Kirsi Aarnio (vas), terapiaponi ja Jusolanlammen asukas Tove Rönn.

 

Mainiokoti Jusolanlammessa (Mehiläinen Hoivapalvelut Oy) vietettiin viime viikolla yksivuotissyntymäpäivää. Ohjelmassa oli musiikkia, kahvitarjoilu, mukavaa yhdessä oloa ja ponikyyti. Poni tuli paikalle Sampolan tilalta Nummelta.

-Tulimme ilahduttamaan ikäihmisiä koulutetun terapiaponin kanssa. Kyseessä on sosiaalipedagoginen hevostoiminta, esittelee Kirsi Aarnio.

Jusolanlammessa poni tavattiin ulkona, mutta sen kanssa voi tehdä sisävierailujakin.

-Se osaa kulkea hissillä ja portaissa. Pääsemme ikäihmisen sängyn viereen asti, Aarnio sanoo.

Ponikyytiä kokeili mm. Väinö Markkanen tyttärensä Merja Markkasen kanssa.

-Olen vanha hevosmies, joten tämä on tuttua puuhaa, kommentoi Väinö Markkanen.

-Aika erilaista täällä on asua kuin kotona, vähän yksitoikkoista on, mutta mikäs tässä. Viisi kertaa päivässä syödään, hän kertoo Jusolanlammessa asumisesta.

Toisista asukkaista on löytynyt seuraa.

-Pitkiä palopuheita ei ole pidetty, mutta aina kun vastakkain tullaan, juttua irtoaa, hän toteaa.

Henkilökunta saa häneltä kiitosta.

-Henkilökunta on kerta kaikkiaan mukavaa. Sillä, miten henkilökunta suhtautuu hoidettaviin, on suuri osuus viihtyvyydessä.

Myös Merja Markkasella on hyvä kokemus hoitajista ja Jusolanlammesta.

-Tämä on siisti, uusi paikka, jossa on todella kivat hoitajat. Hoivakodissa heillä on tietenkin omat menonsa, kun asukkaita on paljon. Tämä on kutsumusammatti. Moni nuori opiskelija ei tiedä, mihin soppaan lusikkansa pistää, hän pohtii.

Jusolanlammen asukas Väinö Markkanen ja hänen tyttärensä Merja Markkanen.

 

Toiminnallisuutta arkeen

Mainiokoti Jusolanlammessa on 54 asukaspaikkaa, joista osa on ympärivuorokautista ja osa kevyempää palveluasumista.

-Palveluasumiselle tuntuu olevan tarvetta, sanoo yksikön esimies Henrika Nousiainen.

Molemmilla puolilla on kuitenkin vapaita paikkoja.

Nousiainen kertoo, että Jusolanlammessa panostetaan toiminnalliseen arkeen.

-Arkeen tuodaan sisältöä ja yhteistä tekemistä. Meillä on joka päivä kaksi toiminnallista hetkeä, jotka koostuvat mm. peleistä ja tietokilpailuista. Keskiviikkoisin meillä on bingo ja torstaisin tuolijumppa, jonka vapaaehtoinen tulee vetämään talon ulkopuolelta. Hänellä on usein koirakin mukana. Bingo on avoin muillekin kuin talon asukkaille. Lisäksi on muuta toimintaa, kuten pelejä ja tietokilpailuja. Mölkky oli kova sana viime kesänä. Asioita tehdään sen mukaan, mitä asukkaat jaksavat ja toivovat. Kerran kuussa täällä käy kaverikoira, Nousiainen kertoo.

Nykyään halutaan, että läheiset ovat entistä enemmän mukana ikäihmisen hoitoa koskevissa asioissa. Sekä asukkaiden että omaisten toiveita pyritäänkin kuuntelemaan.

Asukkaina Jusolanlammessa on kaikenkuntoisia ikäihmisiä. Kuntouttavalla työotteella pyritään ylläpitämään heidän kuntoaan.

-Pyrimme pitämään ihmiset liikkeellä. Kannustamme esimerkiksi siihen, että tullaan yhteen syömään, vaikka moni haluaisi vetäytyä omaan huoneeseensa, jos esimerkiksi pelkää, että muut huomaavat muistisairauden,

Ruoka Jusolanlammessa tehdään itse asukkaiden toiveiden mukaisesti.

-Viikoittain kysytään asukkaiden toiveita ja joka viikko tulee jokin uusi ruoka. Tillilihaa toivottiin heti alussa, Nousiainen sanoo.

Yhteinen ruokailu on myös yhteisöllinen hetki. Yhteisöllisyyteen panostetaan muutenkin.

-Haluamme panostaa yhteisöllisyyteen esimerkiksi tapahtumien ja avoimien ovien kautta. Olemme myös lähiseudun asukkaille mainostaneet, että meille voi poiketa kylään ja juoda vaikka kahvit, Nousiainen sanoo.

Yhteistyötä on tehty myös virkkalalaisen päiväkodin kanssa.

-Sieltä tuli meille viime keväänä iso ryhmä lapsia virpomaan.

 

Viihtyisyyttä ja apua teknologiasta

Erityinen ylpeyden aihe on Jusolanlammen viihtyisä piha. Viime kesänä siellä grillattiin makkaraa ja ensi kesänä on tarkoitus panostaa kasvien viljelyyn viljelylaatikoissa. Pihalla on terassi ja sen yläpuolella lasitettu parveke. Viihtyvyyttä lisää myös hoivakodista löytyvä sauna. Huoneissa on matalat ikkunat, jotta pyörätuolista ja sängystäkin näkee hyvin ulos. Jusolanlammessa on kaksi pariskuntahuonetta, mutta jos ne eivät riitä lisää saadaan antamalla pariskunnan käyttöön kaksi huonetta, joista toisen he voivat sisustaa makuuhuoneeksi ja toisen olohuoneeksi.

Teknologiakin on arjen apuna. Sähköisten lukkojen avulla voidaan rajata, mistä ovista asukas pääsee kulkemaan ja mistä ei. Hälytysjärjestelmään kuuluvat asukkaille annettavat rannekkeet, jotka hälyttävät hoitajan kännykkään, missä ja kuka kutsuu. Järjestelmään on saatavilla myös kaatumisen ilmaisin.

-Se voisi tuoda turvaa etenkin kevyemmän asumisen puolella, missä henkilökuntaa on vähemmän. Apu saataisiin heti paikalle, Nousiainen sanoo.

-Kehitämme toimintaa edelleen asukkaiden ja omaisten toiveiden mukaan, toteaa Jusolanlammen tulevaisuuden suunnitelmista.

SMS