Kuluttajaluottojen korkoon ja markkinointiin tuli muutoksia, jotka olivat voimassa 1.1.-30.9.2021. Nämä muutokset koskivat tiettyjen kuluttajaluottojen korkoon, jota rajattiin korkeintaan 10 prosenttiin. Nyt tuo väliaikainen laki päättyy syyskuun alusta. Korkokatto ei ole koskenut ns. hyödykesidonnaisia luottoja kuten osamaksukauppaa tai luottokortteja. Oli sen oman lainan tilanne mikä olikaan, aina kannattaa välillä tarkistaa sen oman talouden tilanne. Omaan tarkastukseen pitää suhtautua sen vaatimalla vakavuudella, ja kaikki omaa taloutta rasittavat kuukausimaksut kannattaa käydä läpi.

Talouden tilanteen tarkasteleminen

Oman talouden tilasta saa parhaan käsityksen käyttämällä, vaikka yhden illan kuukausibudjetin tekemiseen, jolle kerään toiselle puolelle keskimäärin kuukauden tulot ja toiselle puolelle kaikki menot. Nykyään menojen kerääminen on entistä helpompaa, kun monella meistä on kauppaketjujen mobiilisovellukset, jotka keräävät jopa päivittäisistä ostoksistamme tietoja, ja ne ovat sieltä helposti saatavilla. Sama kannattaa välillä tehdä myös yrittäjä omalle yritykselle ja katsoa mikä yrityslaina on milloinkin käsillä ja pitäisikö niitä lainoja jo kilpailuttaa.

Monesti voi käydä niin, että ilman tuota pysähtymistä ja tulojen ja menojen paperille kirjaamista voi käydä niin, että oma talous menee sivuraiteille huomaamatta. Kulut nousevat tuloja suuremmiksi. Parempi on huomata muutos ajoissa, ja tehdä tarvittavat oikaisutoimet joko lisäämällä tuloja tai vähentämällä kuluja. Nykyaikainen yhteiskunta osaa hyvin vaatia meiltä kaikenlaista tavaraa ja palvelua, joita emme välttämättä tarvitse, mutta joiden hankintaa sosiaalinen paine saattaa meidät viedä, ja samalla taloutemme sietokyky joutuu todelliselle koetukselle.

Kun sitten teet listoja, tee ne itsellesi mahdollisimman totuudenmukaisesti. Ota mukaan kaikki kulut, jotka muistat ruoasta harrastuksiin ja eri osamaksuihin ja lainoihin – muista, että teet listauksen ja selvität tilanteen itsesi ja mahdollisen perheesi takia, ja tekemällä sen kunnolla voit parhaimmillaan säästää rahaa niin että saat niistä rahat ensi vuoden lomamatkalle.

Kilpailuta kaikki mitä voi

Nykyaikana meille kaikille on entistä helpompaa vaihtaa niin puhelin-, netti- kuin sähköoperaattoria. Samoin onnistuu vakuutusten ja pankin vaihtaminen, mutta myös lainojen uudelleen järjestelyt. Jos ennen oli lähes pakko varata aika pankista ja mentävä hattu kourassa pankkiin, nykyään pankitkin toivat tämän kaiken jo netissä. Niiden pankkien rinnalla on vain tullut kymmeniä vaihtoehtoisia tapoja rahoittaa oman elämän kustannukset ja hankinnat tai yrityksen investoinnit tai kassakriisit.

Samalla kun vaihtoehtoja on tullut lisää, ja lainojen hakeminen ja saaminen ovat nopeutuneet, on saataville tullut myös palveluita, jotka listaavat ja keräävät sinulle sopivat lainat yhdelle sivulle. Voit hakea lainaa yhdestä paikasta ja saada useita kilpailevia lainatarjouksia samalla kerralla. On se seuraava lainasi, vaikka Oiva laina tai jokin muu, niin voit vaikka nostaa yhden lainan, jolla maksat useita sinulla olevia pieniä lainoja, ja näin järkeistät omia kuukausittaisia kuluja ja saavutat kulusäästöjä. Näitä asioita kannattaa oikeasti sekä tarkistella välillä, että kilpailuttaa. Ennen saatoit olla tyytyväinen siihen, että sait yhden lainatarjouksen pankista, niin tänä päivänä sinun ei tule tyytyä yhteen tarjoukseen. Ja vakuutusmarkkinoilla on monia palveluita, joissa varsinkin yrityspuolelle vakuutusmeklarit hakevat sinulle hyvän tarjouksen, ja maksu suoritetaan siitä säästöstä, jonka yrityksesi saa.

Olet siis yksin asuva, parisuhteessa tai perheellinen, työssäkäyvä tai yrittäjä, omasta ja yrityksen taloudesta on välillä hyvä pitää kirjaa pysähtymällä hetkeksi. Ja vaikka päättäisit kilpailuttaa lainasi, operaattorisi ja vakuutuksesi, ei se vielä velvoita tekemään mitään muutoksia. Mutta eikö sinuakin kiinnostaisi löytää niitä säästökohteita kuukausittaiseen budjettiin, jos se ei vaatisi sinulta käytännössä mitään muutoksia olemassa olevaan arkeen tai käytäntöihin, sinulle vain jäisi enemmän rahaa kuukausittain?