuluvat mm. viikkolenkit, jotka pidetään torstaisin kello 18.00 ja sunnuntaisin kello 10.00.

Moni pitkään harrastanutkin ajaa samoja polkuja. Viikkolenkillä voi löytyä uusia reittejä. Järjestämme myös tapahtumia ja käymme ajamassa muuallakin kuin Lohjan alueella, Heikura kertoo.

Manu Heukura Lohja Trailsistä ja Taina Pennanen Lohjan Liikuntakeskuksesta kannustavat maastopyöräilystä kiinnostuneita osallistumaan luennolle ja kurssillekin, jos varastosta löytyy maastokelpoinen kulkuneuvo.